Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Голова Парламентського комітету з питань правової політики про порушення виборчого законодавства; Рубрика “Правовий лікнеп”: що робити, якщо вас зупинили співробітники ДАІ і просять представити машину для обшуку? Учні і вчителі середньої школи № 5 в місті Олександрія протестують проти ліквідації школи.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 31 серпня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Сергій Балабанов.

Сьогодні у програмі такі теми:

- Голова Парламентського комітету з питань правової політики про порушення виборчого законодавства;

- Рубрика “Правовий лікнеп”: що робити, якщо вас зупинили співробітники ДА1 і просять представити машину для обшуку?

- Учні і вчителі середньої школи № 5 в місті Олександрія протестують проти ліквідації школи.

Про те, як проходить президентська виборча кампанія, які порушення виборчого законодавства зафіксовані, наша кореспондентка Марина Пирожук говорить з головою Парламентського комітету з питань правової політики України Василем Онопенком.

Марина Пирожук

Пане Онопенко, міжнародні спостерігачі, які працюватимуть на президентських виборах в Україні, а також деякі українські неурядові організації неодноразово заявляли про масові порушення виборчого законодавства під час цієї виборчої кампанії. Які зловживання є найбільш поширеними.

Василь Онопенко

У Конституції і в законі “Про вибори Президента України” передбачена рівність висвітлення того чи іншого кандидата, який балотується на цю високу посаду.

На жаль, ми сьогодні бачимо, що присутній в ЗМІ лише один кандидат – це кандидат від влади. Я вважаю, що це не є нормальним явищем, коли кандидата від опозиції, того ж В.Ющенка фактично не видно в ЗМІ, особливо на телебаченні.

Не є також нормальним, коли прем’єр, працюючи на високій посаді, використовує можливості державного бюджету, йдуть відповідні виплати пенсіонерам, підвищення зарплати за рахунок того, що це могли зробити раніше, а затримали до виборчої кампанії.

Крім того, люди часто звертаються з такими скаргами, що йде фактично примусовий збір підписів за провладного кандидата. Це фактично використання адмінресурсу, коли людей змушують підписувати під певним тиском, наприклад, під загрозою звільнення або позбавлення пільг по роботі.

Усі факти говорять про те, що закон “Про вибори Президента України” не виконується повністю чи виконується частково. Я думаю, що на це ще буде реакція кандидатів від опозиції і інших кандидатів на посаду президента.

Марина Пирожук

Чи можна говорити в такому випадку, що такі права громадян, як право на отримання інформації, право на політичний вибір і таке інше брутально порушуються?

Василь Онопенко

Безумовно, мова йде про порушення прав кандидатів на посаду президента, але в першу чергу потрібно було сказати про порушення прав виборців.

Адже вони мають право отримати відповідну інформацію: і про кандидатів в президенти, і про їхні програми, вони повинні отримати відповідну зарплату і пенсії не тільки під час виборів кандидата в президенти, під час виборчої кампанії, а взагалі. Це нормальні вимоги життя, це умови існування самої людини.

Коли всі ці вливання і кошти вкидаються на період президентської кампанії, то це говорить про те, що після президентської кампанії людям доведеться покласти зуби на поличку, бо матеріальне становище їх буде значно гірше. Тому це є грубим порушенням Конституції.

Нинішній гарант, як гарант Конституції, повинен реагувати в першу чергу на ці прояви.

Надія Шерстюк

У червні депутати міської ради міста Олександрія Кіровоградської області ухвалили рішення ліквідувати п’яту загально освітню школу. Переважна більшість вчителів, учнів та їхніх батьків вважають рішення незаконним і мають намір звертатися до суду, а також брати участь в акціях протесту.

Тему досліджує наш кореспондент Микола Закалюжний.

Микола Закалюжний

За словами голови Олександрійської міської організації Вільної профспілки освіти і науки Геннадія Могилея, ще кілька місяців тому найвищі посадові особи місцевого самоврядування через засоби масової інформації офіційно запевнили громадськість про відсутність у влади намірів закриття освітніх закладів, в тому числі і п’яту школу.

Як тільки-но учителі пішли на канікули, процес, що називається, пішов.

Ось як оцінює цю ситуацію, учителька із Олександрії, яка побажала не називати свого прізвища.

вчителька

Рішенням Олександрівської міськради ухвалено рішення про ліквідацію школи № 5. В Олександрії вже ліквідовано ряд шкіл.

Ліквідація відбувається з порушенням чинного законодавства і зловживанням керівника управління освіти та науки Наталії Ларіної. Порушуються права дитини. Батьків шляхом шантажу і обману примушували забирати документи.

Микола Закалюжний

За словами голови вільної профспілки освіти м. Олександрії Геннадія Могилея, рішення про ліквідацію навчальних закладів, в т.ч. і п’ятої школи, містять абсолютно надумані мотиви, що не відповідають дійсності і можуть бути кваліфіковані, як службовий підлог.

Втім, начальник управління освіти Олександрівської міської ради Наталія Ларіна має з приводу цього дещо іншу позицію.

Наталія Ларіна

Юридична сторона правильно зроблена.

Я розумію пана Могилея, але якщо б було неправильно зроблено, то він давно б вже подав на суд. І був би Могилей на цій посаді, що я, то давно вже поставив хрест і відправив всіх, хто намагається в його справу всунути носа, подалі.

Микола Закалюжний

Активісти вільної профспілки уже готують позов щодо незаконної ліквідації навчального закладу. З іншого боку, порушуються норми нормального навчання учнів олександрійських шкіл, які і без цього переповнені.

Говорить голова національної організації ВПОНУ Володимир Фундовний.

Володимир Фундовний

Йде пряме порушення чинного законодавства. Не було проведено ні референдуму, ні громадських слухань. Всі школи Олександрії уже на сьогоднішній день переповнені.

Микола Закалюжний

Схоже, що цей аргумент випав із поля зору місцевого відомства з освіти.

Наталія Ларіна

Подивіться, скільки змін займаються у Києві. Допоможіть, будь-ласка, киянам.

Микола Закалюжний

Втім, активісти вільної профспілки не вважають, що питання закрите, і не говорять “До побачення”, адже боротьба за школу лишень починається.

Говорить голова вільної профспілки освіти і науки Олександрівської школи № 5 Надія Лелека.

Надія Лелека

Ми намагаємося зробити все для того, щоб зберегти заклад. Нас підтримують батьки, нас підтримують діти і вільна профспілка настроєна по-бойовому.

Ми будемо організовувати акції протесту, до суду будемо подавати обов’язково, так як заклад ліквідований незаконно.

Ми вже до першого вересня починаємо проводити акцію голодування. Це вже ми вирішили, самі вчителі. А 1-го вересня будемо проводити лінійку.

Микола Закалюжний

У зв’язку із ситуацією, що виникла в м. Олександрія Конфедерація вільних профспілок України, членом якої є Вільна профспілка освіти і науки, направила скарги до Міжнародної конфедерації вільних профспілок (штаб-квартира у Брюсселі) і в Міжнародну організацію праці (Женева), хоча освітяни в першу чергу сподіваються на власні сили.

Надія Шерстюк

Рубрика “Правовий лікнеп”.

У минулих передачах адвокат Валентина Міненко давала нашим слухачам поради, як захистити свої права під час обшуку квартири.

А як себе поводити громадянину, приватний автомобіль якого на дорозі зупинили працівники Державтоінспекції з вимогою представити машину для обшуку?

Перш за все Валентина Міненко радить продемонструвати, що ви знаєте надані вам законом права і готові їх відстоювати.

Валентина Міненко

Перш за все водій повинен показати працівникам ДАІ те, що він знає свої права, і сказати, що працівники ДАІ можуть зупинити його тільки в тому випадку, якщо він порушив діюче законодавство, тобто Правила дорожнього руху, а не просто для перевірки документів. Просто для перевірки документів вони зупинити водія не можуть.

Для того, щоб оглянути автомобіль, повинні бути підстави, які передбачені діючим Кримінально-процесуальним кодексом, законодавством.

Якщо говорити коротко, то це повинна бути порушена кримінальна справа, повинна бути постанова судді, який дає дозвіл на огляд володіння особи, а автомобіль відноситься до володіння особи.

Крім того, огляд автомобіля має право проводити особа, на розгляді якої знаходиться дана кримінальна справа, тобто слідчий або за його дорученням інша особа, може бути і інший працівник ДАІ, але якщо він має документ на руках, який засвідчує, що він може проводити цей догляд.

Якщо водій так спілкується з працівниками міліції, які підходять до нього і просять показати автомобіль для огляду, то реакція у них, як правило, така, якщо ти такий розумний, то їдь далі.

