Доступність посилання

ТОП новини

"Братство" Дмитра Корчинського вимагає, щоб посол США в Києві балотувався в президенти України.


Сергій Кисельов

Київ, 4 серпня 2004 - У середу в Києві політична партія "Братство", яку очолює колишній тележурналіст, а нині кандидат у президенти Дмитро Корчинський, пікетувала резиденцію посла США в Україні Джона Гербста. Вони вимагали, щоб американський дипломат балотувався в президенти України. До речі, у вівторок братчики проводили на Хрещатику акцію зі збору підписів з такою ж вимогою - під відозвою розписалися 45 перехожих.

Братчики, як і обіцяли, з''явилися з-за рогу вулиці Покровської, де розташована резиденція американського посла, рівно о 12 годині. Їх було двадцятеро, ця цифра відповідала і віку більшості . Двоє дівчат несли ,наче ікону під час хресної ходи, велику табличку, на якій було написано:

"Джон Гербст - кандидат у президенти України".

Маніфестанти скандували: "Американці – в Освенцим, США – індєйцям!"

З мегафонів звучав російською мовою і такий заклик: "Якщо ви жадаєте проведення чесних і демократичних виборів на території України, введіть 6-й американський військово-морський флот США на територію Дніпра, до міста Києва".

Кандидата в президенти України Дмитра Корчинського серед маніфестантів не було. Роль старшого під час проведення акції біля резиденції посла США виконував головний редактор газети "Братства" Олесь Янчук. На запитання радіо "Свобода" про те, якої мети хочуть досягти братчики, Янчук відповів:

"Ми вважаємо небезпідставно, що Віктор Ющенко насправді на цих виборах виступає як підставна особа. Ця людина повністю спонсорується і керується Державним департаментом Сполучених Штатів, зокрема безпосередньо отримує вказівки від посла Сполучених Штатів в Україні Джона Гербста. І ми вважаємо, що з боку Америки по відношенню до України це було дуже неправильним кроком, кроком зневажливим, що вони висувають нам якусь там підставну фігуру. Якщо Джон Гербст хоче керувати ситуацією в Україні, якщо Америка хоче керувати ситуацією в Україні, то нехай вона висуває тут ту людину, яка представляє інтереси Америки. Безпосередньо Джона Гербста .

Сьогоднішня акція, безумовно, все-таки більш піар-акція, ніж реальна, тому що ми розуміємо, що цього не буде. Але ми таким чином намагаємося привернути увагу наших виборців до реального факту. Що, вибравши Віктора Ющенка, люди обирають сьогодні американську владу в Україні, яка буде диктувати Україні вимоги свої. І справа навіть не в тому, що це буде американська влада, а в тому, що Україна ніколи не зможе стати великою державою, бо американцям конкуренти не потрібні".


Я зауважив своєму співрозмовникові: дехто в Україні вважає, що Росія також втручається в українські справи. Зокрема – у хід президентських перегонів, підтримуючи кандидата від влади. Чи не записано в планах партії "Братство" – запропонувати в цьому зв''язку російському послу в Києві також балотуватися в президенти України? На це пан Янчук відповів:

"Я все-таки вважаю, що стосовно Віктора Януковича – це зовсім інша справа. Віктор Янукович є вищою державною посадовою особою в Україні, його висуває ціла купа різних партій на вибори. І в принципі, якщо хтось вважає, що Віктор Янукович є ставлеником російського посла, то нехай хтось пікетує російське посольство з аналогічними вимогами, як і ми. Ми так не вважаємо ".

Кульмінацією акції протесту "Братства" була спроба причепити принесену табличку "Джон Гербст - кандидат у президенти України" на паркан посольства США. Але міліція була напоготові. Хоча з другої спроби один із молодиків прорвався до паркану й поставив табличку біля нього. Тоді до міліціонерів приєдналися дев''ятеро бійців спецпідрозділу "Беркут" у шоломах з прозорими пластиковими забралами. Братчики покричали в мегафони, що це провокація й оголосили про закінчення акції.

До цього слід додати, що перехожих на вулиці біля резиденції посла США на час проведення маніфестації "Братства" практично не було, а міліція поводилась з пікетувальниками досить коректно. Сам посол учасників пікету почути не міг – він в Америці.

Директор Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії Олексій Гарань вважає, що кандидат у президенти України Дмитро Корчинський та організація "Братство," яку він зараз очолює, мають спільні інтереси з українською владою і саме з цим пов`язана нинішня акція. Олексій Гарань у розмові з радіо "Свобода" зауважив:

"Все, що робить Корчинський зараз, це є балаган, шоу, і зрештою це є в руслі того, що прагне робити влада. Корчинський починав як опозиціонер, але він завжди перебував на такому націонал-радикальному фланзі і власне ще в 1990-1991-му році було багато версій, що УНА-УНСО - це теж одна із технологічних задумок влади, бо влада використовувала діяльність УНА-УНСО для того, щоб дискредитувати політичні сили. А потім Корчинський, так би мовити, багато дрейфував, створював різноманітні організації: то "Щит Батьківщини”, який підтримує Юлію Тимошенко, то він її різко критикував, то він перебуває в УНА, то він виходить з УНА. Потім він вів програму "Проте" на телебаченні. Хто платив за цю програму? Ми знаємо, скільки коштує хвилина реклами на "1+1", а ця програма використовувалася як політична реклама. Вся ця діяльність, особливо останнім часом, цілком вписується в стратегію провладних технологів".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG