Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Македонiї вiд понедiлка обговорює проекти законiв про децентралiзацiю та про новий територiально-адмiнiстративний подiл країни, котрi викликали гостру критику опозицiї.


Михайло Рамач

Белград, 28 липня 2004 – Парламентськi дебати розпочалися в напруженiй атмосферi. У понедiлок ввечерi десять тисяч прихильникiв нацiоналiстичної опозицiї вимагали вiдставки уряду, котрий, на їхню думку, новими законами надає надто широкi повноваження органам мiсцевого самоврядування в тих районах, в яких бiльшiсть населення становлять етнiчнi албанцi. Децентралiзацiя, на думку опозицiонерiв, призведе до албанiзацiї слов’янської країни.

Новi закони пiдготованi на пiдставi угоди про врегулювання мiжетнiчної кризи, котру три роки тому за сприянням Європейського союзу пiдписали лiдери слов’янської та албанської громад.

Опозицiя, зокрема, обурена пропозицiєю, щоб офiцiйною мовою в столицi, поруч з македонською, стала албанська мова. Минулого тижня полiцiя в Струзi, що на пiвднi країни, ледве врятувала вiд лiнчування мiнiстра оборони Владу Бучковського. В iнцидентi було поранено понад 20 полiцейських та стiльки ж пiкетувальникiв. Проти 50 осiб порушена кримiнальна справа.

Президент Македонiї Бранко Црвенковський на початку тижня перебував з вiзитом у Брюсселi. Пiсля розмов з керiвником ЄС з питань зовнiшньої полiтики й безпеки Хав’єром Соланою та Генеральним секретарем НАТО Яап де Хооп Схеффером, вiн висловив сподiвання, що парламент ухвалить новi закони, якi, за його словами, повнiстю узгодженi iз європейськими стандартами прав людини. А Солана новi закони назвав “поворотом у мiжетнiчних вiдносинах та великим кроком Македонiї в напрямку Європи”.

Всупереч таким заявам, нацiоналiстична опозицiя й значна частина громадян побоюються, що децентралiзацiя обмежить права слов’янського населення й згодом створить умови, як вони кажуть, для “поглинення македонцiв етнiчними албанцями”.

Справа тут не так у політиці, як в демографiї: кiлькiсть албанцiв постiйно зростає через високу народжуванiсть, а кiлькiсть македонцiв скорочується.
XS
SM
MD
LG