Доступність посилання

ТОП новини

Джон Керрі і В’єтнам.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 27 серпня 2004 - Передвиборча президентська кампанія у Сполучених Штатів набуває явно скандального характеру у зв’язку з рекламними телероликами, що піддають сумніву бойові заслуги у В’єтнамі кандидата Демократичної партії Джона Керрі.

Йдеться про низку платних телевізійних оголошень, де ветерани в’єтнамської війни, які служили разом з Джоном Керрі, стверджують, що він роздував свої подвиги заради отримання нагород, а після демобілізації зрадив своїх бойових друзів і зганьбив Америку, коли очолив антивоєнний рух, що сприяло його політичній кар’єрі. Керрі за чотири місяці перебування у В’єтнамі був нагороджений п’ятьма медалями. Демократи вважають, що рекламний наступ на їхнього кандидата має за мету підважити репутацію Керрі, що кампанія знеславлення ведеться якщо не з відома самого президента Джорджа Буша, то принаймні з благословення його виборчого штабу.

Сенатор Керрі заявив, що звинувачення фальшиві, а група ветеранів – це нібито “підставні особи кампанії Буша”. Група ветеранів – формально незалежна. Буш рішучим чином відмежовується від її діяльності. Президент закликав припинити знеславлювальні оголошення, підкресливши що подібним речам взагалі не повинно бути місця у боротьбі за Білий дім. Скотт МакКлеллан, прес-секретар Буша, заявив, що президент “не має жодного стосунку” до групи ветеранів і порадив Керрі не втрачати рівноваги.

На репліку прес-секретаря відповіла гнівною тирадою Стефані Каттер, представниця кампанії Керрі. Вона сказала, що “Джон Керрі – не той тип лідера, який буде сидіти й читати дитячі оповідання другокласникам у момент, коли Америка зазнає нападу”. Це був натяк на те, що робив Буш у Флориді в перші хвилини після ісламських терактів у Нью-Йорку і Вашингтоні 11 вересня 2001-го року.

Між тим, група ветеранів виступила з новим телероликом, де нагадує про свідчення Керрі 1971-го року перед сенатською комісією закордонних справ. Керрі тоді звинуватив американські війська у звірствах і воєнних злочинах супроти мирного населення В’єтнаму. “Це ранило мене гірше всіх моїх поранень”, - говорить у кадрі ветеран, колишній військовополонений у в’єтнамському концтаборі. Керрі змушений був визнати, що задалеко пішов у своїх свідченнях у Сенаті.

Тоді Боб Доул, інвалід Другої світової війни, колишній сенатор і президентський кандидат, порадив Керрі просити пробачення у ветеранів в’єтнамської війни. Натомість виборча кампанія Керрі вирішила поскаржитися до Федеральної комісії з питань виборів, мовляв, організація ветеранів координує свою діяльність з виборчою кампанією Буша, а це суперечить законові.

Скандал не вщухає і, як показують останні опитування, Керрі починає втрачати симпатії виборців. 44 % виборців, які ще не вирішили, за кого голосуватимуть, сумніваються тепер у подвигах лейтананта Керрі. Оглядачі вважають, що Керрі, можливо, зробив стратегічну помилку, наголошуючи у кожному виступі перед виборцями на в’єтнамському етапі своєї біографії.
XS
SM
MD
LG