Доступність посилання

ТОП новини

Фонд Валдаса Адамкуса не надає інформацію про приватних спонсорів, президент Адамкус захищає право фізичних осіб на приватність


Альгімантас Літвінас Фонд імені Адамкуса оприлюднив інформацію про те, які юридичні особи зробили внески. Проте керівник фонду, особа близька до президента Адамкуса, посилаючись на закон про громадські фонди, відмовляється надати пресі точну інформацію про фізичні особи та які суми вони пожертвували. Цей фонд покрив чималі борги Адамкуса ще з попередньої виборчої камапанії, кінця 2002 року, коли Адамкус програв вибори Роландасу Паксасу. Президент Адамкус останнім часом неодноразово заявляв, що він не знає й навіть не цікавився, які приватні особи робили внески в його фонд.

Водночас Валдас Адамкус категорично заявляє, що ані центом у покритті його боргів з попередньої виборчої кампанії не взяв участі Віктор Успаскіх, керівник найпопулярнішої тепер у Литві Партії праці. Спотерігачі вважають, що після виборів, які відбудуться в жовтні, Успаскіх, ймовірно, стане новим прем’єр-міністром уряду Литви.

Президент Литви про його ставлення до справи стосовно розголошення інформації про приватних спонсорів сказав: “Якщо це є висловленим моїм особистим бажанням, коли я комусь пожертвував, щоб моє прізвище не оголошували, не згадували на шпальтах газет, не тягали всюди, я вважаю, що маю повне право на захист своїх людських прав, своєї приватності та фонд повинен цього дотримуватися”.

Парламентська фракція ліберал-демократів звернулася до Міністерства фінансів з проханням надати дані про фінансові доходи фонду імені Валдаса Адамкуса. За словами голови фракції Генрікаса Жукаускаса, Адамкус, який чимало говорить про прозорість, про можливі корупційні зв’язки політиків, сам повинен дати приклад.

Сейм Литви цього тижня на позачерговій сесії обговорює проект закону про фінансування політичних кампаній. Парламент навіть розглядає можливість заборонення політичної реклами в мас-медіа, адже після виборчих кампаній головним чином через неї у політиків виникають стотисячні та мільйонні борги.
XS
SM
MD
LG