Доступність посилання

ТОП новини

“Психологія українського народу”.


Тарас Марусик

Київ, 5 серпня 2004 року.

Тарас Марусик

На черзі – наша постійна рубрика, присвячена мовним питанням. Серед нових книжок праця науковця Олексія Губка ще до своєї появи викликала і продовжує викликати різні думки – від схвалення до заперечення. Йдеться про першу книжку чотиритомника “Психологія українського народу”, цілий розділ якої присвячений мові.

Олексій Губко – кандидат психологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту психології імени Григорія Костюка Академії педагогічних наук. Перша книга “Психології українського народу” охоплює найдавніший період. Розділ, присвяченій мові, називається “Мова людності трипільського суспільства – вирішальний чинник етнопсихогенезу праукраїнців”.

Нашу розмову ми почали якраз із важливости мовного чинника в походженні українського народу.

Олексій Губко

Я б сказав, що це навіть вирішальний фактор у з’ясуванні часу і обставин на історичному кону української народності і нашої мови. Ви знаєте, тут судження дуже полярні, починаючи з офіційної ще радянської науки, яка сказала, що українці виникли всього 4 століття тому, десь там у 16 столітті, і отже і мова тоді ж бо.

А тепер, коли в незалежності України, видно кола розширились наші, прочитано багато надписів на камені, ми бачимо, що це зовсім не так.

Тарас Марусик

На думку Олексія Губка, час появи українського етносу треба відсунути на кілька тисячоліть углиб. “Це звучить, звичайно, парадоксально навіть для патріотів, - зазначив науковець, - але факти – вперта річ”.



Олексій Губко

Ну от, наприклад, були прочитані деякі вислови “моя, ляле, красо моя!”, питається яка це мова? Або “ой дорогий, хороший!” – це надпис такий був на могильному надгробку.

Це з цвинтаря під Києвом, де були поховані пилазгри, праукраїнське плем’я, яке заснувало Рим і стародавню Грецію. Тут дуже цікаво, з’ясувалося, що оці всі написи, які не можна було прочитати, брали абсолютно різні мови для порівняння, навіть японську, і ніхто не міг додуматись взяти українську, бо мовляв, яке має відношення ця хутірська мова.

А от геніальний французький археолог Шомпольон, який розшифровував єгипетські ієрогліфи узяв стародавню скіфську мову, праукраїнську мову і вона заговорила, він розшифрував.

Тарас Марусик

Олексій Губко каже, що в 20 столітті повернулися до цієї прадавньої мови, як основи для нових сенсаційних розшифрувань, зокрема, вчений Гриневич, автор двотомної праці “Праслов’янська писемність: результати розшифрування”.

Полеміка довкола питання часу виникнення української мови триває не одне десятиліття. Багато хто скептично розцінює концепцію Губка. Я запитав його, що б він відповів скептикам.

Олексій Губко

Я б багато не міркував, бо дуже легко втопитися в балачках, що, власне, успішно й робиться, а треба виходити з елементарних примітивних таких істин. Але незаперечних, які заганяють у глухий кут наших супротивників.

Я б знову прочитав би ці і інші, і їх безліч, щиро українських слів, які були і в Біблії, і у всіх написах етрусків, і сказав би їм, яка це мова? Ну вони б м’ялися, але змушені були б визнати, що ця мова дуже схожа на українську.

Тарас Марусик

Олексій Губко наполягає на тому, що українській мові – приблизно 5 тисяч років.

Олексій Губко

То отже ж виходить, народ мовою був вже тоді, і все, більше не треба нічого говорити. Якщо люди мають елементарну совість, елементарну порядність, вони мусять замовкнути, визнати, що справді, 5 тисяч років тому існувала мова, яка з усіх планетарних мов є найближчою до нашої мови.

Тарас Марусик

Говорив кандидат психологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту психології імени Григорія Костюка Академії педагогічних наук Олексій Губко.
XS
SM
MD
LG