Доступність посилання

ТОП новини

На Банковій спростовують появу темників антиєвропейського характеру.


Влада Саюк

Київ, 3 вересня 2004 - Адміністрація Президента України знову спростовує існування темників, тобто інструкцій для мас-медіа, як висвітлювати події. Але визнає, що "рекомендує" журналістам окремі матеріалами, пов`язані з діяльністю Президента. Так на Банковій відреагували на повідомлення про появу темників, які критикують співпрацю України з євроатлантичними структурами.

Журналіст Інтернет- видання “Українська правда” Олександр Палій заявляє, що бачив нові темники, які Адміністрація Президента розсилає обласним державним засобам масової інформації. Журналіст зазначає, що найбільше уваги в цих документах приділяється вступу в НАТО та Європейський союз.

Олександр Палій: “Матеріал “Україна на лінії фронту. Цілі НАТО залишились ті ж самі, що й 50 років тому – знищити Росію”. Цитата: “Україна біля Чорного моря може опинитися лицем до лиця з Туреччиною, у якої виникнуть обґрунтовані територіальні претензії до Криму... "Грузія, розірвавши власну пуповину з Росією, дуже близька до завершення політики Югославії, гіркий досвід якої нічого не навчив”.

По- перше, виникає запитання, чому в Туреччини обґрунтовані претензії до Криму. Як взагалі, на українському радіо або з боку якихось державних структур територіальні претензії до України можуть називати обґрунтованими? Мені здається, ця позиція вже сама по собі є антидержавною. І якщо з боку українських органів надходить інформація, яка суперечить офіційній позиції України на переговорах, то тут виникають дуже великі питання. Де ці тексти? Чому вони повинні з”являтися в українському ефірі?”


За словами Палія, ті темники, які йому останнім часом доводилося бачити, здебільшого стосувалися внутрішньо українських питань, зокрема опозиції. Те ,що тепер розсилається інформація, яка дискредитує зовнішню політику України, це він пояснює новими далекоглядними планами влади та можливими боргами перед Росією.

Олександр Палій: "Це є просто реанімація стереотипів холодної війни, не знаю, чи з передвиборчою ціллю. Мені здається , що тут стратегічний підхід на більш далеку перспективу. Це може означати, що ті люди, які в керівництві України, які відповідальні за формування інформаційної політики, таким чином розплачуються з Росією за певні послуги , розплачуються в даному сенсі стратегічними інтересами України".

Натомість керівник управління моніторингу засобів масової інформації в Адміністрації Президента Андрій Чирва заявляє: Адміністрація жодних темників не розсилає.

Андрій Чирва: “Я вам можу сказати, що все це не відповідає дійсності, темники не розсилаються. В Адміністрації Президента є відділ взаємодії зі ЗМІ , який досить прозоро працює. Він працює з нашими держадміністраціями. Продукція, яку він насилає,- це прес-релізи. Вони ідуть електронною поштою. Наше основне завдання- це висвітлення діяльності Президента. Останній тиждень були надіслані матеріали про виступ Президента на урочистому засіданні з нагоди 13-ї річниці Незалежності. І передруки зі статей для регіональних газет”.

Про жодні зміни зовнішньої політики Андрій Чирва не знає. Він матеріали "Української правди" називає інсинуаціями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG