Доступність посилання

ТОП новини

Союз угорців Воєводини критикує бєлґрадський уряд за бездіяльність у сфері захисту нацменшин.


Василь Плоскіна Угорщина, 19 серпня 2004 – Представник Союзу угорців Воєводини зажадав від уряду Сербії й Чорногорії покласти край антиугорським виступам. Ця заява прозвучала у середу на прес-конференції в угорській столиці.

Угорщина, 19 серпня 2004 – Представник Союзу угорців Воєводини зажадав від уряду Сербії й Чорногорії покласти край антиугорським виступам. Ця заява прозвучала у середу на прес-конференції в угорській столиці.

Вимога до союзного уряду Сербії й Чорногорії пролунала в Будапешті 18 серпня з уст заступника голови Союзу угорців Воєводини Шандора Еґереші. В угорській столиці він зустрівся з головою парламентського комітету з питань закордонної політики Жолтом Нейметом.

Останній, до речі, є впливовою політичною фігурою в лавах опозиції. Неймета нерідко можна бачити й чути на заходах етнічних громад угорців у сусідніх з Угорщиною державах, зокрема й в Україні. Консервативна партія Союз молодих демократів, яку представляє цей депутат угорського парламенту, займає доволі жорсткі позиції в питанні захисту прав закордонних угорців.

Шандор Еґереші виступив у середу з критикою дій бєлґрадського уряду невдовзі після того, як до Воїслава Коштуниці, прем’єр-міністра Сербії та Чорногорії, звернувся листом міністр закордонних справ Угорщини Ласло Ковач. Він висловив незадоволення з приводу того, що сербська влада не вживає більш рішучих заходів щодо тих, хто розпалює антиугорські настрої у Воєводині. Тоді цей лист деякі бєлґрадські видання назвали втручанням Угорщини у внутрішні справи Сербії та Чорногорії.

Однак Союз угорців Воєводини має з цього приводу іншу думку. За словами Шандора Еґереші, союзний уряд демонструє неспроможність захистити воєводинських угорців від нападів сербських націоналістів. Глава парламентського комітету з питань закордонної політики Угорщини Жолт Неймет підтримав керівництво Союзу Угорців Воєводини. Він висловився за те, аби вжити, цитую, однозначних і рішучих заходів в інтересах виправлення ситуації на рівні двосторонніх міждержавних стосунків, а також задіяти міжнародну дипломатію.
XS
SM
MD
LG