Доступність посилання

ТОП новини

Національне радіо: думки Леоніда Кравчука з приводу мовної політики потребують уточнення.


Тарас Марусик

Київ, 29 липня 2004 року.



Тарас Марусик

Нещодавно гостем передачі “Мова і нація” 3-го каналу Національного радіо був Леонід Кравчук. У ході розмови ним були висловлені деякі сентенції, які потребують уточнення і спростування.

Коли мова йшла про загальні речі, такі як необхідність підтримувати українську мову, Леонід Кравчук був переконливим.

Як тільки він торкався конкретних речей, зокрема, чинного законодавства, то лейтмотивом проходило, що, по-перше, за ці питання у законодавчій владі відповідають представники фракції “Наша Україна”, а вони нічого не роблять, а по-друге, щось змінити неможливо.

Леонід Кравчук

Поки немає закону, який би забороняв державному чиновникові використовувати недержавну мову в офіційному спілкуванні, це будуть робити. І як би нас з вами це не турбувало, ми вплинути не можемо.

Тарас Марусик

Так ніби не існує ні Конституції України з її 10-ою статтею, ні рішення Конституційного Суду від 14 грудня 1999 року, де все чітко регламентовано, а згадане рішення “оскарженню не підлягає”.

Леонід Кравчук

Що торкається телеканалу “Україна”, то він не є державним, це комерційний канал, а так, як у демократичній державі, якою ми принаймні себе задекларували, будь-хто може в рамках чинного законодавства мати своє радіо або телебачення.

Тарас Марусик

Закон “Про телебачення і радіомовлення” цю ситуацію розв’язує. Відповідно до статті 9, мовою теле- і радіоорганізацій є державна мова, себто українська. Закон не робить винятку для приватних ТРК.

А тепер послухайте ще один фрагмент розмови між ведучою Валентиною Стрілько і Леонідом Кравчуком.

Леонід Кравчук

У нас, до речі, було управління про...

Валентина Стрілько

Мовної політики.

Леонід Кравчук

Мовної політики.

Валентина Стрілько

Я хотіла задати запитання.

Леонід Кравчук

Але воно скасоване.

Валентина Стрілько

В 2001 році.

Леонід Кравчук

Хто тоді був прем’єром?

Валентина Стрілько

Хто тоді був прем’єром, Леоніде Макаровичу?

Леонід Кравчук

Ви скажіть. Ви пам’ятаєте?

Валентина Стрілько

Так, я пам’ятаю. Був тоді Віктор Ющенко.

Леонід Кравчук

Віктор Ющенко. От, будь ласка. Це не закид до Віктора Ющенка, може, він підписав цей документ, не вникаючи.

Валентина Стрілько

Воно так і було.

Леонід Кравчук

Але реальний факт!

Тарас Марусик

Наскільки реальним був цей факт? Відповідає віце-прем’єр-міністр України з питань гуманітарної політики в уряді Ющенка академік Микола Жулинський.

Микола Жулинський

На жаль, Леонід Макарович дуже помиляється. Помиляється тому, що такого управління мовної політики не було створено і до приходу Віктора Ющенка на посаду прем’єр-міністра.

Не було такого управління. Навпаки, при В.А.Ющенку було прийнято постанову про створення такого управління з питань мовної політики, яке повинно було бути при Державному комітеті з питань телебачення і радіомовлення.

Але ми не встигли це управління створити, натомість в уряді був створений сектор мовної політики, який працював в уряді, треба сказати, надзвичайно ефективно.

Тоді під час перебування на посту прем’єр-міністра Віктора Ющенка активно працювала також Рада з питань мовної політики при президентові України. І тому дуже шкода, що не пам’ятають наші колишні видатні державні діячі, яка взагалі була ситуація на той час з мовною політикою в Україні.

Тарас Марусик

Очевидно, Валентина Стрілько і Леонід Кравчук мали на увазі сектор мовної політики, ліквідований у серпні 2001 року.

Микола Жулинський

До речі, сектор працював, і коли Віктора Ющенка так нахабно було звільнено з посади прем’єр-міністра, і уряд Ющенка був розігнаний, тоді ж і ліквідували сектор з питань мовної політики.

Його ліквідували вже при уряді Анатолія Кінаха, коли віце-прем’єр-міністром став Володимир Семиноженко.

Тарас Марусик

До цих слів варто додати, що до ліквідації цього сектора долучився і теперішній голова Дніпропетровської держадміністрації Володимир Яцуба, який тоді очолював секретаріат Кабінету Міністрів України.

На сьогодні все. Зустрінемося наступного вівторка в рубриці “А мова – як море!”.
XS
SM
MD
LG