Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську протестують проти маніпулювання програми 5-го телеканалу.


Михайло Снігур

Дніпропетровськ, 9 серпня 2004 - 3-го серпня у Дніпропетровську була припинена трансляція передач телекомпанії «5-й телеканал».

За неофіційною інформацією, до того спричинилися погрози власникам телерадіокомпанії «Фальстап» з вимогою вилучити передачі п’ятого каналу з програм кабельного телебачення. Внаслідок протестів телекомпанія “Фальстап” поновила трансляцію, але більшість з 60 тисяч її глядачів цих програм не побачать.

6-го серпня будинок Дніпропетровської обласної державної адміністрації пікетували близько сорока членів опозиційних політичних партій. Вони тримали плакати:

«Яцуба, поверни 5-й канал», «Хто боїться правдивих новин?», «Янукович і Яцуба – два Я».

Приводом для пікетування стало зникнення у кабельних мережах телерадіокомпанії «Фальстап» програми телекомпанії «5-й канал». Керівники телекомпанії посилалися на технічні причини та після заяви керівництва ТРК «5-й канал» про наміри звернутися до суду з позовом на мільйон доларів і протестів місцевої громадськості і політичних організацій передачі були відновлені. Проте це відновлення позбавило можливості дивитися передачі і новини 5-го каналу більшість з 60 тисяч абонентів телекомпанії «Фальстап». Бо передачі 5-го каналу з найдешевшого першого пакета кабельних програм були перенесені до найдорожчого третього пакету, оплатити який люди з невеликим достатком часто неспроможні.

Підчас пікетування голова обласної організації Української Народної партії Іван Шулик, котрий вважає, що до зникнення передач 5-го каналу причетне керівництво обласної адміністрації, сказав кореспондентові радіо “Свобода”:

«Це один з яскравих проявів здатності адміністрації впливати на комерційні канали, на комерційні засоби масової інформації, тиснути на них і як знімати відповідні програми, так і забороняти напряму друкування матеріалів, які б ішли від одного з кандидатів у президенти України, Віктора Ющенка. Ми зараз маємо перешкоди транслюванню з міста Синельникового на метровому каналі п’ятого каналу. Це не є, так би мовити, відкрите розпорядження, ми не виявили відкрите розпорядження, що забороняють, але включено санепідемстанції, інші компоненти, які перешкоджають відкрити цей канал у метровому діапазоні, що для нас дуже важливо, оскільки дуже багато населення мають ще примітивні телеприймачі. Ми сьогодні знаємо, що є розпорядження не дозволяти проводити збори у будь-якому приміщенні. Причому ми знаємо, що відбулися відповідні наради, були скликані директори театрів, училищ, навчальних закладів. І навіть була така рекомендація ( мені сказав один з директорів) про те, що в разі, коли вони не можуть знайти причини відмовити, ну, скажімо, і оплата гарантована і все, то починати ремонт. Це Квітка рекомендував, який є керівником управління внутрішньої політики міськвиконкому”.

У обласному штабі «Нашої України» вважають, і мають на це причини, що причиною маніпуляцій з програмами і новинами 5-го каналу стали погрози керівникам телекомпанії розправитися з їхнім бізнесом в разі, якщо 5-й канал транслюватиметься у Дніпропетровську. Заступник директора ТРК «Фальстап» Юрій Швець пояснив перенесення програм 5-го каналу з дешевого першого соціального пакету до у кілька разів дорожчого третього непопулярністю передач 5-го каналу серед глядачів, навіть послався на якесь опитування. Даних того опитування він не показав.

У Дніпропетровську вважають, що таким чином телекомпанія намагається пробігти між краплями дощу – догодити можновладцям, котрих незалежна ТРК виводить з рівноваги, заспокоїти опозицію і керівництво 5-го каналу і зберегти свій бізнес, знищити який пообіцяла невідома особа з Києва. Страждають же глядачі, позбавлені цікавих і об’єктивних новин.

Пікетувальники, представників котрих, усіх без винятку помічників народних депутатів та депутатів місцевих рад, міліція довгий час не впускала до будинку обладміністрації, передали заступнику голови адміністрації Володимиру Мелещику заяву, в якій міститься вимога припинити тиск на засоби масової інформації і тотальні порушення адміністративними органами і Конституції і Закону про вибори Президента України.

Пікет закінчився складанням міліцейського протоколу про порушення громадського порядку і погрозами притягти організаторів до адміністративної відповідальності попри те, що пікетувальники, не порушуючи жодного закону, мовчки стояли перед будинком адміністрації.
XS
SM
MD
LG