Доступність посилання

ТОП новини

Розмаїття кандидатів: демократія чи технологія?


Центральна виборча комісія повідомляє, що на цей день комісія розглядає документи іще п''яти претендентів на президентську посаду.

Якщо їх зареєструють, то за крісло президента змагатиметься загалом 20 кандидатів - значно більше, ніж на виборах у 1994 і 99-ому роках. Хоча не виключено, що до 24 години вівторка будуть названі нові імена.

Чорновіл, але не той, Сан Санич, зелені та Яблуко

Заявив про намір взяти участь у виборах Андрій Чорновіл, один із синів загиблого лідера Руху Вячеслава Чорновола. Зараз він є депутатом Львівської облради і входить до фракції, переважно сформованої із представників СДПУ (об''єднаної).

Не менш резонансним, на думку аналітиків, є висунення кандидатури київського мера Олександра Омельченка. До проведення з''їзду партії "Єдність", лідером якої є мер, зберігалася певна інтрига - чи оголосить столичний голова про підтримку прем''єра Януковича.

Цього не сталося, і, як вважають політичні оглядачі, для пана Омельченка висунення було чи не єдиною можливістю з одного боку - не підтримувати провладного кандидата, з іншого - не наражатися на гнів виконавчої влади, заявляючи про симпатії до Віктора Ющенка.

Кандидатами у президенти також стане лідер Партії зелених Віталій Кононов, який зізнався, що не планував участі у виборах, однак таким було рішення однопартійців, та керівник партії "Яблуко" Михайло Бродський.

Технології та мотиви

Аналітики переконані, що поява значної кількості кандидатів у президенти - зовсім не прояв розвитку демократії, а передусім удосконалення виборчих технологій.

Директор інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов в інтерв''ю Бі-Бі-Сі зауважує, що ці технології застосовувалися і раніше, але на цьогорічних виборах масштаби їх значно більші.

Він класифікує кандидатів, які не належать до фаворитів, на кілька груп. Перша група - це ті, для яких головна мета - "засвітити" свою партію для подальшої участі у парламентських виборах 2006 року.

Дві інші групи, каже аналітик, це - колективний продукт політтехнологів і влади, які ставлять за мету сегментувати, роздробити електорат Віктора Ющенка - найближчого суперника провладного кандидата Януковича.

Гризуни та арт

Перші - це кандидати-гризуни, завдання яких - "відгризати" електорат у кандидатів-фаворитів перегонів і передусім - фаворитів серед опозиції.

Грубо кажучи, мета їх - здійснювати партизанські рейди у націонал-демократичні тили.

Якщо поглянути на список кандидатів, то неважко помітити, що такі "гризуни" є і у лівому таборі, котрі забиратимуть голоси у Мороза і Симоненка.

"Є ще арт-кандидати, ціль яких - демобілізувати виборців, перетворивши виборчу кампанію у карнавал, позбавивши її політичної драматургії. І таким продюсерським проектом є передусім Дмитро Корчинський", - каже політолог.

Лідер комуністів Петро Симоненко, перебуваючи в Івано-Франківську, визнав, що участь кількох кандидатів від лівих сил на виборах ускладнить його виборчу кампанію.

"Є різні ліві. З лівою ідеєю один мій земляк слов''янську ідеологію віпрацьовуватиме. Це для того, щоб забрати кілька процентів голосів у мене як кандидата від лівих сил. Інший говоритиме, що тільки він справжній комуніст. Це так звана КПРС", - заявив Петро Симоненко.

Для чого стільки кандидатів?

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов каже про ще одну ціль, яку переслідують технологи, спонукаючи до участі у виборах непрохідних кандидатів.

"Це дозволяє кандидату від влади абсолютно не зосереджуватися на критиці опонентів і демонструвати свої шляхетність, поміркованість і виваженість, створювати імідж людини, котра не опускається до порожніх суперечок, а займається важливою для людей справою: економікою, виплатою зарплат і пенсій. Зрозуміло, що ця гра свідчить про те, що такі кандидати - не самостійні. Вони працюють в рамках потужних продюсерських і режисерських замислів", - зауважує Вадим Карасьов.

Тими часом кандидати від опозиції, лідер блоку "Сила народу" Віктор Ющенко, керівник Соцпартії Олександр Мороз і лідер комуністів Петро Симоненко попередньо домовилися співпрацювати для забезпечення чесності і прозорості виборів. Вони пообіцяли не використосувати один проти одного брудні технології.

BBC Ukrainian

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG