Доступність посилання

ТОП новини

ІГОР МАРКОВ: "Саме політичні гроші виявляють те, як гроші взагалі, яким способом вони рухаються в повсякденному житті суспільства".


Гість студії "5-го каналу" - один з тих, хто рахує чужі гроші у чужій кишені. Це Ігор Марков, керівник проекту експертного аналізу витрат у президентській виборчій кампанії 2004, коаліція "Свобода вибору". Скажіть, нащо Ви рахуєте чужі гроші в чужій кишені? Яка від цього користь?

Ігор МАРКОВ, коаліція "Свобода вибору": По-перше, я думаю, що можна відповісти на це питання прямо, я не рахую гроші в кишенях".

Роман СКРИПІН (говорить одночасно з гостем). Ми образно говоримо.

ІГОР МАРКОВ: "Я рахую гроші у суспільстві. А мабуть, користь від того можна... про користь від того можна сказати дуже коротко і просто. Ніщо так добре не показує модуль руху коштів, обороту коштів в суспільстві і не виявляє їх, як виборча кампанія. Саме політичні гроші виявляють те, як гроші взагалі, яким способом вони рухаються в повсякденному житті суспільства".

Роман СКРИПІН (перебиваючи гостя). Скажіть, питання не до виборів, тим не менш, якщо Ви стежите за рухом грошей якраз під час передвиборної кампанії, Україна в цьому плані є бідною державою чи досить заможною?

ІГОР МАРКОВ: "Я думаю, що коли ми говоримо про вибори, то можна сказати, що Україна в тому плані є вражаючим бігбордом заможності".

Роман СКРИПІН. Бігбордом заможності. Що ж. Це, в принципі, несподівані висновки. Тим не менше стосовно того... стосовно Вашої діяльності, якщо Ви звертаєте увагу Центральної виборчої комісії, скажімо, і не Ви перші звертаєте увагу Центральної виборчої комісії на перевитрати під час виборів, яка від цього користь, оскільки ЦВК ані той рік, ані зараз цього не помічає?

ІГОР МАРКОВ: "Я думаю, що користь в першу чергу в такому випадку є для суспільства. І для політичних сил, які прийдуть до влади, а влада, як відомо, змінюється через ті ж самі вибори. Я зрештою, суспільство саме, нарешті, буде готове, по-перше, зацікавитися проблемою, а як ідуть кошти на виборах, бо це, в кінці кінців, наші суспільні гроші. і по-друге, захоче, нарешті, законодавчо якось не просто висловити, там, формально, так, як це зараз, яким чином проводити зміни, а також і реалізувати через закон ці зміни".

Роман СКРИПІН. Скажіть, ви уважно стежите лише за тими кандидатами, бігборди яких ми маємо можливість спостерігати досить широко розповсюдженими на вулицях, чи так само ви стежите за тими кандидатами, які обмежені у своїх можливостях?

ІГОР МАРКОВ: "Ні".

Роман СКРИПІН. Я маю на увазі, ви стежите лише за владою, але... або так само за опозицією?

ІГОР МАРКОВ: "Ні, ми намагаємося відстежувати рух коштів в виборчій кампанії, незалежно від того, кандидат належить до влади чи до опозиції...".

Роман СКРИПІН (перебиваючи гостя). Скажіть, наскільки різні в підходах ці, скажімо, 2 табори, які змагаються між собою?

ІГОР МАРКОВ: "Ну, вони дуже різні у підходах. Можу сказати дуже коротко. Скажімо, якщо говоримо про табір влади, то на прикладі табору влади можна виявити, наскільки відрізняється, власне, з тої точки зору, наскільки відрізняється кампанія, скажімо, президентська 99-го року від кампанії 2004-го року. В першу чергу, тим, що все таки кампанія 99-го року була фактором політичного ризику. Адміністративний ресурс там був свого роду такою собі дубиною, яка десь лежала поруч і яку час від часу треба було використовувати. Кампанія характеризувалася великими фінансовими проектами, піар-проектами в тому числі, і технологічними проектами. Тоді як у цій кампанії адміністративний ресурс, по суті, вмонтований у виборчу кампанію, і можна сказати, я би сказав, формує її профіль, її обличчя. І в цьому, власне кажучи, є особливість цієї кампанії, яка передбачає, що, наприклад, дуже багато коштів в тій кампанії будуть акумульовані через той же самий адмінресурс. Тобто, наприклад, рекламна кампанія буде здійснюватися в основному за допомогою, я би скажімо так, через нібито висвітлення просто повсякденних кроків привладного кандидата, але туди вмонтовуються... вмонтовуватимуться елементи реклами і так далі".

Роман СКРИПІН (перебиваючи гостя). Хотілось би почути про опозицію. Про дію опозиції.

ІГОР МАРКОВ (перебиваючи ведучого): "Так от я з... власне, хочу зараз сказати. Тоді, як дії... тоді, як опозиція, оскільки вона є виведена з інформаційного простору, і це має все таки вплив певний на виборців, то стратегія в опозиції так чи інакше є детермінована необхідністю всю увагу чи максимальну увагу зосередити зустрічам, безпосереднім зустрічам кандидата із виборцями. А це відповідно передбачає і систему, іншу зовсім систему витрат і систему моделювання кампанії, і зовсім інший тип заходів. Взагалі, типи заходів у кампанії - це основний спосіб, через який можна вит... висвітлити витрати. Це і з точки зору відмінності регіонів, і з точки зору відмінності кандидата від влади і опозиції".

Роман СКРИПІН. Скажіть тоді, який регіон для кого є найдорожчим? Якщо ми будемо розглядати 2 кандидатури, скажімо, Віктора Януковича і Віктора Ющенка.

ІГОР МАРКОВ: "На основі тих даних, які ми вже маємо сьогодні, але це поки що спорадичні дані, бо проект тільки розпочався, як і... бо кампанія ведеться наразі мляво досі..."

Роман СКРИПІН (перебиваючи гостя). Як тільки завершите, то ми Вас запросимо, щоб Ви прозвітували, щоб громадськість дізналась.

ІГОР МАРКОВ (говорять одночасно): "Дякую. Дуже дякую".

Роман СКРИПІН (говорять одночасно). Тим не менше...

ІГОР МАРКОВ: "Мо... можу сказати, що, напевно, найдорожчими регіонами для кандидатів будуть ті, в яких вони є найменш популярні. Наприклад, для кандидата Віктора Януковича - це, очевидно, Захід України. І можна сказати, що для..."

Роман СКРИПІН (перебиваючи гостя). Як свідчить статистика, не тільки Захід.

ІГОР МАРКОВ: "Так. ну, напевне, що не тільки Захід. Але просто на просто в залежності від того, як буде розвиватися динаміка електоральної підтримки, деякі кандидати намагатимуться обійти, так би мовити, популярні регіони".

Роман СКРИПІН (перебиваючи гостя). Скажіть... Зрозуміло, що там, де найменша підтримка, там найбільші витрати. Тим не менше скажіть, чи можна за гроші, за гроші купити перемогу? За грубі мільйони, як то кажуть.

ІГОР МАРКОВ: "Ми сподіватимемося, що в Україні цього не станеться".

Роман СКРИПІН. Чи можна?

ІГОР МАРКОВ: "В принципі..."

Роман СКРИПІН (перебиваючи гостя). Чи дієво, скажімо, от, якщо там най... найнижчий рейтинг, скажімо, і от, скажімо, будь-хто, або кандидат від влади, або кандидат від опозиції викидають масу грошей на це. Чи дійсно вони спрацюють? Чи це просто марнотрацтво?

ІГОР МАРКОВ В Україні ці речі спрацьовують.

Роман СКРИПІН. Що ж дякую. Дякую Вам за участь у нашій програмі.



Час (5-й канал)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG