Доступність посилання

ТОП новини

Київ не захищає в Придністров’ї свої національні інтереси, а мавпує позицію Москви.


Сергій Драчук

Прага, 5 серпня 2004 – Президент України Леонід Кучма, як повідомила в четвер його прес-служба, мав телефонні розмови з прем’єр-міністром Молдови Васіле Тарлевом і керівником Придністров’я Іґорем Смирновим, так що сторони досягли якоїсь не уточненої детальніше домовленості щодо розблокування транспорту в реґіоні. І напередодні, в середу, вреґулювати кризу намагався прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Але спостерігачі кажуть, що українська влада насправді не захищає свої національні інтереси, а повторює позицію Росії.

У листі Васіле Тарлеву Віктор Янукович наголосив, що Україна закликала владу Тирасполя відновити функціонування молдавських шкіл у реґіоні. Ідеться про те, що влада Придністров’я взялася закривати школи, в яких молдавську (чи то пак румунську) мову викладали румунською латинкою, а не абеткою на основі російської радянських часів. Та водночас, на думку української сторони, застосування заходів економічного тиску з боку Республіки Молдови в умовах призупинення переговорного процесу може призвести до нагромадження існуючих проблем. Нагадаю, що Молдова в відповідь на закриття шкіл обмежила можливості експортного оформлення придністровських виробів, а Придністров’я в свою чергу заблокувало залізниці, що поєднують решту Молдови з Україною.

У цьому контексті не може не хвилювати доля більш ніж 200 тисяч етнічних українців і десятків тисяч громадян України, які живуть у Придністров’ї, зазначив також Віктор Янукович.

Старший дослідник вашинґтонської Джеймзтавн-фундації Владімір Сокор, фахівець із питань реґіону, головну проблему для України з Придністров’ям бачить не в економічних суперечках цього реґіону з рештою Молдови, а в іншому: «Стратегічні інтереси України вимагають вивести російські війська з Придністров’я». Цей реґіон є російський аванпост, який становить загрозу безпеці України, вважає Владімір Сокор, він може стати ланкою в ланцюгу російських баз, які оточують Україну по всіх фланґах : Придністров’я, Чорноморський флот у Криму, Новоросійськ.

«Очевидно, що в стратегічних інтересах України є позбутися російських військ у Придністров’ї. А проте Україна не робить нічого, щоб домогтися цього, абсолютно нічогісінько», – каже дослідник. – «Вона просто повторює позицію Росії на переговорах стосовно Придністров’я. Вона просто повторює те, що каже Москва. Вона не має жодної власної позиції».

Що ж до українців у Придністров’ї, то за них, вважає Владімір Сокор, дійсно є всі підстави непокоїтися:

«Вони, так само, як і молдовани, зазнають поросійщення, яке чинить російська меншина. Придністров’я – це останній у Європі режим етнічної меншини». Адже росіяни в цьому реґіоні є третьою за чисельністю групою мешканців (25% ) після молдован (41%) і українців (28 %).

«Політика мовного поросійщення з боку російської меншини в Тирасполі спрямована не тільки проти молдован, а й проти місцевих українців – вона намагається перетворити їх на росіян або принаймні не дати їм поводитися як українцям», – каже фахівець.

А закриття кількох молдавськомовних шкіл, із якого почалися останні негаразди, це лише незначна частка загальної національної проблеми в Придністров’ї:

«Молдавська, чи румунська, мова, так само як і українська мова, цілковито виключена з громадського життя: жодних засобів інформації українською чи молдавською, жодної вищої освіти, жодного вживання цих мов у державних установах – скрізь усе тільки російське».

Тож, наголошує Владімір Сокор, якщо ті школи знову відкриють, це вирішить лише малу частку проблеми, бо мовне поросійщення й винародовлення триватимуть в усьому Придністров’ї.

А що ж тут Янукович? «Його позиція точно збігається з позицією Москви»: змусити Тирасполь знову відкрити ці школи, щоб поновити переговорний процес, котрий перервав Кишинів унаслідок закриття шкіл. Якщо ці школи відкриють, Москва і Київ вважатимуть, що національне й мовне питання вирішене, і можна поновлювати старі переговори . А ці переговори призведуть до створення воєнного сателіта Росії, на кшталт Калінінґрада, поруч із Україною, наголошує Владімір Сокор, старший дослідник вашинґтонської Джеймзтавн-фундації й фахівець у справах реґіону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG