Доступність посилання

ТОП новини

Салон старовинних автомобілів у Каліфорнії.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 16 серпеня 2004 - Понад 200 старовинних автомобілів узяли участь у традиційному щорічному міжнародному салоні в Каліфорнії на півострові Монтерей.

Якщо міжнародне автошоу в Детройті, що відбувається в січні кожного року, вважається дороговказом для дизайнерів та конструкторів нових машин; якщо весняна нью-йоркська автовиставка, теж міжнародна, відіграє роль модного журналу, визначаючи напрямки в стилях, то Монтерейський салон – це ностальгічний панегірик старовинним або, як їх в Америці називають, античним автомобілям. Прикметник “античний” застосовують до самохідних апаратів, які на світ Божий з”явилися трохи більше століття тому.

Деякі з машин, що прибули на свято в Монтерей, є майже унікальними. Наприклад, “Іспано-Сюїза” 1914 року, модель “Альфонсо Тринадцятий”, спортивний варіант, названий на честь іспанського короля. Усього 9 “Іспано-Сюїз” показали на виставці, включно з моделлю 1935 року з колосальним дванадцятициліндровим двигуном на 9,4 літра. Компанія “Іспано-Сюїза” виготовляла свої машини вручну і за 34 роки існування випустила усього 3200 автомобілів. З них 500 досі функціонують. Підігнали до Монтерейського шоу справді унікальний, єдиний у світі, перший “Роллс-Ройс”- “Silver Ghost”, тобто “Срібний Привид”. Йому 97 років. Цей ветеран античних машин пройшов понад 800 тисяч кілометрів, ним користувалася королівська родина Великої Британії, його знімали у кіно. “Це авто застраховане на 40 мільйонів доларів, але йому буквально нема ціни”, - каже Редж Ейбіс, представник “Роллс-Ройс” у Сполучених Штатах. За його словами, султан Брунею тримає у своїх гаражах 350 “Ролл-Ройсів” і пропонував за перший “Срібний Привид” десятки мільйонів доларів, але, як вважає представник “Роллс-Ройс”, це було б усе одно, що продати у рабство власну бабусю.

Іще 24 “Ролл-Ройси” випуску 1911-1923 років прибули з Європи пароплавом до Балтиморського порту, а вже звідти своїм ходом через усю Америку з Атлантичного узбережжя до Тихоокеанського, до Монтерею.

У рамках свята відбулися перегони античних авт. Найбільше там було яскраво-червоних італійських “Феррарі-GTO” випуску 60 років минулого століття. Ці потужні родстери здатні розганятися до 160 кілометрів за 13 секунд після старту, а маскимальна їхня швидкість сягає 256 кілометрів на годину. Автошоу на пляжі Пеббл-Біч завершилося аукціоном, де продавали античні автомобілі, ціна яких визначалася цифрами з шістьма нулями. Серед них італійський “Бугатті Type 57” і американський “Дюзенберг” 1927-го року -“Мормон-Метеор”.
XS
SM
MD
LG