Доступність посилання

ТОП новини

Юридичного висновку щодо мовного рішення Нацради немає.


Тарас Марусик

Київ, 27 липня 2004 року.

Тарас Марусик

Сьогодні знову мова піде про рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 14 квітня “Про виконання законодавства України щодо мови телерадіопередач і програм”.

Невдовзі по тому Президент України назвав рішення Нацради неконституційним, оскільки в нього є юридичний висновок про це. Минулої п’ятниці ситуація прояснилася.

Я неодноразово намагався одержати юридичний висновок про неконституційність згаданого рішення Нацради.

Коли після численних спроб не вдалося роздобути хоч якусь інформацію через прес-секретаря Леоніда Кучми, 2 липня на брифінгу в Адміністрації Президента я поставив запитання заступникові глави президентської канцелярії, керівникові головного аналітичного управління Василеві Базіву:

Два місяці тому Президент України публічно сказав, що рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо мови теле-і радіопрограм не відповідає Конституції, що в нього є юридичний висновок.

Наскільки мені відомо, на сьогоднішній день ніхто цього висновку не бачив. Якщо він є, то чи не могли б ознайомити нас з ним. Якщо немає, тоді запитання такого плану: чи означає це, що Леонід Кучма ввів в оману журналістів і через них українське суспільство?

Василь Базів

Я чесно кажучи, не готовий показати Вам документ, який називається заключенням про конституційність чи неконституційність. Я це питання вивчу, Ви мені зателефонуєте, я Вас поінформую окремо і додатково.

Тарас Марусик

Три тижні пішли на “порожні” дзвоники. Отож, 23 липня на останньому перед відпусткою брифінгу, ситуація таки прояснилася.

Василь Базів

Наскільки я пригадую, Президент висловився так в ході прес-конференції, це була його позиція, експромтом висловлена на запитання журналістів, а на той час відповідного документу не було і не могло бути, бо це була відповідь в такому експромтному режимі.

А з приводу цієї проблеми, є останнє відповідне рішення Національної ради (я спеціально його весь час ношу, щоб Вам передати).

Тарас Марусик

Є юридичний висновок? Чи немає?

Василь Базів

Немає.

Тарас Марусик

Говорив заступник глави Адміністрації Президента Василь Базів. Ось як зреагував на це заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко:

Віталій Шевченко

Власне кажучи, я на інший результат і не сподівався, бо вважаю, що та негативна реакція щодо рішення Національної ради була швидше емоційною, аніж виваженою і проаналізованою.

Очевидно, що правових підстав відхиляти це рішення чи сумніватися в його коректності просто не було, що, власне, кажучи, і доведено часом.

Тарас Марусик

А тепер – про згаданий заступником глави Адміністрації Президента документ – рішення Нацради № 416 від 7 травня 2004 року. У першому його пункті сказано таке: “Визнати рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення №317 від 14.04.2004р. “Про виконання законодавства України щодо мови телерадіопередач і програм” таким, що не набрало чинності”.

І знову - Віталій Шевченко:

Віталій Шевченко

Знаєте, я підозрював, що нашу Адміністрацію багато хто неправильно інформує, обманює чи підсуває якісь недостовірні інформації, але я ніколи не думав, що сам як службовець з цим зіткнуся, оскільки такого рішення Національна рада не приймала.

Таким чином, до Адміністрації Президента просто надісланий документ, якого не існує в природі. Це річ тривожна, я думаю, що в нормальних установах просто не повинно такого бути.

Це вже буде предмет розмови чи з’ясувань в Нацраді після того, як ми знову приступимо до своїх обов’язків на початку вересня.

Тарас Марусик

Це був заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко.

Тим часом у прес-службі Нацради мені повідомили, що такий документ від них не виходив. До речі, внизу стоїть печатка загального відділу Нацради.
XS
SM
MD
LG