Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку знову мітингують. На цей раз через конфлікт інтересів економічних угруповань.


Володимир Бойко

Донецьк, 3 серпня 2004 року.

Володимир Бойко

У Донецьку знову вирують пристрасті. На цей раз через конфлікт інтересів двох потужних економічних угруповань регіону. Одне з них асоціюється з ім’ям віце-прем’єр-міністра України Андрія Клюєва, який вважається власником підприємства „Укрпідшипник”. Друге , а саме фірма “АРС” , належить Ренату Ахметову. Яблуком розбрату стало підприємство електромереж „Енерговугілля”, яке постачає електроенергію на більшість шахт області. Формально 62% акцій „Енерговугілля” перебувають у власності фірми “АРС”, але свого часу були передані в керування довіреним особам Клюєва. І ось тепер, маючи довіреність на управління цим пакетом акцій, люди з оточення Клюєва вирішили поміняти керівника „Енерговугілля”. У відповідь працівники підприємства електромереж вийшли на площу перед Донецькою облдержадміністрацією.

Мітинг протесту перед облдержадміністрацією організували працівники одного з найкрупніших постачальників електроенергії в Донецькій області – акціонерного товариства „Підприємство електромереж „Енерговугілля”. У руках демонстрантів плакати з вимогами припинити порушення законності з боку голови наглядової ради підприємства Миколи Пашкевича та голови Апеляційного суду області Олександра Кондратьєва.

Як стверджують пікетувальники, 62 % акцій підприємства перебувають у керуванні віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва, який довгий час не втручався в роботу „Енерговугілля”. Але минулого року представник Клюєва Микола Пашкевич, маючи більшість голосів на зборах акціонерів, оголосив про звільнення з посади голови правління „Енерговугілля” Олександра Криволапова. Останній стояв біля витоків цього підприємства і є його незмінним керівником з моменту заснування.

Всі спроби Криволапова та трудового колективу оскаржити в суді рішення загальних зборів акціонерного товариства успіху не принесли. Це пікетувальники пояснюють прямим втручанням у відправлення правосуддя з боку голови Апеляційного суду Донецької області Олександра Кондратьєва. Ось що каже одна з жінок, яка вийшла на площу:

( переклад)

„Зять Кондратьєва є радником у Клюєва. Клюєв є фактичним тримачем більше половини наших акцій і власником „Укрпідшипника”, який зараз намагається наше підприємство прибрати до рук. Я переконана в тому, що вони працюють у одній зв’язці : Клюєв з Кондратьєвим”.

Володимир Бойко

Районні суди Донецька визнали рішення зборів про звільнення Криволапова законним. Але всупереч цьому Олександр Криволапов продовжує керувати підприємством електромереж. Щоправда, для цього довелося на дверях головного офісу виставити посилену охорону, яка не пропускає довірених осіб Андрія Клюєва. Спочатку пан Криволапов сподівався, що в конфліктну ситуацію, яка загрожує залишити без енергопостачання більшість вугільних підприємств регіону, втрутиться прем’ єр-міністр України Віктор Янукович та його передвиборчий штаб. Колектив „Енерговугілля” навіть відправив відкритого листа на ім’я прем’ єр-міністра. Але жодної реакції не було. Розповідає Олександр Криволапов: Олександр Криволапов ( переклад)

„Було написано відкритого листа, було зібрано понад дві тисячі підписів працівників підприємства та членів їхніх родин, відправлено цього відкритого листа Віктору Федоровичу Януковичу, відправлено в обласний штаб по виборах Президентом Віктора Федоровича. Були проведені бесіди з главою штабу Бондарем Григорієм Васильовичем. Люди прохали підтримати, надіслати представника на апеляційне слухання. Їм було обіцяно, що штаб звернеться до Апеляційного суду для того, щоб суд розглянув питання за законом. Але ані представників, ані їхніх листів у бік обласного суду зі штабу не вийшло. Терпіння людей було переповнене, вони скликали конференцію трудового колективу. Туди запрошувалися й представники штабу, і представники Партії регіонів. Жоден з представників від районного, міського чи обласного осередків Партії регіонів на трудову конференцію нашого колективу не прибув, попри те, що 95% працівників колективу є членами Партії регіонів з моменту її утворення. Безсумнівно, трудовий колектив розуміє, що свої трудові вимоги змішувати з політикою не можна. Але образа на районний, міський та обласний осередки Партії регіонів у колективу визріла. Проігнорувати тисячний колектив, який з перших днів є членом Партії регіонів, який бере участь у житті партії, платить членські внески, не можна. Одним з гасел партії є те, що Партія регіонів є партією конкретних справ. Тоді в чому полягає конкретна справа?”

Володимир Бойко

Між тим колектив „ПЕС Енерговугілля” готується страйкувати, маючи твердий намір відстояти своє підприємство від зміни керівництва.
XS
SM
MD
LG