Доступність посилання

ТОП новини

Американські сенатори закликають Україну чесно проводити вибори.


Сергій Кисельов

Київ, 18 серпня 2004 - "Ми доведемо до відома українських високопосадовців, що не лише американський народ, але й громадськість усього світу стежитиме за перебігом президентських виборів в Україні". Про це заявив у середу на прес-конференції в Києві американський сенатор Джон МакКейн. Він очолює делегацію, яка прибула з триденним візитом до України. Американські гості мають на меті зустрітися в столиці з представниками громадських організацій, з народними депутатами, з урядовцями. Заплановані зустрічі з кандидатами в президенти – прем’єр-міністром Віктором Януковичем та лідером опозиції Віктором Ющенком. Потім сенатори поїдуть до Ялти, де спілкуватимуться з президентом України Леонідом Кучмою.

Сьогоднішнього спекотного дня прес-конференція, в якій взяли участь американські сенатори-республіканці Джон МакКейн, С’юзан Коллінз, Ліндсі Ґрем та Джон Сунуну, проходила в резиденції посла США просто неба, під біло-зеленим смугастим тентом. Про інтерес, який вона викликала в українських ЗМІ, свідчить той факт, що на зустріч акредитувалося нечувана для серпневої відпускної пори кількість журналістів – близько 90 чоловік.

Керівник групи, сенатор від штату Арізона Джон МакКейн, який, до речі, двохтисячного року невдало балотувався на пост президента США, розповів, що вони з колегами приїхали в Україну з двох причин. Перша і найважливіша стосується майбутніх президентських виборів в Україні. Другою метою візиту є висловлення подяки урядові України та народу України за ту допомогу, яку вони надають у миротворчій місії в Іраку. Сенатор також висловив щире співчуття родинам тих військовослужбовців, що загинули у зоні Перської затоки.

Розмірковуючи на тему українських президентських виборів, Джон МакКейн сказав: "Ми вважаємо, що це – життєво важливий момент в історії цієї країни. І ми дуже переживаємо, аби цей процес був чесний і відкритий, щоб це була кампанія, в якій усі можуть брати участь на рівних підставах. Звичайно, дуже важливим є те, що станеться в день голосування. Але не менше важить сама змога проводити кампанію вільно, без втручання з боку уряду, без тиску і без якихось насильницьких дій". При цьому сенатор пояснив, що про тиск, у тому числі й на пресу, та про насильницькі дії він знає з повідомлень українських ЗМІ та недержавних організацій з прав людини.

Про біг-борди з портретом лише одного кандидата в президенти Віктора Янкуковича , які заполонили всю Україну, американській гість сказав, що прибув лише сьогодні, тому не хотів би виступати в ролі експерта.

На запитання ж про те, що буде, коли вибори пройдуть нечесно, але президент підтримає політику США, як це сталося після касетного скандалу, коли Кучма відправив миротворців до Іраку, журналісти почули таку відповідь: "Я не хотів би з цього приводу висловлювати здогадки, бо я дуже сподіваюсь, що подібна ситуація не може виникнути. Однак, сказавши це, я хочу зауважити. Є приклади в світі країн, які справді не провели в себе чесних і демократичних виборів. І практично забрали в своїх громадян право вільно висловити думку. Ці країни зазнали серйозних санкцій. Які стосувалися, в тому числі, й зменшення іноземних інвестицій. Їм було відмовлено у приєднання до певних регіональних і міжнародних організацій. І, нарешті, у найкричущих випадках до них було застосовано санкції ООН та інших міжнародних організацій. Утім, я не передбачаю, що щось подібне може статися з Україною", – зауважив сенатор Джон МакКейн.

Відповідаючи на запитання радіо "Свобода" про те, чи мають на меті американські сенатори під час зустрічей з Кучмою та з Януковичем підняти питання про ситуацію з радіо "Свобода", яке досі не має змоги повернутися в ефір FM, закритий для нього в Україні на початку року, сенатор Джон МакКейн запевнив: "Ми збираємося підняти низку питань на наших зустрічах, але те, що відбувається тиск на радіо "Свобода" – це показник того, що проблеми зі ЗМІ в Україні справді існують".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG