Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН ухвалила в п’ятницю вжити заходів щодо Судану, якщо ця країна не роззброїть і не покарає арабські ополчення, що їх звинувачено в убивствах, ґвалтуваннях та інших нападах на цивільних темношкірих мешканців суданської провінції Дарфур


За резолюцію проголосували 13 членів Ради безпеки, проти не був ніхто, Китай і Пакистан утрималися.

За резолюцію проголосували 13 членів Ради безпеки, проти не був ніхто, Китай і Пакистан утрималися.

Посол США в ООН Джон Данфорт заявив, що мета резолюції – не покарати Судан, а зменшити страждання мешканців Дарфуру: «Останнє, що б ми хотіли, – це закласти підвалини для санкцій. Але уряд Судану не залишив нам вибору. Він зробив немислиме: виплекав збройний напад на власних мешканців. Він створив гуманітарну катастрофу. Отож щойно ухвалена резолюція – це наша необхідна відповідь, якщо ми хочемо врятувати людей Дарфуру».

Заходи, що ними резолюція погрожує Суданові, передбачено Хартією ООН, включно й із можливими економічними санкціями й розривом дипломатичних узаємин.

Принаймні 30 тисяч цивільних осіб, за оцінками, загинуло й понад 1 мільйон вигнано з домівок через насильство, що його чинять у Дарфурі проурядові загони суданських арабів проти темношкірих суданців.
XS
SM
MD
LG