Надія Шерстюк

А що робити, якщо працівники ДАІ все-таки наполягають на огляді вашого автомобіля? Адвокат В.Міненко розповідає, як себе поводити і на що звертати особливу увагу власнику автомобіля під час обшуку.

Валентина Міненко

Якщо після того, як ви покажете, що знаєте свої права і вважаєте вимогу працівників ДАІ незаконною, а вони все-таки будуть настоювати на огляді автомобіля, тоді я вважаю, що не потрібно сперечатися з ними, не створювати ніякого супротиву, а просто уважно дивитися за тим, як проводиться цей огляд.

Один працівник ДАІ повинен стояти трохи збоку, інший оглядати автомобіль, а ви повинні бути поряд з ним, що ви бачили всі його рухи, як він відкриває автомобіль, якщо він відкриває багажник і так далі. Тому що, якщо слідувати всьому тому, що говорять правоохоронці із російських серіалів, дуже часто огляд і обшук проводиться не для того, щоб щось знайти, а для того, щоб щось покласти.

Для того, щоб ви були переконані, що в результаті цього огляду у вашому автомобілі не з’явилося ніяких предметів, яких у вас не було, ви повинні дуже уважно дивитися за тим, як цей огляд проводить працівник ДАІ.

Надія Шерстюк

Що можна зробити після незаконного, на Ваш погляд, обшуку автомобіля для захисту своїх прав? Валентина Міненко пропонує звертатися з позовом до суду для відшкодування працівниками ДАІ матеріальних та моральних збитків, завданих ними власнику авто.

Валентина Міненко

А потім, якщо будете вважати за потрібне, приїхати і оскаржити дії працівників ДАІ в прокуратуру, а також в суд, оскаржити їхні дії як неправомірні, як перевищення їхніх службових повноважень і виставити їм позов за стягнення моральних і матеріальних збитків, якщо вони вам були спричинені.

Надія Шерстюк

Держдепартамент з питань виконання покарань презентував пам’ятку для осіб, засуджених до позбавлення волі. У ній розповідається про умови та порядок відбування покарання, права та обов’язки засуджених.

Розповідає Вікторія Маренич з Харкова.

Вікторія Маренич

Пам’ятка для засуджених ґрунтується на положеннях Кримінально-виконавчого кодексу України, який набув чинності першого січня 2004-го року, має розділи, які обписують умови утримання, права, обов’язки засуджених.

Крім того, окремий розділ присвячено порядку подання пропозицій, заяв, скарг засудженими до установ, які опікуються їх питаннями.

Адреси цих установ, включно Європейського суду у Страсбурзі, також наводяться.

За словами начальника Держдепартаменту з питань виконання покарань В.Льовочкіна, кожен отримає таку пам’ятку.

Володимир Льовочкін

Кожна людина, яка приходить в місця позбавлення волі, має право і повинна одержати від адміністрації вичерпну інформацію про порядок виконання і відбування покарань, про те, на що він має право, чого він не може робити. Це для того, щоб виключити всі непорозуміння можливі.

Вікторія Маренич

Правознавці вітають появу такої пам’ятки, проте зазначають, що, по-перше, було б корисно видати таку пам’ятку для тих, хто перебуває в СІЗО, по-друге, щоб всі декларовані права, засудженими були реалізовані в житті.

Говорить Є.Захаров, співголова Харківської правозахисної групи.

Євген Захаров

В цій пам’ятці описано все тільки з точки зору закону, як все має відбуватися. А, як каже в нас практика, це вже інша справа. На жаль, можна зазначити, що практика не відповідає закону, так як вона мусить відповідати, і в житті дуже часто відбувається не так, як хотілося б, як має бути по закону.

Вікторія Маренич

Євген Захаров розповів, що скарги, які отримує Харківська правозахисна група від засуджених надходять до них через волю, тобто без так званої цензури адміністрації виправних закладів.

Євген Захаров

Ця система залишається все ще достатньо закритою, вона ще не є настільки відкритою, щоб, наприклад, в’язні могли, не побоюючись репресій, вільно скаржитися на ці умови перебування або на якісь дії адміністрації, які є в колонії, і не боятися при цьому, що будуть репресії. Такого ще в нас немає, такого рівня відкритості ми ще не досягли.

Вікторія Маренич

Пам’ятку видано накладом 60 тисяч примірників. За підрахунками правознавців, приблизно один примірник на трьох засуджених.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Сергій Балабанов.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG