Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ не забуває про Україну перед виборами.


Сергій Драчук

Прага, 30 серпня 2004 – Співдоповідачки Парламентської асамблеї Ради Європи Ганне Северинсен і Ренате Вольвенд перебувають нині в Україні з коротким візитом до реґіонів, щоб дослідити діяльність реґіональної й місцевої влади та незалежність засобів інформації напередодні президентських виборів. На початку візиту вони побували в Дніпропетровській області.

Якщо будуть конкретні факти про конкретного чиновника на Дніпропетровщині, що той змушував людей підписуватися за президентського кандидата Віктора Януковича, то такого чиновника звільнять. Так відповів голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Володимир Яцуба на закид співдоповідачки Парламентської асамблеї Ради Європи Ганне Северинсен, що люди скаржаться на примус ставити підпис за Януковича з боку працівників облдержадміністрації.

Ганне Северинсен і Ренате Вольвенд почали з Дніпропетровська свій візит до України, що триватиме до 1 вересня. Завтра вони будуть у Донецьку.

Рада Європи сподівається, що вибори в Україні будуть прозорі й чесні, наголосила Ганне Северинсен. За її словами, «Добрі вибори – не ті, на яких переможе добрий чи поганий кандидат, а ті, на яких народ виявить свою волю».

За час перебування на Дніпропетровщині Ганне Северинсен і Ренате Вольвенд зустрічалися не тільки з керівництвом області, а й із представниками політичних партій, громадських організацій і з головами виборчих комісій. Як повідомили співдоповідачки, вони почули різні думки, і від прихильників влади, і від опозиції, і в них не склалося про область ні цілком позитивного, ні цілком неґативного враження. До того ж, зауважили вони, претензії опозиції не всі документально підтверджені.

Це не остання поїздка до України представників Парламентської асамблеї Ради Європи напередодні виборів. Зокрема, наприкінці вересня Асамблея надішле до реґіонів України представників усіх п’яти своїх парламентських політичних груп. Вони познайомляться з тим, як в Україні готуються до виборів. Спостерігачі від Парламентської асамблеї будуть і на самих виборах.

А Ганне Северинсен і Ренате Вольвенд, повернувшись із нинішнього візиту, проаналізують свої враження. 7 вересня має відбутися засідання Постійного комітету Парламентської асамблеї Ради Європи. Спостерігачі не виключають, що на цьому засіданні можуть вирішити знову розглядати становище в Україні вже на вересневій сесії Асамблеї.
XS
SM
MD
LG