Доступність посилання

ТОП новини

Кучма віддав Росії нафтопровід “Одеса-Броди” на 15 років.


Марина Пирожук

Київ, 18 серпня 2004 року.

Марина Пирожук

Сьогодні глава української держави Леонід Кучма зустрівся у Сочі із своїм російським колегою Владіміром Путіним. За офіційними даними, глави двох держав зустрілися, аби обговорити питання двостороннього співробітництва, передусім у економічній галузі, взаємодії країн в рамках СНД та Єдиного економічного простору, а також міжнародну проблематику.

Внаслідок зустрічі сторони підписали угоду про заходи щодо забезпечення стратегічного співробітництва в газовій галузі і Угоду про транзит нафти територією України.

Експерти неоднозначно оцінюють як підписання цих документів, так і саму зустріч керівництва двох держав.

Угодою про транзит нафти територією України, яку у Сочі підписали глави урядів України та Росії за присутності президентів двох країн, передбачено, що Україна щороку пропускатиме через свою територію 85 мільйонів тонн російської нафти.

Угода розрахована на 15 років і може бути продовжена автоматично і надалі, якщо сторони не заявлять про його припинення.

Підписаний документ також зобов’язує сторони забезпечити оптимальну роботу нафтопроводу “Одеса-Броди”.

За даними прес-служби українського президента, зустріч Кучми і Путіна відбувалася тет-а-тет. Про що говорили президенти двох країн в інтимному режимі не відомо.

Перед тим глави держав заявили про пожвавлення взаємовідносин між Україною та Росією.

Владімір Путін підкреслив, що українсько-російські зустрічі проводяться регулярно і не безрезультатно. Він наголосив, що за перше півріччя цього року товарообіг двох країн зріс на 40%, що, на його думку, є хорошим показником, оскільки Україна стала третьою країною за рівнем торгово-економічного обігу. Путін також зазначив, що обидві країни суттєво просунулися і на шляху розбудови ЄЕП.

Владімір Путін

Ми перейшли дуже важливий рубіж і в будівництві двосторонніх відносин, і на шляху будівництва ЄЕП. Ви знаєте, це те, про що Ви особисто і уряд України неодноразово говорили і ставили питання перед нами, відбулося, а саме: в Росії ухвалено рішення прийняти закон, який я сьогодні підписав “Про перехід до сплати непрямих податків по країнах призначення”.

Марина Пирожук

Путін наголосив, що таке рішення давалося Росії складно, і що воно для України є особливо важливим.

Президент України у свою чергу повторив, що регулярні двосторонні зустрічі йдуть на благо двом народам.

Леонід Кучма

Те, що наші зустрічі йдуть на благо, напевно, мало сьогодні, в кого є сумніви, хоча тих, хто сумнівається в Україні більш, ніж достатньо в рік президентських виборів, коли все використовується під різними кутами зору. Але ми даємо дуже гарний сигнал передовсім для бізнесу.

Марина Пирожук

Власне, до тих, хто сумнівається належить і політолог Олександр Дергачов, який переконаний, що за цими зустрічами стоять, швидше, власні інтереси Кучми.

Олександр Дергачов

Симптоматично, що Леонід Данилович зі своєї ініціативи починає пояснювати, не отримавши навіть питання, що, ось, він зустрівся, і що це дуже корисно державі, що вирішується безліч питань, і що дарма хтось там підозрює, що тут йдеться про якісь оборутки, пов’язані із виборами.

Якщо пояснює, то, мабуть, знає, що це дуже потрібно. Офіційно тема може бути й та, що оголошено.

А скільки часу на неї витратять? Я не думаю, що там йдеться про змагання їх аргументів. Звичайно, йдеться про певні взаємні послуги: ми - економічні, Москва – політичні чи суто особисті для президента.

Болюче енергетичне питання залишає теж залишає мало сумнівів в тому, що Москва квапиться з вирішенням питань щодо України, поки наш президент слабкий і змушений піклуватися про власне майбутнє.

Марина Пирожук

Між тим економіст-міжнародник Олексій Плотников вважає, що реалізація угод про співпрацю двох країн у газовій галузі і транзит нафти територією України, що були підписані в рамках зустрічі глав держав, можуть принести Україні певну користь, зокрема Україна зможе заробити на транзиті російської нафти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG