Доступність посилання

ТОП новини

OOH в Іраку покладається на коаліцію.


Михайло Мигалисько

Прага, 5 серпня 2004 - Жодна країна поки що не готова забезпечити охорону експертів ООН в Іраку. Про це повідомив Кофі Аннан, Генеральний секретар цього міжнародного форуму. Оонівські експерти повинні допомогти іракцям у процесі демократичних перетворень у цій післявоєнній країні.

На початковому етапі безпеку невеликої місії ООН у Багдаді гарантуватимуть коаліційні сили, очолювані Сполученими Штатами Америки. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан визнав, що поки що не сформовані спеціальні сили захисту оонівських експертів на іракській території. Остання резолюція Ради безпеки власне зобов’язує до створення таких сил безпеки.

«Нам наразі не пощастило підключити уряди до процесу формування спеціальних сил захисту особового складу та об’єктів ООН в Іраку. Отож ми не маємо вибору, й це завдання поки що виконуватимуть коаліційні сили», - зазначив Кофі Аннан.

Очолить місію ООН в Багдаді пакистанський дипломат Ашраф Джеганґір Казі. Оскільки Пакистан надає найбільше військових в оонівські миротворчі сили, то ООН сподівається, що офіційний Ісламабад відіграватиме активнішу роль у формуванні сил охорони для експертів ООН на іракській території. Однак, представник уряду Пакистану днями уже повідомив, що з огляду на теперішню ситуацію немає планів висилати пакистанських військовослужбовців до Іраку.

Після одностайного ухвалення Радою безпеки ООН два місяці тому резолюції у справі передачі суверенітету іракцям, місія ООН повинна б була відігравати центральну роль у процесі демократичних перетворень у післявоєнному Іраку.

Однак, у зв’язку з посиленням терористичних нападів на цивільні об’єкти та захопленням іноземних заручників в Іраку ці сподівання не виправдалися. А експерти з оонівських питань зауважують також, що колишні суперечності між членами Ради безпеки ООН є й досі відчутними на політиці стосовно Іраку.

Лі Файнштайн, експерт у справах Національної безпеки США в Американській раді із закордонних питань вважає, що неспроможність сформувати спеціальні сили захисту місії ООН в цей критичний для Іраку період є результатом спільної невдачі американської дипломатії та Ради безпеки. А коріння цього неуспіху в підході адміністрації президента Буша до проведення воєнної кампанії проти режиму Саддама Хусейна.

«Низка країн перед тим, ніж вирішити, як поступати стосовно Іраку, вважає доцільним дочекатися результатів листопадових американських президентських вборів. Це дуже нещасливий крок , ймовірно американці, європейці та інші пошкодують про це з часом », - вважає американський експерт Лі Файнтшайн.

Представники іракської влади сподіваються, що за сприянням експертів ООН вони зможуть провести в середині серпня національну конференцію, яка обере тимчасову Раду, котра виконуватиме роль парламенту. Іракська влада покладається й на підтримку ООН у підготовці й проведенні наступного січня загальнонаціональних виборів в Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG