Доступність посилання

ТОП новини

“Дорожні пірати” у Польщі.


Володимир Павлів

Варшава, 6 cерпня 2004 - У Польщі знову, як і кожного літа вже кілька років поспіль, активувалася діяльність так званих “дорожніх піратів”. Про це повідомляють представники поліції і засоби масової інформації.

“Дорожніми піратами” у Польщі називають водіїв, котрі влаштовують на нічних міських вулицях нелегальні перегони чи встановлюють рекорди в подоланні певних відстаней на заповнених автотранспортом дорогах. Ці змагання, зрозуміло, не обходяться без жертв, якими стають і учасники нелегальних перегонів, і випадкові автомобілісти чи пішоходи.

Мода на нелегальні автомобільні перегони прийшла до Польщі кілька років тому разом із напливом до цієї країни швидкісних західних автомобілів та зі зростом відчуття громадянської свободи. Так звані “дорожні пірати” змагаються переважно у двох категоріях. Одна – це нічні перегони центральними вулицями великих міст. А друга – це подолання за найкоротший час найбільш “закоркованих” автомобільних міжміських трас чи міських вулиць серед білого дня. Рекордисти таких нелегальних перегонів, як твердять вони самі на інтернет-сторінках чи й у спеціально відзнятих відеофільмах, умудряються розвивати швидкість від 220 до 260 кілометрів на годину.

Громадська думка про такі змагання дізнається здебільшого тоді, коли стаються нещасні випадки. А такі випадки є, на жаль, неминучими хоч би тому, що за припливом до Польщі швидкісних автомобілів не встигають змінювати дорожню інфраструктуру. Кілометраж сучасних автострад у Польщі є одним із найнижчих у всьому розширеному нещодавно Європейському Союзі. Більшість автомобільних шляхів у Польщі, включаючи й центральні вулиці великих міст, перебувають у жахливому стані. Багато міст не мають об''їзних доріг, а більшість міських вулиць мають по дві зустрічні смуги. Крім того, Польща має один з найвищих у регіоні показників затримування нетверезих водіїв за кермом. Все це разом призводить до того, що у Польщі сьогодні найвищий рівень смертності серед жертв автомобільних аварій – на кожних сто аварій припадає 11 смертей.

Тільки у минулому році, за даними Головної комендатури польської поліції, на дорогах Польщі сталася понад 51 тисяча автомобільних пригод, в результаті котрих загинуло 5 тисяч 640 осіб а 63 тисячі 900 осіб отримали поранення. Із загального числа смертельних жертв 4 з половиною тисячі загинули з вини водіїв. З’ясувалося, що поліція не може назвати точної цифри , яка кількість загиблих та поранених є жертвами “дорожніх піратів”. На думку фахівців , це є найкращим свідченням того, що поліція не дає собі ради із цим злочинним явищем на дорогах. Офіційно поліція не погоджується із такими закидами. За даними прес-служби поліції, щороку затримують і суворо карають від 400 до 500 учасників нелегальних перегонів. Але знавці цієї теми твердять, що це лише невеликий фрагмент від загалу цього небезпечного явища. Працівники поліції також неохоче визнають, що інколи навіть не намагаються затримати таких “дорожніх піратів”, бо ті неодмінно почнуть втікати і змагатися з поліцією, а це вже може призвести до справжньої катастрофи на дорогах. До того ж, частина поліційних патрулів їздить на старих автомобілях, які не мають шансів наздогнати швидкісної сучасної машини.

Більшість польських громадян із осудом ставиться до піратів на дорогах і вимагає від влади припинити цей небезпечний і злочинний прецедент. Однак, всі також усвідомлюють : щоб покарати дорожнього пірата, його потрібно спочатку впіймати.
XS
SM
MD
LG