Доступність посилання

ТОП новини

ВЛАДІ, ЯКА НЕ ДОВІРЯЄ ЕКЗИТ-ПОЛАМ, НЕ ВАРТО ГОВОРИТИ ПРО ЧЕСНІ ВИБОРИ – МОРОЗ.


“Сергію ТИГИПКУ і всій команді Віктора ЯНУКОВИЧА не варто було б висловлюватися щодо чесних виборів, коли вони говорять про недовіру результатам проведення широкого екзит-полу в день президентських виборів”. Про це заявив сьогодні на прес-конференції у Чернівцях кандидат у Президенти України Олександр МОРОЗ, який перебуває у передвиборчому турі у західноукраїнських областях.

Як передає кореспондент УНІАН, за словами О.МОРОЗА, “ми бачимо, як ці вибори організовуються, як здійснено призначення керівників територіальних окружних комісій, введення технічних кандидатів, на яких умовах вони там працюють і багато чого іншого”.

На переконання О.МОРОЗА, “екзит-пол вкрай потрібно робити. Це загальноприйнята норма у всьому світі. І добре те, що у його організації беруть участь кілька соціологічних організацій - тоді буде, приблизно, об’єктивна оцінка”.

Він звернув увагу на те, що “якби не було екзит-полу під час минулих парламентських виборів, то “СПУ не була б представлена у парламенті”. “Влада нам давала 2,8-3,2%, а опитування показували близько 10% голосуючих за нас. Це, можливо, і зірвало задум влади під будь-яким приводом взагалі не допустити у парламент Соцпартію”, – сказав лідер СПУ.

Водночас, О.МОРОЗ заявив, що вчора він “підготував заяву-скаргу” з приводу розподілу керівних посад в окружних комісіях. За його словами, СПУ ініціюватиме створення тимчасової слідчої комісії парламенту, “якій би могли показати комп’ютер, котрий робив таку розкидку місць, і саму комп’ютерну програму, яка є дуже розумною”.

“У мене така підозра, що цей комп’ютер знаходиться на вулиці Банковій в одному кабінеті, де все від руки і було зроблено так, як хотіли імітувати підтримку прем’єр-міністра. Саме імітувати, бо сьогодні виборчу кампанію від влади здійснюють адміністрації. В уряді немає таких важелів оперативного втручання в ситуацію”, - заявив лідер СПУ.

На переконання О.МОРОЗА, це робиться “навмисне з тією метою, щоб визнати вибори недійсними, або створити передумови для введення надзвичайного стану” в Україні.

“Нинішня президентська кампанія має таку особливість, що її організацією від імені влади і всупереч законодавству займаються ті, хто найбільше не хоче ніяких виборів Президента, а прагне залишити все так, як є. Тому завдання суспільства, політичних партій, всіх суб’єктів виборчого процесу – забезпечити проведення виборів, не допустити їхньої фальсифікації або введення надзвичайного стану”, - переконаний кандидат на пост Президента України О.МОРОЗ.

Як повідомляв УНІАН, Київський міжнародний інститут соціології, Центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, центр “Соціальний моніторинг”, центр “Соціс” і фонд “Демократичні ініціативи” утворили консорціум з проведення екзит-полу і заявили, що на виборах Президента України 2004 року на виході з виборчих дільниць опитають 50 тисяч виборців, що стане найбільшим опитуванням в історії України. Виконавці проекту мають досвід проведення екзит-полів у всеукраїнському масштабі – під час парламентських виборів 1998 та 2002 років і двох турів президентських виборів 1999 року.

31 серпня прем''єр-міністр України, кандидат на пост Президента України Віктор ЯНУКОВИЧ заявив, що він не вірить в екзит-поли. За словами кандидата, "це нові сучасні технології, які будуть вперше в Україні випробуватись", - сказав він. "І як ними маніпулювати, ми не знаємо", - додав прем''єр.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG