Доступність посилання

ТОП новини

Американські українці відзначають річницю незалежності України.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 24 серпня 2004 - Для українців у Сполучених Штатах річниця незалежності України - це завжди свято, а цього року ще й особливе, бо це рік президентських виборів, від результату яких залежатиме шлях держави на наступне чотириріччя.

Число 13, як відомо, вважають нещасливим. Є люди, які тринадцятого й на вулицю не вийдуть. На 5-й Авеню в Мангаттані, на розі 57-ої вулиці, виблискує чорним склом хмарочос “Tramp Tower”. У ліфтах цього супер модерного будинку ви не знайдете тринадцятого поверху. Його нема. Одразу після дванадцятого йде чотирнадцятий. І подібне – в багатьох нью-йоркських будинках. У лайнерах деяких авіліній нема тринадцятого ряду. Існує навіть термін такий “tridecaphobia” – cтрах перед числом 13, як нагадує тижневик “Ukrainian Weekly” в редакційній статті з нагоди української незалежності. Газета принагідно зазначає, що у людському житті 13-річний вік - час незгоди й незадоволення.

Саме на 13-му році незалежності Україна вирішила змінити свою оборонну доктрину і вже не називає приєднання до НАТО і вступ до Європейського Союзу серед планів на майбутнє. Запитує тижневик , чи це хвороба зростання, чи справді новий зовнішньополітичний курс України? Аскольд Лозинський і Віктор Педенко , лідери Світового Конгресу Українців , у заяві з нагоди річниці незалежності України вважають, що Віталій Кличко і Руслана досягли кращого у цьому році, ніж усі політичні діячі України , разом узяті, маючи на увазі безперспективний, з погляду авторів, економічний союз з Росією.

Гадаю, до індивідуальних перемог треба віднести також блискучі виступи українських олімпійців в Афінах. Американські земляки з задоволенням відзначають, що незалежна Україна вже четвертий рік поспіль нарощує свій економічний потенціал. Американо-українські стосунки покращали, коли Україна приєдналася до миротворчої коаліції в Іраку. У заяві Світового Конгресу Українців, зокрема, читаємо:

“Ми мусимо бути вдячні за те, що 13-й рік незалежності був для України успішнішим, ніж усі попередні роки... День незалежності ми зустрічаємо, як день оновленої надії”.
XS
SM
MD
LG