Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті підтримують малий та середній бізнес


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 3 вересня 2004 - Майже половину фінансових надходжень до міської скарбниці обласного центру Прикарпаття дають підприємства малого та середнього бізнесу. Влада на Івано-Франківщині вже неодноразово заявляла, що зацікавлена і якнайактивніше підтримуватиме розвиток підприємництва в реґіоні.

У місті Івано-Франківську діє близько 4 тисяч малих та середніх приватних підприємств. Це на 10 % більше, аніж було попереднього року. Загалом, як наголошують місцеві економісти, кількість підприємств малого та середнього бізнесу в реґіоні зростає в геометричній прогресії – на 10 % щороку. Влада на Прикарпатті заявляє про повну підтримку підприємництва.

Зрештою, це й не випадково, адже в реґіоні практично відсутня велика промисловість. Отож ставка робиться на невеликі приватні фірми, цехи, готельні господарства, підприємства зеленого туризму. Саме вони з року в рік дають все більші надходження до місцевого бюджету. На своєму рівні обласна влада щоразу запроваджує нові регуляторні акти, які спрямовані на поліпшення бізнес-середовища, постійно спрощується процедура реєстрації трудових договорів.

Уперше в державі кілька років тому в Івано-Франківську приватні підприємці узаконювали свою діяльність за принципом єдиного вікна. Для отримання документів на ведення підприємницької діяльності зараз витрачається мінімум часу.

Однак підприємці на Прикарпатті нарікають на те, що загальнодержавне законодавство не встигає за розвитком приватного підприємництва. Для прикладу, дуже важко отримати такі необхідні для розвитку малого та середнього бізнесу кредити.

На цьому, зокрема, наголошує керівник фірми “Меблі-плюс” Любомир Стринаглюк: “Я якраз зараз спіткнувся з цією проблемою, коли мені потрібен кредит, і я його не можу взяти з тієї причини, що всі банки вимагають у заставу нерухомість. У мене в квартирі приписані діти. І це вже є підставою для того, щоб не дати мені кредит”.

Не сприяють розвитку малого та середнього бізнесу також податківці. Для того, щоб уникнути проблем з податковою, підприємці-приватні особи на Івано-Франківщині намагаються обрати для своєї роботи спрощену систему оподаткування. Зараз за нею в реґіоні працює більше 40% діючих підприємців.

Незважаючи на не надто сприятливе середовище, підприємництво на Прикарпатті все ж розвивається. Однак підприємці не очікують у майбутньому надто позитивних змін, навіть якщо після президентських виборів до керівництва державою прийде політик, який намагатиметься підтримати приватний сектор.

З цього приводу керівник фірми “Меблі-плюс” зауважив: “Думаю, що багато що залишиться незмінним. Якщо б йому вдалося підтримати приватний сектор і той прошарок людей, який претендує на звання середнього класу, тоді б ситуація змінилася в усій державі, хоча в мене прогнози песимістичні”.

На сьогоднішній день на малих та середніх підприємствах області працює близько 50-ти тисяч осіб. Галичани поволі усвідомлюють, що гроші можна заробляти і на власній землі. Отож, незважаючи на численні труднощі, відкривають нові приватні підприємства.
XS
SM
MD
LG