Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз України» швиденько віддав російському «Ґазпромові» газовий борг. А чи варто було так поспішати?


Сергій Кисельов

Київ, 11 серпня 2004 – «Нафтогаз України» повністю й дочасно погасив борг перед російською компанією «Ґазпром» за природний газ, отриманий Україною 1997 – 2000 року. Про це «Нафтогаз» оголосив відразу по тому, як стало відомо, що Кабінет Міністрів затвердив механізм погашення цього боргу, який становив майже півтора мільярда доларів.

Раніше передбачалося, що Київ розрахується з Москвою єврооблігаціями. Але «Ґазпром» не влаштовувала така схема повернення боргу. Нова ж схема, як стверджують деякі експерти, може бути вигідна обом сторонам.

Торік восени у стосунках між українським боржником і російським кредитором виникла рідкісна ситуація. Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» всіма силами прагнула повернути російському відкритому акціонерному товариству «Ґазпром» газовий борг у вигляді єврооблігацій на суму 1 мільярд 430 мільйонів доларів. Але росіяни всіляко відтягували повернення цього боргу.

Облігації «Нафтогазу» були ґарантовано ліквідні. Російські партнери могли вигідно продати їх чи на європейському, чи й на світовому ринках цінних паперів будь-якої хвилини. Але «Ґазпром» так і не прийняв їх на свій баланс, оскільки, як вважають фахівці, тоді б йому довелося сплатити до російського державного бюджету 44 % від одержаного прибутку.

Однак тепер українці, здається, знайшли такий механізм повернення російського боргу за спожитий газ, який влаштує обидві сторони. Схема має приблизно такий вигляд. «Нафтогаз України» одержує від «Ґазпрому» часткову передоплату за послуги з транзиту російського природного газу через територію України в 2005 – 2009 роках. Ця сума становитиме 1 мільярд 250 мільйонів доларів. Отримані кошти буде перераховано російському «Внєшекономбанкові», якому «Ґазпром» передав борги з корпоративних облігацій «Нафтогазу України». Після одержання цих коштів «Внєшекономбанк» погашає облігації – і боргові зобов’язання «Нафтогазу України» вважаються врегульованими. Різниця ж між цією сумою й первісною ( майже в півтора мільярда) стає скидкою «Нафтогазові» від «Ґазпрому» за дочасну сплату.

Російські експерти в сьогоднішньому номері московського видання «Ґазета» висловили думку, що запропонована Києвом схема погашення боргу за спожитий, але не оплачений «Ґазпромові» природний газ вигідна виключно для України. Але й для Росії такий механізм погашення українського боргу, мовляв, також вигідний.

Що стосується українських експертів, то вони підходять до новацій Кабміну щодо затвердженої напередодні президентських виборів нової схеми повернення боргу за російський газ досить стримано. Ось як в інтерв’ю для радіо “Свобода” прокоментував ситуацію народний депутат, член парламентського комітету з паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима:

«Як на мене, суть, звичайно, нормальна , борги треба повертати. Але я був би дуже обережний, якби це залежало від мене: чи Україні доконче треба перед президентськими виборами так поспішати, віддати гамузом, одним махом весь борг, який ми маємо перед росіянами? Тим більше, треба було б нагадати тим, які так поспішають, що росіяни перед європейським співтовариством і перед Міжнародним валютним фондом заборгували значно більші суми і не спішать їх віддавати».

А ось думка, яку висловив в інтерв’ю для радіо “Свобода” редактор відділу економіки газети «День» Віталій Княжанський:

«На мою думку, для Росії ця схема, безумовно, вигідна. По-перше, таким чином "Ґазпром" уник необхідності платити до державного бюджету значну суму. По-друге, замість 10 років, на які були розраховані облігації, що їх випустив "Нафтогаз України", він отримав увесь борг одномоментно. І, по-третє, Росія отримала можливість регулювати ціну на газ одноосібно, без жодної участі України, тому що вона стає монопольним постачальником свого газу , а також туркменського – в Україну. Що стосується України, то для неї ця схема надзвичайно невигідна, тому що отой газ, який Україна отримувала в рахунок оплати за транзит, здається, на 5 чи 6 років наперед, вона передоплатила за свій борг. І тепер Україна залишилася без цього газу, і Росія диктуватиме їй свої умови у визначенні ціни».

При цьому «Нафтогаз України» повідомляє, що нинішня схема розрахунку з «Ґазпромом» дасть змогу зафіксувати тариф на транспортування газу, а обсяги газу, який «Ґазпром» надає Україні як плату за транзит, поступово зменшуватимуться. Таким чином «Ґазпром» зможе продати ці обсяги газу на Заході за вищою, ніж в Україні, ціною. Це зменшення вирівнюватимуть більшою кількістю газу, імпортованого з Туркменистану. Нагадаю, що, як кажуть спостерігачі, цей імпорт через спільне підприємство «РосУкрЕнерго», по суті, контролюватиме російський «Ґазпром».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG