Доступність посилання

ТОП новини

Президент Кучма пояснює зміни у зовнішній політиці.


Сергій Кисельов

Київ, 6 серпня 2004 - У газеті "Факты и комментарии" Президент України Леонід Кучма вперше пояснює, чим були викликані зміни зовнішньополітичного курсу України. В інтерв’ю, в основному, йдеться про зміни у Воєнній доктрині України. А саме : вилучення слів про плани України вступити до НАТО і ЄС. На думку Президента, це пов’язано з тим, що, цитую в перекладі з російської , "нинішня світова система переживає серйозну кризу. Європейський Союз має вирішувати непрості проблеми, пов’язані з прийняттям до ЄС нових членів, і він зараз просто не готовий серйозно вирішувати питання, що напряму стосуються інтересів України".

В НАТО, говорить далі Президент, ситуація також складна, оскільки "НАТО переживає кризу через війну в Іраку". І робить висновок: " Так от, якщо раніше ми виходили з того, що завдяки тісній співпраці з європейськими та євроатлантичними структурами могли ефективніше розв''язуватися проблеми соціально-економічного і політичного розвитку, то, як показав, наприклад, останній досвід обговорення української конституційної реформи, наші західні партнери не завжди й не зовсім адекватно сприймають сьогоднішні українські реалії".

Леонід Кучма не надто схвально відгукнувся про стару редакцію Воєнної доктрини, що затверджувалася, до речі, лише наприкінці минулого року, й сказав, що вона "у чомусь вельми нагадувала ключове положення програми КПРС хрущовської доби : "Нинішнє покоління радянських людей житиме при комунізмі”. Ми не зразу це зрозуміли. Але краще пізно, аніж ніколи".

За словами Кучми, час дав відповідь на запитання, чому в НАТО та в ЄС опинилися країни, близькі щодо рівня розвитку до України. Глава держави вважає, що це пояснюється їхнім географічним положенням, а також відносинами, що склалися між Заходом і Росією.

"Така реальність. Така проза життя, – підбив підсумки український Президент. – Ми не хочемо, щоб нас тримали за наївних романтиків у такій архіважливій справі, як міжнародні стосунки. Прийшов час з небес опуститися на грішну землю".

Тим не менше, за словами Леоніда Кучми, повноправне членство в Євросоюзі та в НАТО, як і раніше, залишається важливою складовою стратегії України. Президент також запевнив, що Севастополь "є й залишиться головною базою Військово-Морських сил України".

Що спонукало Леоніда Кучму несподівано вдатися до роз’яснень щодо зміни Україною зовнішньополітичного курсу? Ось як відповів на це запитання в інтерв’ю для радіо "Свобода" політолог Олександр Дергачов:

"Очевидно, що Президент підбиває підсумки своєї десятирічної зовнішньополітичної діяльності. І вони полягають в тому, що він змушений відмовитись від основних планів, які проголошував. Оскільки реформи не вдалися, і Україна не готова до реального діалогу, зближення ні з Європейським Союзом, ні з НАТО. Україна, яка очолюється Леонідом Даниловичем Кучмою і його оточенням.

Адміністрація Президента необачливо накопичила великий обсяг зовнішньополітичних зобов''язань, пов’язаних саме з демократизацією. І сьогодні готує ґрунт для того, щоб відмовитись від цих зобов''язань. І одним із пунктів є саме відкладення на невизначене майбутнє інтеґрації до НАТО. Очевидно, що це задовольняє Росію і означає просто дрейф у бік Москви та обмеження можливостей маневрування для наступника Леоніда Даниловича. Так само зрозуміло, що такі стратегічні рішення не входять до компетенції Президента. Питання технічні військової доктрини – президентська компетенція. Стратегічні питання зовнішньої політики мають вирішуватись Верховною Радою. Так само очевидне, що його рішення сьогодні небагато важать. Оскільки все має бути переглянуте заново за кілька місяців".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG