Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко і Мороз співпрацюватимуть на виборах?


Марина Пирожук

Київ, 2 серпня 2004 року.

Марина Пирожук

Сьогодні кандидати у президенти Віктор Ющенко та Олександр Мороз підписали угоду про співпрацю у виявленні та боротьбі з різними виборчими провокаціями.

Підписана угода передбачає співпрацю штабів Ющенка і Мороза при виявленні порушень закону про вибори та спільні дії у координуванні діяльності членів виборчих комісій та спостерігачів.

Політологи тлумачать цю подію-по-різному. Окремі відзначають знаковість цієї угоди, а інші скептично оцінюють можливість її виконання.

Відповідно до підписаної угоди, два кандидати у президенти серед іншого збираються спостерігати за порядком голосування, обмінюватися інформацією про паралельний підрахунок голосів та контролювати спільно роботу закордонних виборчих дільниць.

Віктор Ющенко після підписання угоди пояснив, що цим документом підписанти хочуть сказати українцям, аби ті не схиляли голови і не були пасивні.

Ющенко висловив сподівання, що співпраця з Морозом буде більш ширшою, аніж передбачено угодою.

Тим часом політолог Олександр Палій скептично оцінює перспективи співпраці штабів Ющенка та Мороза.

Олександр Палій

Угода між Ющенком та Морозом досить ймовірно, що може бути використана в майбутньому проти Ющенка. Не важко собі уявити, що незабаром можуть з’явитися матеріали від Ющенка щодо Мороза, досить жорсткі матеріали, тобто агітаційні, або навпаки: з боку Мороза щодо Ющенка.

Зрозумійте, вся ця телевізійна братія, тобто телевізійники українські, які спеціалізуються на бомбуванні населення, будуть це в чергове показувати як черговий вияв нібито непослідовності Ющенка. Тобто, я не виключаю, що таким чином завдяки цій угоді Мороза спробують в чергове використати в темну, як це вже було під час конституційної реформи.

Марина Пирожук

Водночас Палій зауважує, що сам факт підписання угоди між Ющенком та Морозом є позитивним і потрібним актом.

Про знаковість цієї угоди говорить і політолог Володимир Полохало.

Володимир Полохало

Ця угода надзвичайно цікава і надзвичайно вважлива, оскільки має знаковий характер і має характер політичного послання.

Для електорату Мороза, для якого другий вибір є Ющенко, - це означає, що Мороз діє спільно з Ющенком і, аналогічно, що В.Ющенко діє з Морозом. Це позиціонує обох претендентів на посаду президента як антивладних кандидатів, які знаходяться в одному антивладному політичному таборі. В цьому політтехнологічний і політичний сенс цієї угоди.

Марина Пирожук

Водночас політолог відзначає, що у підписанні такого документа найбільше зацікавлений передовсім Олександр Мороз, який намагається у такий спосіб знайти реальні політичні перспективи. Подібна угода Мороза з кандидатом у президенти від влади, на думку Полохала, не принесла б йому бажані політичні дивіденди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG