Доступність посилання

ТОП новини

“Ми український народ: національно-етнічна мозаїка”: Шведи, голландці та англійці.


Сергій Грабовський

Аудіозапис програми:

Київ, 6 серпня 2004 року.

Олекса Боярко

Добрий вечір, шановні слухачі!

В ефірі програма “Ми український народ: національно-етнічна мозаїка”.

Перед мікрофоном Олекса Боярко.

Ми продовжуємо цикл передач радіо “Свобода”, присвячений етнонаціональному портрету України.

Сьогодні в нашій програмі – продовження розповіді про представників західноєвропейських народів, котрі мешкають в Україні, і не тільки про них. Перед мікрофоном доцент Києво-Могилянської академії Ігор Лосєв.

Ігор Лосєв

Шведи

Шведська народність виокремилась з групи скандинавських племен в ХІст. Певну роль в етногенезі шведів відіграли фіни. В ХІст. сформувалася шведська мова, що належить до скандинавської групи германських мов.

На початку ХІст. за Олафа Шетконунга відбулося об''єднання країни в ранньофеодальне королівство. З ХІІст. починаються походи проти фінських племен, що закінчуються їх підкоренням.

У ХІІст., себто пізніше за Київську Русь, Швеція стає християнською країною. У ХІУст. з обранням королем Швеції курфюрста Мекленбурга Альбрехта посилюєється німецький вплив.

Щоб позбутися його, Швеція укладає союз з Данією (Кальморська унія 1397р.), але потрапляє під контроль Копенгагена. У 1523р. відбулося народне повстання проти братнього данського народу і шведи позбулися влади Копенгагена. Повстання очолив Густав Ваза, який став королем Швеції. У ХVІст. Швеція провела лютеранську реформацію.

У середині ХVІІст. Швеція стає гегемоном на Балтійському морі, але гегемонію вона втрачає внаслідок поразок у північній війні ХVІІІст.

У середині ХІХст. розпочинається масова еміграція шведів до США та інших країн. За числом переселенців Швеція посідала друге місце в Європі, після Ірландії. У двох світових війнах Швеція була нейтральною.

За переписом 2001р. шведів на теренах Україні – 188. З них переважна більшість визнала рідною мовою українську – 122, 32 – шведську і лише 28 – російську.

Голандці

Найдавнішим населенням Нідерландів були кельти. Потім з''явилися германські племена фрізів і батавів. Помітний слід в історії країни залишило римське панування – (Іст. до н.е. – ІVст. н.е.).

Під час археологічних розкопок у Нідерландах скрізь знаходять залишки римської культури. У Vст. н.е. германці поклали край римському пануванню.

У Хст. голандські землі стали частиною Священої Римської імперії германської нації. Імператор Карл У Габсбург об''єднав під своєю владою Німеччину, Іспанію і Нідерланди в ХVІст. Більшість голандців перейшла до протестантизму в формі кальвінізму.

Голандці активно виступали проти панування Іспанії на своїй землі. Повстання проти інквізиції очолив у 1568р. Вільгельм Оранський. У 1581р. парламент, Генеральні Штати Нідерландів проголосили утворення Республіки Сполучених Нідерландів. У 1609р. Іспанія визнала незалежність Нідерландів, а в 1648 – уклала з цією країною мирну угоду.

Голандці дали світові чудовий живопис братів: Ван Ейків, Ієронімуса Ван Акена (Босха), Пітера Брийгеля, Франса Гальса, Рембрандта, Рубенса, Ван Дейка.

Великого гуманіста Еразма Роттердамського, філософа Бенедикта Спинозу і правника Гуго Гроція. До війни з Англією в 1780-1783 роках Голандія була великою морською державою.

За переписом населення 2001 року в України лише 139 голандців, з них 32 визнали рідною голандську, 36 – українську, 64 російську.

Олекса Боярко

Нова Каховка і Зміївка, що на Херсонщині, стали центрами духовної культури шведської громади в Україні. Лариса Квітка – вчителька української мови, донька священика – розповідає про відродження християнського храму у Зміївці, де разом служать український священик і шведський пастор.

Лариса Квітка

У 1782 році по повелінню Катерини ІІ Імператриці російської з естонського острова Даго було переселено 1500 шведів. Із них доїхало 500 тільки. А в 1787 році була побудована дерев’яна церква. В 1885 році була вже побудована кам’яна церква. В 1929 році було закрито якраз при комуністичних часах.

Шведи почали їхати на свою батьківщину у Швецію на острів Готланд. Але у 1931 році частина повернулася назад. А церкву вже, коли закрили, то був в ній клуб і склад. В 1951 році в село Зміївку переселили українців. І вже у 1989 році православні звернулися, щоб відкрити церкву.

Мій тато, приїхавши сюди в 1989 році, почав її відбудовувати. В церкві тільки були стіни. 1990 році приїхав пастор Целькнута зі Швеції і відправив перше богослужіння.

Після цього, коли вони сюди приїжджають раз у рік, чи два рази у рік, то відправляється служба. Зі школи приїжджає з самої Каховки сама шведка. Там у них є фірма “Чумак”. Вона приїжджає сюди, проводить уроки і навчає дітей. Дуже часто, вже другий рік, в кінці липня вони беруть дітей в Швецію

Олекса Боярко

На часі – продовження розповіді Ігоря Лосєва. Він вестиме мову про англійців та їхніх представників в Україні.

Ігор Лосєв

Англійці

Навіть на тлі інших європейських народів зі складною етнічною історією англійці напевно мають першість за складністю свого етногенезу.

Ще 2500 років до н.е. на Британських островах з''явилася хвиля переселенців з південного заходу Європи, з Іберійського півострова. Ці носії антропологічних ознак середземноморської раси колонізували західну частину Англії і Шотландії, а також Ірландію.

2000-1600р. тому східну частину Британських островів колонізував народ альпійської субраси. Дещо пізніше кельтські етноси (брітти і гели) заселили Англію, Ірландію, Шотландію і Уельс.

У 55р. до н.е. Юлій Цезар захопив Англію і Уельс, але придушити відчайдужний спротив кельтів Шотландії він не зміг. Щоб убезпечитися від набігів горян Шотландії, римляни збудували два вали від моря до моря.

Рим контролював ці території понад 400 років. Але рівень романізації місцевих варварів був нижчий у порівнянні з рештою римських територій.

У 407р. по Христі римляни пішли, а місцеве населення швидко забуло латину. У V-VІст.ст. нашої ери на острови пересилилися германські племена: англи, сакси, юти і фрізи. Варвари нищили римську традицію, в тому числі й християнство. Воно повернулося в країну в кінці VІст.

У VІІст. починаються набіги норманів. Майже вся західна Європа переживала цей період як Божу кару і навіть була латинська молитва: “Боже, врятуй нас від гніву норманів!”.

Данці і норвежці захопили майже всю східну і центральну Англію – ця територія стала називатися “областю данського права”.

У 1010р. данський король Свен завоював усю Англію і став її монрахом. У цей таки час у Нормандії на півночі Франції вікинги пережили процес романізації і вже були носіями французької мови і культури. У 1066р. король Нормандії Вільгельм Завойовник висадився з військом в Англію. У битві біля Гастингсу він розбив англійського короля Гарольда і захопив його трон. Це було останнє іноземне вторгнення на Британські острови. У 2066р. британці святкуватимуть 1000-річчя недоторканності своїх островів.

Спроби монархів установити систему абсолютизму були припинені повстанням початку ХІІІст. проти короля Джона Безземельного. Внаслідок цього було підписано Велику хартію Вольностей, що обмежила владу короля в інтересах феодалів та середнього класу. У 1265р. було утворено англійський парламент, куди обиралися представники всіх вільних станів, в тому числі – городяни. У 2015р. англійці святкуватимуть 750-ліття свого вищого законодавчого органу.

Після вторгнення франко-нормандців прибульці певний час не змішувалися з корінним населенням, вони жили поруч з ним, розмовляючи іншою мовою.

У містах існували навіть особливі французькі квартали. Прибульці до кінця ХІст. майже повністю зарахунок свого етносу сформували стан дворянства і стан духовенства. Мовою королівського двору, адміністрації, влади стала французька.

Англосакси були змушені переходити на французьку чи латинську мови. Але простий народ, на відміну від верхівки, був відданий власній мові. У ХІІІст. вплив французької мови посилився, виникає своєрідна суміш англосаксонської та французької мов.

Виникає так звана “мідлінгліш” – середньоанглійська мова на відміну від англосаксонської “олдінгліш”. “Мідінгліш” зберігла англосаксонську граматику, але її лексика сформувалася під потужним впливом французької і латини. У сучасному словнику англійської мови слів французького і латинскьго походження більше, ніж слів германського походження.

Тільки в середині ХІVст. гегемонія французької мови в Англії припинилася. У 1363р. спікер англійського парламенту вперше відкрив засідання англійською мовою.

Основою літературної мови став лондонський діалект. Джефрі Чосер (1340-1400р.р.) саме цим діалектом написав “Кентерберійські оповідання”. Важливим кроком до встановлення гегемонії англійської мови в Англії був англійський переклад Біблії Джона Вікліфа.

У 1543р. відбувся розрив англійців з Римом і утворилася англіканська церква. Англія поступово стає великою колоніальною імперією і встановлює контроль над Світовим океаном.

Англійці - вирішальним чином вплинули на світову культуру: англійська мова є міжнародною (покійний Микола Амосов писав, що якщо українці хочуть посідати гідне місце в світі, вони мають вчити англійську, а не російську мову).

Англійці дали світові багато видатних постатей: філософа Роджера Бекона, драматурга Вільяма Шекспіра, філософів Томаса Мора, Френсіса Бекона, Гоббса, Локка, Юма, Спенсера, Берклі, Бертрана Рассела, письменників: Дікенса, Теккерея, Дефо, Свіфта, Філдінга, Шеллі, Байрона, Вальтера Скотта і багатьох інших.

В Україні за переписом 2001р. лише 112 англійців і ця цифра, напевно, є точною. З них, 50 визнали рідною мовою англійську, 37 – російську, 16 – українську.

Олекса Боярко

В Україні знайшли свою другу батьківщину і деякі американці. Серед них – українсько-американський диригент Роджер Макмерін, про котрого розповідає Леся Олійник.

Леся Олійник

Тринадцять років тому громадянин США, пастор пресвітеріанської церкви, проповідник Роджер Макмерін та його дружина Діана випадково потрапили в Україну, після чого вони обрали цю країну своєю другою батьківщиною.

Роджер розповів, що його вибір, як він висловився, був підказаний йому з Небес. За спогадами ж Діани, абсолютно в інший час і в іншому місті вона теж почула волю Господа. Месіонером погодився стати і молодший, 14-річний тоді, син Метью або, як батьки його тепер називають, Матвій Макмерін. У Києві родина відкрила місце для служіння віруючим, надаючи допомогу найбіднішим, опікуючи десятки вдів. Але духовний сан Роджер поєднував із професією музиканта.

Диригент, співак і регент церковного хору, вчитель музики та композитор, він поєднав в Україні дві місії – церковну та музичну. Роджер став організатором та президентом так званої Музичної місії в Києві, заснувавши спеціальний фонд в Америці, який збирає кошти на місіонерську діяльність Макмерінів. Ще в 1993 році Роджер створив у Києві симфонічний оркестр та хор зі ста співаків, які виконують високу духовну музику. До цього колективу входять кращі музиканти столиці.

Щороку оркестр і хор вирушає до Америки з концертами, де Роджер знайомить своїх американських співвітчизників із музичною культурою України. А для українських співвітчизників Київський оркестр і хор виконує музику американських композиторів. Музиканти Києва називають Роджера людина-оркестр, який уміє все. До речі, він є професором Національної музичної академії України.

За прикладом батька, Матвій Макмерін теж створив оркестр і хор, але його колектив складається виключно з молодих музикантів. У Києві Матвій відчуває себе, як він каже, сином України. Тут його родина – дружина-американка і маленька донька. Своєю місією Макмеріни вважають відкрити Америці очі на Україну, на її людей і на її культуру. Під час розмови Роджер кілька разів нагадував, що багато видатних американців походять з України, але, на жаль, люди Америки зовсім не знають цієї країни. Хоча, на його думку, Україна і Америка подібні своїм культурним космосом, що єднає різні народи та національності.

Олекса Боярко

На все добре, шановні слухачі.

Наступної п‘ятниці ми продовжимо розповідь про етнонаціональний портрет України.

Ви слухали програму “Ми український народ: національно-етнічна мозаїка”.

Вів передачу Олекса Боярко.

Говорить радіо “Свобода”

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG