Доступність посилання

ТОП новини

Білоруські та українські митники домовилися про спільний контроль на кордоні, який мали організувати ще 9 років тому


Юрій Свірко

Делегація Державної митної служби України на чолі з її головою Миколою Каленським закінчила візит до Мінська, підписавши два протоколи : про організацію обміну інформацією про товари і транспортні засоби, що перетинають митний кордон Білорусі й України, а також про взаємодію щодо контролю митної вартості товарів.

За словами головного білоруського митника Олександра Шпілевського, обмін інформацією у митних служб Білорусі та України існував ще до підписання протоколів, але тепер ці дії затверджені окремими документами. Це, сказав він, допоможе посилити боротьбу з контрабандою та наркотрафіком.

Керівники митних служб двох держав відвідали пункт пропуску "Нова Гута" - "Нові Яріловичи" на білорусько-українському кордоні, де ознайомилися з особливостями організації митного контролю. Обидва керівники підтримують введення спільного контролю на кордоні двох держав. За їхніми словами, цей спільний контроль може бути запроваджений уже наприкінці 2004-го - на початку 2005-го року, однак усе залежатиме від узгодження цього рішення з іншими державними структурами : прикордонниками та контрольними службами.

Відповідаючи на запитання радіо “Свобода”, чому білорусько-українська угода про спільний митний контроль, підписана ще 1995 року, досі не працює, керівник Митної служби України Микола Каленський заявив: "У нас же з 13 пунктів пропуску 5 працюють з української сторони по постійній схемі, а останні – тимчасові ще. І для цього однозначно потрібна добра митна прикордонна інфраструктура. Однією з причин це, напевно, і було. І для цього ще потрібна воля".

Як експеримент, спільний митний контроль спочатку буде введений на одному-двох пунктах пропуску через білорусько-український кордон.

"Я думаю, що ми проведемо експеримент і потім переконаємо керівництво наших країн, уряди і президентів у необхідності запровадити спільний контроль на всьому кордоні", - сказав голова Державного митного комітету Білорусі Олександр Шпілевський і додав: “Сьогодні стосунки митних служб Білорусі та України чудові. У нас повне взаєморозуміння".

Проте вже після прес-конференції головний митник України Микола Каленський дав зрозуміти журналістам, що приїхав до Мінська розв”язувати проблему конфіскації українських вантажів, які їдуть через Білорусь транзитом і раптом робляться білоруським майном. Білоруську владу часто звинувачують у намаганнях наповнити свій державний бюджет за рахунок іноземних товарів. Такі скарги також лунають з боку Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG