Доступність посилання

ТОП новини

"Про і контра": Перебіг президентської виборчої кампанії 2004 року.


Сергій Кисельов

Сергій Кисельов

Говорить радіо "Свобода". 20 годин за київським часом. В прямому ефірі щотижнева недільна передача "Про і контра". Добрий вечір. І ми говоритимемо про перебіг президентської виборчої кампанії в Україні.

Назву сьогоднішніх гостей Київського бюро радіо "Свобода". Почну з жінки, це заступник директора школи політичної аналітики при Києво–Могилянській академії Олена Вітер.

Вітаю вас, пані Олено.

Олена Вітер

Добрий вечір.

Сергій Кисельов

Тепер — черга чоловіків. У нас у студії — кандидат у президенти України, лідер ліберально–демократичної партії Ігор Душин.

Вітаю вас, пане Ігоре.

Ігор Душин (переклад з російської)

Вітаю вас.

Сергій Кисельов

Наступний наш гість — кандидат у президенти України, лідер партії "Організація українських націоналістів в Україні" Роман Козак.

Вітаю вас, пане Романе.

Роман Козак

Добрий вечір

Сергій Кисельов

І ще один кандидат у президенти України бере участь у нашій розмові по телефону з Донецька. Це лідер комуністичної партії робітників і селян Олександр Яковенко.

Вітаю вас, пане Олександре, Ви нас чуєте?

Маємо проблеми зі зв’язком, повернемось до нього пізніше.

Ще один учасник передачі — слухач радіо "Свобода". Він може ставити запитання учасникам передачі "Про і контра" в прямому ефірі, подзвонивши до київської студії за телефоном 490–2905. Код Києва — 44, код України — 380. До речі, деякі наші слухачі телефонували наперед і залишили нам свої запитання.

За режисерським пультом Михайло Петренко. Веде передачу Сергій Кисельов.

Отже, нагадаю, що наша передача зветься "Про і контра", тобто, "За і проти". А це означає, що думки учасників передачі не завжди співпадають, що вони мають змогу в прямому ефірі радіо "Свобода" входити в суперечки. Й інколи в цих суперечках справді народжується істина.

Сьогодні троє кандидатів у президенти мають змогу переконати своїх потенційних виборців, чому саме їм слід віддати перевагу на виборах. Ну, а політолог Олена Вітер, як це й прийнято в науці, буде їхнім офіційним опонентом.

Нагадаю лише, що радіо ефір має свої закони, дещо відмінні від парламентських чи мітингових дискусій. Тут слід давати співрозмовникові договорити до кінця, і лише потім висловлюватися самому, інакше голоси в ефірі накладаються одне на одне, і слухачеві дуже важко встежити, хто й до чого веде.

Тож, надамо можливість кандидатам у президенти познайомити слухачів "Свободи" зі своїми амбітними планами.

Оскільки, як хтось пожартував, під час виборчої президентської кампанії на наших теренах діє лише один порядок — алфавітний, то скористаємося цим і надамо слово нашим гостям в алфавітному порядку. А потім пані Олена Вітер зробить, так би мовити, попередні висновки.

Отже, першим я запрошую до слова кандидата в президенти України пана Ігоря Душина. Пане Ігорю, сподіваюся, ви не образитесь, коли я скажу, що дехто в Україні вперше почув про ліберально–демократичну партію лише тоді, коли Центрвиборчком зареєстрував Вас кандидатом у президенти України.

Тому, будь ласка, вклавшись у 2 хвилини, розкажіть, будь ласка, за що бореться очолювана Вами партія і як Ви, в разі обрання, втілюватимете в життя партійні настанови? Прошу.

Ігор Душин (переклад)

Ліберально-демократична партія України існує вже 14 років і за ці 14 років вона здобула багато чого. Хоча сама партія невелика, 2,5 тисячі чоловік всього. І на з’їзді, котрий мене висував, було найбільш повне представництво 310 делегатів.

Стосовно відповіді, що ніхто не чув – так, маленька партія, яка існує дуже давно і робить свою справу.

Тепер щодо того, що ми пропонуємо. Партія вирішила, що ми не можемо бути силою, не викликаючою повної довіри. І в цьому сенсі ми висунули кандидата, тобто мене, і пропонуємо країні ліберальну альтернативу.

Ми пропонуємо країні в особі кандидата шлях розвитку, і ми рахуємо, що це єдиний вірний шлях, що країна повинна бути ліберально-демократичною по суті своїй, що ми побудували дуже велику державу.

Пора перестати займатись державотворенням. Ми виростили величезний апарат, ми побудували, фактично, міліцейську державу, де репресивні контрольовані та перевіряючі органи значно перевищують чисельність армії.

Ми побудували велику державу, і сьогодні прийшов час дати нову ідею державі побудувати і реконструювати державну машину так, щоб державу обслуговувало суспільство. Сьогодні все відбувається з точністю до навпаки.

Сергій Кисельов

Дякую, і ми маємо дзвінок нашого слухача, прошу.

Слухачка

Добрий вечір, я телефоную з Івано-Франківська, моє ім’я Христина, мені цікаво, як пан Душин збирається стати президентом України, коли він не володіє українською мовою?

Ну, шановні, президент, згідно з законодавством, повинен знати державну мову країни, яку він очолює. Ну нехай навіть так погано, як Кучма.

Якщо навіть пан Душин знає українську мову та говорить принципово російською, як багато хто, то це ще гірше. Тому що мову можна вивчити, щоб так само знав, як Кучма.

От, але навчитися любові до тих людей, що тою мовою говорять, до народу свого, любові ж ніхто не навчить. До того народу, до мови якого ставляться з таким презирством. Це практично неможливо, дякую.

Сергій Кисельов

Дякую Вам за запитання, пане Душин, прошу.

Ігор Душин

Добре, дякую. Дуже сумно, що жінка погано розуміє те, про що говорить. Я можу сказати, що так, я дійсно спілкують принципово по-російськи. І питання двомовності я у своїй програмі поставив першим. Воно найважливіше сьогодні для мене.

Сергій Кисельов

Тоді якщо двомовність Ви ставитимете першим, то давайте одне запитання Ви відповідатимете російською, а і інше – українською мовою.

Ігор Душин

Ні, я буду відповідати так, як я хочу.

Сергій Кисельов

Звичайно.

Ігор Душин

Так-от повернемось до моєї відповіді.

Сергій Кисельов

Це і є двомовність.

Ігор Душин

Сьогодні ми вимовляємо тезу “двомовність в Україні”, кажучи про те, що вона знакова. Це держава, де половина людей говорить по-російськи, повинна спілкуватись так, як зручно громадянам. Тому держава повинна бути двомовна.

В минулому, коли я мав досвід адміністративної роботи, я здавав екзамени і здавав їх нормально, я був підвищений в ранзі держслужбовця, і екзамен на знання української мови я здавав.

У мене було багато конфліктів у тій же адміністрації, коли 18 год. 01 хвилину, коли закінчувався робочий час, я переходив на російську мову. Тому теза про двомовність важлива.

Тепер про те, як відповідати на питання. Хай кожен відповідає так, як йому зручно.

Сергій Кисельов

Безперечно, дякую. Політолог Олена Вітер, Ваш коментар. Ви послухали тезу кандидата в президенти пана Душина, що Ви думаєте з цього приводу?

Олена Вітер

Власне, всіх кандидатів, які зараз мають підтримку менше 8 відсотків, я б поділила на дві частини: кандидати, які працюють на вибори, скажімо, 2006 року, і кандидати, які працюють на вибори 2004 року.

Пан Душин – це кандидат, який працює на вибори 2006 року, уже на вибори у ВР. І програма, з якою він зараз виходить, є більш продуманою і більш серйозною, скажемо так. Готовою і до парламентських виборів 2006 року.

Ліберальні ідеї, які виставляє пан Душин є, в принципі, прийнятними для України, і партія його за своїми принципами схожа на ліберально-демократичну партію Великої Британії, яка теж, в принципі, стоїть на багатьох схожих ліберальних позиціях.

Що саме пропонує пан Душин у своїй програмі? Я би поділила цю програму на дві частини. Перша частина - це ті самі ліберальні ідеї: свобода особистості, свобода вибору.

З іншого боку – це ідеї, які були висунуті ще у 2002 році. Це двопалатний парламент, федералізація України, а також двомовність, про що зараз говорилося.

Власне мій коментар є такий, що ліберальна ідея не завжди поєднується з тими принципами, на які наголошує пан Душин, як ліберальними.

Оскільки з проблемами, які намагається вирішити пан Душин через двомовність, через двопалатний парламент або через федералізм, спокійно справляються без таких вирішень у багатьох країнах. Наприклад, у Новій Зеландії, яка зараз чудово розвивається, власне, у цілій низці різних країн.

Сергій Кисельов

Дякую. І наш наступний кандидат у президенти України, лідер партії “Організація українських націоналістів” Роман Козак.

Пане Романе, у своїх рекламних роликах, які демонструються на декількох українських телеканалах, і на які, як подейкують, має вплив АП України, на канали, маю на увазі, Ви натомість того, аби привернути увагу потенційного електорату, до власних намірів, застерігаєте своїх майбутніх виборців від небезпеки, що чатує на них у вигляді американського громадянства дружини Віктора Ющенка Катерини.

Чи означає це, що Ви, як кандидат у президенти, опікуєтесь не стільки зростанням свого передвиборчого рейтингу, скільки зниженням рейтингу Віктора Ющенка. Якщо це так, то чому?

Роман Козак

Дякую, слід підкреслити, що дійсно, ОУН, згуртувавшись у політичну структуру і об’єднавши 20 000 осіб, спромоглася вперше в державобудівничій своїй ідеї висунути кандидата на пост президента. Ним став я, як голова партії ОУН, Роман Миколайович Козак.

Сергій Кисельов

Тільки “ОУН в Україні” давайте будемо повністю називати партію.

Роман Козак

Я сказав, що наша політична партія є ОУН – організація українських націоналістів, і інших партій з назвою організація українських націоналістів немає сьогодні.

Є інша політична структура, що називається конгрес українських націоналістів, яка також сповідує ідеологію українського націоналіста. І в перспективі ми будемо з нею тісно співпрацювати.

Таким чином характерний той момент, що сьогодні ОУН зареєстрована Міністерством юстиції, зареєстровані символи ОУН революційної: це і марш “Зродились ми великої години”, і відзнака ОУН.

Сергій Кисельов

Пане Романе, і ще раз перепрошую, давайте Ви будете називати партію, щоб не плутались наші слухачі. Партію, яка зареєстрована, від якої Ви є кандидатом. Наскільки я знаю, ця партія зветься “ОУН в Україні”, бо є ще один ОУН, тому давайте не плутати і Ви – це “ОУН в Україні”.

Роман Козак

Іншої політичної структури ОУН немає.

Сергій Кисельов

Ні, вибачте, та...

Роман Козак

Я ще раз підкреслюю, що в Україні є одна-єдина партія українських націоналістів “ОУН в Україні”.

Сергій Кисельов

Ми можемо взяти довідку, на жаль, неділя. “ОУН в Україні” – це є, а ОУН просто – це інша організація.

Роман Козак

Іншої партії немає, тому я говорю “від політичної організації ОУН” і прошу так мене розуміти.

Сергій Кисельов

Я перепрошую...

гор Душин (переклад)

Пане Сергію, дайте кандидатові договорити...

Сергій Кисельов

Я дозволю, але знаєте, з таким же успіхом кандидат може і говорити, що недавно був і самим президентом. Ми говоримо, що є Міністерство юстиції, і в міністерстві юстиції зареєстровані: КУН, ОУН, “ОУН в Україні”. Ви є кандидатом в президенти від “ОУН в Україні”.

Роман Козак

Я ще раз повторюю, що в Міністерстві юстиції зареєстрована одна політична партія організація українських націоналістів під назвою “ОУН в Україні”. Сьогодні вона зареєстрована, як організація, як партія, іншої немає. Є ще інша партія КУН, але будьте уважні до моїх слів, прошу вас.

Наступне, що є характерне. Ми вийшли на президентські вибори з чіткими програмними засадами. Наша ідеологія українських націоналістів базується на консервативних ідеологіях партій Європи, які домоглися добробуту свого народу.

Консервативна партія Великої Британії, Австрійська народна партія, яка сповідує ідеологію консерватизму.

Я переконаний, що саме таким чином, і в наших засадах це чітко підкреслено, що політична ОУН, яка висунула свого кандидата на пост президента України, доможеться великих зрушень у добробуті українського народу, у покращенні його стану, в утвердженні національної ідеї.

І тому ми прикро вражені, що деякі особи, які ніколи не сповідували національну ідею, які були разом із грабіжницькою і підступною владою, сьогодні себе видають за патріотів, і черговий раз, так як на минулих виборах деякі КГБісти, так само і тепер прагнуть ошуканством, обманом завоювати голоси українців в Україні.

Сергій Кисельов

Дякую, але Ви не відповіли на запитання щодо громадянства дружини Ющенка. Як це пов’язано з Вашою передвиборчою кампанією?

Роман Козак

Так, властиве, що ми зауважуємо тільки Ющенкові, а і іншим особам, які сьогодні є при владі. Які сьогодні фальшують, які сьогодні не очистилися від гріхів.

А людина, яка йде на першу голову держави, повинна знати, що її родина, її дружина, її діти повинні бути українцями, родитися в Україні таки, опікуватися за український народ і жити в Україні.

Сергій Кисельов

Тобто Україна для українців?

Роман Козак

Ні, Україна для українського народу.

Сергій Кисельов

Дякую, ми маємо запитання, прошу.

Слухачка

Доброго здоров’я. Мене звуть Мирослава. Я з Рівного. Я думаю, що Роман Козак — це карикатурний український націоналіст з анекдоту радянських часів про українських буржуазних націоналістів.

Ви правильно спитали його, пане Кисельов, на кого він працює. Але він так і не відповів, на кого і за чиї гроші він працює. Звідки він узяв 100 тисяч доларів для президентської застави? Чому не потерпає, що ці гроші пропадуть? Бо це — не його гроші?

Відповідь на всі ці запитання проста. Хазяї “націоналіста” Романа Козака — партія СДПУ(о) та Адміністрація Президента.

Роман Козак

Це Ваш виступ чи Ваше запитання?

Слухачка

І переконатися в цьому дуже легко. Спитайте Козака, що він думає про антиукраїнську СДПУ(о) і антидержавницьку політику Адміністрації Президента. І почуєте, як він крутиться, підбираючи слова для відповіді. До побачення.

Сергій Кисельов

На все добре, отже, пане Романе, як Ви можете переконати в зворотному нашу слухачку?

Роман Козак

Наша слухачка є заґанджована антиукраїнськими підступними силами, я не виключаю, що саме цією СДПУ(о), щоб зробити їм відповідну рекламу.

Роман Козак, розбудовуючи з 85 року в процесі відродження України перші осередки просвіти руху ніколи з владою, ніякими олігархічними кланами не працював.

Роман Козак сьогодні, на противагу цим розкольницьким діям, які інші провадили і провадять по сьогодні, об’єднав націоналістів, сформував їх у політичну структуру, підкреслив чітко виражену ідеологію: і в мові, і в ідеях, і в побуті, і покращенні добробуту українців.

Так, Роман Козак не має відношення до ніяких владних олігархічних структур. Є висуванцем ОУН, опікується українським народом і буде опікуватися.

І буде зупиняти різних провокаторів, які сьогодні ллють бруд більш на ОУН, на Романа Козака, ніж в радянські часи газетярі-пропагандисти. І Ваше питання вдало підготовлене наперед, дякуємо.

Сергій Кисельов

Дякую, пані Олено Вітер — Ваш коментар до програми пана Романа Козака.

Олена Вітер

Хотіла б повернутися до кандидатів 2006 та кандидатів 2004. Пана Романа Козака я б, власне, назвала кандидатом 2004 року.

Його завдання – разом з іншими кандидатами створити шум серед виборів, забезпечити масовість кандидатів. Щодо програми пана Козака, то вона складається з досить загальних тез.

Загалом, якщо скласти картину майбутнього, яку пропонує пан Козак, вона є абсолютно нормальна, абсолютно звичайна. І немає жодних особливостей, які б пропонував пан Козак безпосередній людині. Але пан Козак не розкриває якісь конкретні елементи програми.

Сергій Кисельов

Пані Олено, я перепрошую, у наш слухач на міжміській. Просто, щоб людина не висіла на міжміській. Прошу.

Слухачка



Ало, я до пана Козака. Він себе видає за націоналіста...

Сергій Кисельов

Він. Мабуть, і є таким.

Слухачка

Він є підісланий від більшовиків. Мій батько був націоналістом, він відсидів 10 років в Норильську. А Кучма 10 років при владі, його жінка – росіянка, живучи на Україні, ні разу українською мовою не розмовляла.

А він причепився до Ющенка, що його дружина – американка. Він має прізвище Козак, а сам “шкодак”, а не Козак.

Роман Козак

Прізвище Козак.

Сергій Кисельов

В чому запитання, пані слухачко?

Роман Козак

Зрозуміле запитання, все зрозуміло.

Сергій Кисельов

Дякуємо за дзвінок, пані політолог закінчить, а тоді продовжимо, прошу.

Олена Вітер

Отже, картина, яку пропонує пан Роман Козак є досить загальною України. А ті елементи, які варто було б розкривати, наприклад, зарплату у 800 Євро, які зазначені в програмі, або Україна, як ядерна держава, пан Роман зараз поки не розкриває.

Ще один елемент, який я б хотіла зазначити, це вже з нашої дискусії, яка розпочалася. Пан Роман Козак в грудні 2003 року, в принципі, висловився за підтримку Януковича, як прем’єр-міністра.

А також в деяких інформаційних агентствах зазначалося, що на парламентських виборах 2002 року пан Роман Козак і “ОУН в Україні” намагалися працювати з аграрною партією України, а також приєднатися до блоку “За єдину Україну”.

Сергій Кисельов

Дякую, на жаль, не можемо передати слово кандидату в президенти Яковенку, поганий зв’язок чи він не хоче. Прошу, маємо ще дзвінок слухача з Києва.

Слухач

Вечір добрий, вельмишановні добродії, вчора на “5 каналі” Гавриш божився, клявся, що 320 голосів буде за конституційну реформу. Є резон проводити президентські вибори, якщо відбудеться голосування по конституційній реформі?

Питання друге: зараз відбувається вакханалія силовиків і самого гаранта, яка призведе до того, що буде введений надзвичайний стан. Чи готові оці всі кандидати захистити право виборця на виборах свого президента? Щиро вдячний вам.

Сергій Кисельов

Спасибі Вам, може пан Душин відповість на це запитання, а тоді ми повернемося до пана Романа Козака.

Ігор Душин (переклад)

У мене є зауваження до Вас на рахунок ведення, тобто Ви переривали пана Козака, коли він виступав. По-друге, до нього питання прозвучало раніше. Я думаю, що логічніше буде не порушувати порядок поступивших запитань.

Сергій Кисельов

Давайте, я все-таки, поки Ви тільки кандидат в президенти, то я дозволю собі в цій студії керувати, як прийнято в журналістиці.

Ігор Душин (переклад)

Я відчуваю деяку упередженість на рахунок мого суперника...

Сергій Кисельов

Жодної нема, тому запитання, яке прозвучало останнім, я Вам запропонував відповісти, а тоді...

Роман Козак

Мені дивно, дякую Вам, пане Ігорю, дякую Вам, пане Сергію. Характерний такий момент, що радіо “Свобода” на такій великій зарплатні тут в Україні і намагається чинити тиск, неправду, підготовляє наперед запитання і дискредитувати дійсних патріотів, а сексотів робити патріотами.

Сексоти – Ви знаєте, це термін загальновідомий. Стукачі, підступники, шобравці, грабіжники українського народу. Тому є дуже такий характерний момент на рахунок попереднього запитання.

Роман Козак є дійсним націоналістом в Україні. У Романа Козака двоє старших братів в 52 році поклали життя в юнацькому віці за Україну.

Батько пройшов мордації в Золочівській НКВДістській тюрмі і інвалідом склав своє життя. Роман Козак з перших днів в процесі відродження України.

Не вірте ніяким шобравцям, на минулих президентських виборах, в тому числі деякі націоналісти, почали дуже за Марчука, за інші сили і ввели в облуду людей.

Роман Козак ніколи не працював з блоком “За єдину Україну”, Роман Козак своїм проводом ніколи не виражав підтримки Януковичу в тому числі.

В грудні минулого року звучала заява одного з лідерів Івано-Франківського провідництва нашого, де підкреслювалося, що Віктор Ющенко у своїй програмі у засадах повинен декларувати моральні і духовні чинники ідеології українського націоналіста.

Натомість він все відкинув, наших людей відкинув, порозуміння ніякого не знаходить, а піддався впливу дійсно особам з Америки.

Сергій Кисельов

І час нагадати, що у Києві — 20 годин 30 хвилин, а в прямому ефірі радіо "Свобода" ви слухаєте передачу "Про і контра". Ми говоримо про перебіг президентської виборчої кампанії в Україні.

Сьогоднішні гості Київського бюро радіо "Свобода" — заступник директора школи політичної аналітики при Києво–Могилянській академії Олена Вітер, кандидат у президенти України, лідер ліберально–демократичної партії Ігор Душин, кандидат у президенти України, лідер партії "Організація українських націоналістів в Україні" Роман Козак.

А от кандидат у президенти України, лідер комуністичної партії робітників і селян Олександр Яковенко, схоже, відмовився від участі у нашій передачі, хоча й обіцяв..

Слухачі радіо "Свобода" можуть ставити запитання учасникам передачі "Про і контра" в прямому ефірі, подзвонивши до київської студії за телефоном 490–2905. Код Києва 44, код України 380.

За режисерським пультом — Михайло Петренко, веде передачу Сергій Кисельов.

Прошу, пане Ігорю, Ви хотіли відповісти на запитання киянина, який телефонував. Прошу.

Ігор Душин (переклад)

Я нагадаю, що мова йшла про кон’єктуру політичної ситуації, тобто чи варто проводити вибори президента, якщо буде проведена політреформа.

Сергій Кисельов

І чи не призведе ця нинішня вакханалія до того, що буде введено особливий стан і вибори взагалі закінчаться.

Ігор Душин(переклад)

Так, я останнім часом рідко приймаю участь у розмовах в режимі “Чемберлен – голова чи не голова”, тому...

Значить, що таке президентські вибори? Це, по суті, вибір країною вектора свого розвитку, напрям руху. Я б до кандидатів в президенти звертався не стільки з запитанням “Хто ти такий?”, а краще з запитанням “Що ти пропонуєш Україні?”.

Тобто в тому зміст того, що ти несеш. І в цьому сенсі – так, не виключено, що політреформа буде проведена, але, по-перше, це тільки частина тої політреформи, яку потрібно провести в країні.

І це зовсім не виключає регулярного вибору, котрий країна робить собі, вибираючи президента. Тобто країна вибирає собі напрям розвитку. В цьому сенсі ці події не дуже між собою пов’язані.

Тепер можливість вирішення ситуації. Я не впевнений, що вона має під собою реальне підґрунтя, тому що дуже тяжко було Україні збунтуватись і вийти на вулиці.

Подивіться на всю нашу історію, ми все-таки прибічники все-таки більш демократичних спокійних способів вирішення конфліктних ситуацій. Україна уникла розстрілу парламенту, Україна не виходила на вулиці так агресивно, як це було в інших країнах. Я навіть вірю в те, що Україна досить ліберальна країна.

В цьому сенсі я б не став оцінювати можливість розвитку подій екстремальним шляхом, як вірогідність більше 7-8 відсотків.

Сергій Кисельов

Дякую, пане Ігорю, ми маємо дзвінок слухача.

Слухач

Ало, добрий вечір, пане Душин, Ви балотуєтесь кандидатом у президенти України. Щойно я тільки почув від Вас, що стосується політреформи. Ви значить за політреформу і будете за те, щоб її провести.

В Конституції чорним по білому написано, що другий розгляд того ж питання, а питання те ж саме – змінити Конституцію, - через рік. То Ви вже, як потенційний порушник Конституції, не можете балотуватись.

Друге, Ви б хотіли ввести другу державну мову – російську, ну там офіційною – це те ж саме. Тобто, ми ж не дурні українці, повністю добити, знищити українську мову, як таку, це ми добре розуміємо.

І в зв’язку з цим запитання: яким чином російська мова і росіяни з’явилися на Україні і задушили українську мову, це практично все наше українське? Яким чином, якщо Ви трошки історію знаєте?

Сергій Кисельов

Дякую, я думаю, пан Ігор зрозумів запитання, прошу, пане Ігорю.

Ігор Душин (переклад)

Ну, взагалі потрібно відповідати на це запитання?

Сергій Кисельов

Це Ваше право.

Ігор Душин(переклад)

Мені здається, що це повтор минулого запитання. Ми не просунемось в розмові таким чином. У Вас, може є ще питання.

Сергій Кисельов

Добре, тоді перейдемо до іншої теми. Політологи, не знаю, справедливо, чи ні, та тим не менше — розділили кандидатів у президенти на реальних та технічних. Не знаю, пані Олено, чи Ви теж розділяєте так, тим не менше ця думка зараз побутує. Думаю, не треба пояснювати, що означає ця класифікація.

І в мене запитання до всіх наших сьогоднішніх співрозмовників, які беруть участь у президентських перегонах. До якої групи відносите ви себе самі? Пане Роман Козак?

Роман Козак

Дякую, так властиве ОУН, яка висунула мене на кандидатом на пост президенти України, ставила перед собою головну ціль: виграти президентську гонку, стати президентом України Роману Козаку і привести до влади дійсних українців в Україні.

Тому ми зареєстрували в кожному районі, в кожній області, у місті свої партійні осередки. На кінець президентських виборів ми будемо мати в кожному селі 3-5, як було в повстанський час у західних областях України.

Це вагомий чинник є, і ми раді і пишаємося тим, що приймаємо участь в президентських перегонах і можемо вплинути на формування владчого олімпу.

Сергій Кисельов

Дякую, тобто Ви, як я зрозумів, є реальним кандидатом в президенти

Роман Козак

Є реальним.

Сергій Кисельов

Дякую, пане Ігорю Душин?

Ігор Душин (переклад)

Я дозволю собі ширше відповісти на питання. Перше: є кілька селекцій 26 кандидатів, які є сьогодні. Один з підходів Ви озвучили, ще існував поділ на багатих і бідних, я б ще запропонував подивитись на кандидатів так: кандидати-рецедивісти чи “пєрвоходкі”, ті котрі перший раз... Можлива і така селекція.

Тобто селектувати кандидатське поле можна по-різному. Це якщо розглядати виборчі кампанії, як шоу...

Сергій Кисельов

Можна ще навіть, ті, що мали ходку і ті, що не мали ходку.

Ігор Душин (переклад)

Ну, це Ваша пропозиція, а не моя. Тому способи селекцій бувають різні. В цьому сенсі мені найбільш цікаво саме те, що пропонують кандидати.

От я намагався прочитати програми, чесно скажу, що це тяжка праця. Прочитати програми всіх кандидатів і спробувати у них розібратися що є пропозиція, і що об’єднує, а що розділяє, це тяжка праця.

Якщо її проробити, то мене цікавлять організації чітко зорієнтовані по ідеології. І тут я ділив би кандидатів на ідеологічних, на тих, хто пропонує Україні шлях до розвитку, і політичних, але ситуативних, у кого в програмах написано: все для всіх.

В цьому сенсі я відношу себе до тих кандидатів в президенти, які пропонують... по-перше, ми єдині, хто пропонує Україні реальну ідею держави України. Все, ідея, яка була до того, почалась в часи Кравчука, деяке таке “державотворення” – все, воно вже відбулось.

Вже збудована країна з великими атрибутами, ніхто на нього не нападає. Прийшов час реконструювати державу, щоб вона обслуговувала суспільство. Це бачимо та пропонуємо ми.

В програмах інших кандидатів, крім того, щоб покращити, розширити, дати цифри там “всем сёстрам по серьгам” – це не є змістовна теза. Це по-перше.

Друге, 26 кандидатів – це не тільки робота штабів, тобто кандидати, котрим управляють не з свого штабу, так, можуть бути і технічні. І це нормальний прийом у виборчій боротьбі політичних сил. Вони є зі сторін, скажемо, найбільш бюджетно забезпечених претендентів.

Сергій Кисельов

Дякую, пані Олено Вітер, політолог, Ваш коментар?

Олена Вітер

Значить, коментар щодо реальних технічних. Якщо ми ділимо кандидатів на тих, які мають шанси стати президентом і не мають шансів стати президентом, то ці два кандидата, звичайно, є технічними.

І перший, і другий, в силу того, що у них до початку голосування не достатній рейтинг, рейтинг підтримки виборців. З приводу ідеї, яку озвучив пан Душин, яка, в принципі, мені теж подобається, що програми кандидатів, які б вони не були: технічні чи не технічні, повинні бути реальними.

Але тут є більша пропозиція до пана Душина з приводу ліберальної ідеї, яку він пропонує. Зараз ця ідея може бути значно посилена конкретними ліберальними ідеями, які зараз поширені в світі.

Наприклад, це зелений лібералізм чи реальний лібералізм, чи, скажемо, у Великій Британії взагалі ліберали дуже сильно пов’язуються з захистом прав меншин: сексуальних, етнічних чи національних меншин.

Ігор Душин (переклад)

Я дозволю собі погодитись, по-перше. По-друге, ці консультації ідуть. А в сенсі реальності того, на що ми претендуємо, я не відповів на запитання.

Звичайно, наша партія хотіла б зібрати 7 відсотків голосів, демонструючи ліберальну альтернативу. Але якщо ми їх не зберемо, то будемо рахувати, що внесений внесок солідний, дорогий, але платою за демонстрацію ліберальної альтернативи.

Сергій Кисельов

Тобто, допомога в держбюджет.

Ігор Душин

На жаль. Але якщо не зберемо, почекайте, курчат по осені рахують.

Сергій Кисельов

Дякую, ми маємо телефонний дзвінок. Прошу, в ефірі слухач радіо "Свобода".

Слухач

Доброго вечора. Я Володимир, телефоную із Запоріжжя. У мене навіть не запитання, а репліка. Знаєте, як бур’яни на городі відокремлюють овочеві культури, так усі ці кандидати в президенти лише демонструють, за кого не слід голосувати.

Хай бавляться, жирують за народні гроші, гордо чимчикують з приставленими до них державними охоронцями. Головне — щоб по закінченні президентських виборів ці їхні охоронці не перетворилися на їхніх же конвоїрів. На все добре.

Сергій Кисельов

Пані Олено, Ви щось хотіли додати до цього?

Олена Вітер

Я б хотіла додати, що технічні кандидати, про яких ми зараз говоримо, про те, що говорив слухач, також можна поділити з яким змістом, з якою ціллю вони працюють.

Знову ж таки є кандидати, які працюють на 2006 рік, на парламентські вибори, є кандидати, які працюють на створення фарсу на цих виборах.

Сергій Кисельов

Дякую. І, до речі, справді, як ви почуваєтесь з приставленими до кандидатів у президенти держохоронцями, яке відчуття?

Роман Козак

Крайні заходи, скажімо, в вечірню пору до вас в редакцію, інші заходи. Так без охоронця небезпечно, бо ж певні особи прагнуть очорнити, спаплюжити, нанести шкоду моральну, фізичну, в тому числі і українським націоналістам, у Києві є небезпечно.

Тому я вдячний за охорону, і ми знаходимо спільну мову, дякую.

Сергій Кисельов

А якщо призвичаїтесь, як буде після виборів?

Роман Козак

Я думаю, після виборів перемога буде за нами.

Сергій Кисельов

Пане Ігорю?

Ігор Душин(переклад)

Мені подобається професіоналізм. Державна служба охорони, яка працює. Як ліберал, хочу сказати, що державна охорона значно дешевша, тобто не за свій рахунок.

Сергій Кисельов

Дякую, ми маємо дзвінок з Івано-Франківщини, прошу.

Слухачка

Добрий вечір. Хотіла б запитати і пана Душина, і пана... ну пана Козака я навіть запитувати не хочу. Та все-таки...

За пана Козака я б хотіла сказати, люди, я просто хочу попередити українців, щоб вони не плутали поняття націоналіст і поняття Роман Козак. Це є два різні поняття.

Сергій Кисельов

Перепрошую, це промова, справді, підзапитання? Пану Душину я б хотіла запитати. Він каже, що хоче створити українську державу, у нього є програма на створення такої держави, як Україна. А мені хочеться задати питання: чи це буде Україна, чи це буде Росія – Крим?

Сергій Кисельов

Дякую за запитання, пане Ігоре?

Ігор Душин

Дуже хороше питання, але говорить про те, що потрібно повторювати, повторювати і повторювати...

Я дуже люблю Україну, я горджусь успіхами наших спортсменів, але я дуже не люблю державну машину, яка оселилась у цій країні. Я хочу реорганізувати цю державу в країну, де буде зручно жити. Мені сьогодні в країні жити незручно. Я і мої колеги збираємось це зробити спокійно, рівно і демократично.

Сергій Кисельов

Дякую, пане Ігорю. Ще одне до всіх кандидатів у президенти запитання, мабуть, воно дуже цікавить українських виборців.

Ваші перші кроки протягом перших ста днів вашого президентства. Ваші перші укази, розпорядження призначення. Кого призначите прем’єр–міністром, генеральним прокурором, міністром оборони? З ким із президентів зарубіжних країн ви зустрінетесь першими?

Пане Роман Козак?

Роман Козак

Так, в програмі моїй підкреслюється, що заходи будуть на покращення добробуту українського народу. Створення робочих днів. Це запрацюють заводи, які сьогодні...

Сергій Кисельов

В перші 100 днів?

Роман Козак

І наступні всі мої дні будуть в першу чергу направлені на те, щоб добробут українців зростав з кожним днем. І разом з тим у перші 100 днів.

Я думаю, що сьогодні і за нашою ініціативою по всіх регіонах, у всіх областях України проходять заходи порозуміння, примирення серед учасників Другої Світової війни. Тобто примирення воїнів української повстанської армії, які проливали кров за Україну, за волю, за державність повинні бути прирівняні до учасників бойових дій в Україні. Це дуже вагомо.

Я переконаний, що українська мова за мої перші сто днів в Україні утвердиться. А російська мова може бути другою тільки в РФ, другою державною.

Сергій Кисельов

В РФ, мабуть, українську мову треба вводити, як другу.

Роман Козак

Таким чином, ще є характерним те, що стосується призначень і що мене хочуть зіштовхнути з іншими особами, в тому числі, які себе висунули на пост президента.

То я підкреслював, Віктору Ющенку в тому числі, що я є йому не ворог. Він повинен таки зупинитися і відмести від себе те оточення, проєврейське і проамериканське. І разом з нами працювати далі...

Сергій Кисельов

Я перепрошую, проєврейське, що Ви мали на увазі?

Роман Козак

І зробити певні розрахунки з тих помилок, де переважали сауни і банщиці і інше по монетному двору. І ті гріхи по банку “Україна”, і “Градобанку”, і інших. За це все потрібно піти до церкви, висповідатись, і перше призначення у Романа Козака, що Віктор Ющенко стане Головою АП.

Всім відомо, що люди, які оточили Віктора Ющенка, мають подвійне громадянство, мають в кишені паспорти країни Ізраїль.

Сергій Кисельов

Тобто, Ви проти країни Ізраїль?

Роман Козак

Ні, я за Сергія Кисельова і за країну Ізраїль, де живуть євреї. Дякую.

Сергій Кисельов

А чому Ви проти євреїв, які спілкуються з Ющенком?

Роман Козак

Українською мовою я – за, якщо спілкуються українською мовою і працюють для України. А ті, що оточили Ющенка, і тягнуть його в болото, і тягнуть нас разом з ним...

Сергій Кисельов

Саме лише євреї?..

Роман Козак

Їх там дуже багато. Дякую.

Сергій Кисельов

А Ви робите контроль, хто єврей, хто ні?

Роман Козак

Я вибачаюсь, це не є тема сьогоднішньої розмови.

Сергій Кисельов

Тема нашої розмови, тепер Ви можете продемонструвати, що це є за кандидат, прошу.

Роман Козак

Люди зрозуміли.

Сергій Кисельов

Пане Ігорю, Ви хотіли відповісти на це ж таки запитання.

Ігор Душин (переклад)

Я побоювався, що лібералу не достанеться. Значить, перше призначення та перші кроки. По-перше, починати треба з ідей. Ми давно кажемо, що якщо у вас нема ідей на майбутнє, то майбутнє у вас не візьметься ні звідки.

Ми зараз розроблюємо план розвитку України, по якому в жовтні ми зберемо велику кількість спеціалістів. Потім ця робота пройде по регіонах, тільки спільними зусиллями спільних політичних сил, хай навіть протилежних, можливо виносити план країни.

Ми маємо точку, в якій ми знаходимось, ми бачимо, що нам не подобається, ми пропонуємо бачення, якщо воно удобрено, бачення країни, де ми хочемо жити, потім наступає звичайна менеджерська задача: з пункту А в пункт Б.

А в якості простих мір, які в стані доставити задоволення і забрати дурість – ліквідація половини у Міністерстві відомства. Я можу пояснити. Легше сьогодні назвати, кого слід залишити, ніж розповідати, чому потрібно те чи інше відомство.

Почнемо, Міністерсто промислової політики давно не займається тим, чим зазначено. Міністерство охорони здоров’я, воно називається Міністерство охорони здоров’я України, достатньо тільки підійти до таблички і подивитись. Взагалі, воно повинно називатися Міністерство охорони здоров’я народу України. От з цього починається все.

Те ж саме Міністерство освіти, яке на сьогоднішній день є фактичним гальмом. Потрібно це ввести не за 100 днів, звичайно, але ввести нормальні освітні рахунки, щоб люди самі вирішували, що державою виділені гроші якому ВУЗу йдуть.

Ми маємо сьогодні дику ситуацію, коли зовсім різні ВУЗи видають однакового типу папери. Але вже сьогодні роботодавці точно знають, що якщо (з повагою до Могилянки), диплом Могилянки дорого коштує, то диплом МАУП можна не отримувати , у нього немає ціни.

Ринок освітній послуг швидко поставить все на свої місця. Тому я стверджую, що сьогодні способи управління в державі Україна до цих пір Радянський Союз. Потрібно змінювати на сучасні способи управління.

Сергій Кисельов

Дякую, пані Олено Вітер, Ваш коментар?

Олена Вітер

Мій коментар щодо перших призначень... Я б хотіла наголосити для двох кандидатів такі речі. Для пана Козака перестати наголошувати на негативних тенденціях і звинувачувати інших кандидатів, зосередитись, в першу чергу, таких моментів в його програмі, як 800 доларів заробітня плата, тому що це важливо.

Роман Козак

З 600 до 800, конкретніше говоріть, там чітко в програмі записано.

Олена Вітер

Перепрошую, від 600 до 800. А також яким чином і для чого Україні потрібно відновлювати ядерний потенціал.

З іншого боку для пана Душина така пропозиція: також більше наголошувати на поясненні своєї позиції федералізації України, поясненню позиції щодо статусу російської мови та поясненню статусу двопалатного парламенту.

Знову ж таки поряд з тими ідеями, наскільки вони перекликаються з ліберальними ідеями, які також є в його програмі.

Сергій Кисельов

Дякую, пані Олено, і у нас є дзвінок слухача, слухаємо.

Слухачка

Вітаю вас. Мене звуть Ірина, я з Херсонської області. У мене теж запитання до всіх кандидатів у президенти. Якщо ви не вийдете в другий тур, у чому особисто я не сумніваюсь, на чию користь ви закличете своїх виборців віддати голоси?

Сергій Кисельов

Дякую, добре запитання, прошу, пане Ігоре Душин?

Ігор Душин (переклад)

Цікаве, але питання також записане. В Харкові я почав агітацію зі свого двора, де родився і виріс, дійсно, це часто повторююче запитання, і підходили потім і в інших місцях.

Значить можу сказати так: голоси не передаються. Коли кандидати передають свої голоси, це все віртуально, це все не по справжньому. Я б хотів, щоб ми все таки курчат рахували по осені.

Ще багато може змінитися в ході цієї виборчої кампанії. Передвирішеними я б не рахував результати цієї кампанії. Тим не менше хочу сказати, що я не буду підтримувати нікого, хто не має ліберальних ідей, для нас ідеї – головне. “Приватне – понад усе!”

Сергій Кисельов

Дякую, пане Роман Козак?

Роман Козак

Дякую. Традиційне питання, кожен раз його задаємо і в минулій передачі це було, хотілося, щоб не повторювалось. Але скажу так, що ОУН і Роман Козак свято вірить у перемогу цієї виборчої кампанії.

В разі невдачі, поразки ми скличемо політичну раду, великий збір, який підсумує наш пройдений етап, який побачить, хто увійде у другий тур, і прийме рішення. Дякую.

Сергій Кисельов

Дякую. На жаль, час нашої передачі добігає кінця, тим не менше ми маємо час коротко поговорити ось про що. Шановні кандидати в президенти, уявімо собі, що в Україні введено посаду віце–президента.

Я попрошу кожного з вас відповісти, чи в разі обрання главою держави взяв би він собі в заступники одного зі своїх колег по президентським перегонам, які беруть участь у сьогоднішній передачі? Якщо ж ні, то чому? Пане Ігоре?

Ігор Душин (переклад)

Ми тут представляємо різні погляди, тому навряд...

Сергій Кисельов

Дякую, пане Роман Козак?

Роман Козак

Я-таки скажу, що український народ, ви – патріоти, вам будувати сильну соборну державу, мусимо мати і захищати честь України і право.

Для того, щоб консолідувати схід і південь, і захід України, віце-президентом міг би бути така особистість розумна і грамотна у промисловості і економіці, як Ігор Душин. Дякую.

Сергій Кисельов

І справді, на жаль, час передачі "Про і контра" практично вичерпано. І в нас залишилося по 30 секунд, аби кожному учасникові відповісти на наше традиційне запитання: що під час сьогоднішнього прямого ефіру справило на вас найбільше враження? Пане Ігорю Душин?

Ігор Душин(переклад)

Я не чекав від Вас деякої упередженості до пана Роману Козаку. Я відчув у підготовлених, записаних, мабуть, розмовах... чесно, моє відношення до радіо “Свободи” стало трохи напруженим.

Я раніше просто довіряв, а от деяка упередженість мене засмутила дуже, це для мене подія.

Сергій Кисельов

Дякую, пане Ігорю. Пане Роман Козак?

Роман Козак

Сьогодні треба визнати, що менший був на мене тиск. Минула передача, я це зафіксовував чітко. Помічники, які сиділи в приймальні, зафіксували, що людина зайшла в сусідню кімнату, представилась, що телефонує Тарас Кожу із Канади, а він в приймальній зі мною вітався, чуть не обнімався, казав, що цей... а так мене ґанчував по телефону...я прикро був вражений.

Я радий, що Ви мене запросили, я зичу вам здобутків творчих, наснаги, перемоги української, ідеї національної держави Україна.

Сергій Кисельов

Дякую, пані Олена Вітер, що на вас справило найбільше враження?

Олена Вітер

Те, що кандидати і їх програми, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. І для виборця треба бути дуже уважним, не тільки слухати кандидата по телебаченню, а також читати їхні програми, і в першу чергу – думати.

Сергій Кисельов

І ми ще маємо телефонний дзвінок — наш слухач хоче відповісти, що на нього справило найбільше враження.

Роман Козак

Заготовлений, так?...

Сергій Кисельов

Ні, на жаль, дзвінок перервався.

Ну, а на мене, як на ведучого, найбільше враження справила точність в оцінках жінки, яка єдиною брала участь у нашій передачі, політолога Олени Вітер.

І в нас залишився час лише на те, аби нагадати, що в прямому ефірі радіо "Свобода" ви слухали передачу "Про і контра". Ми говорили про перебіг президентської виборчої кампанії в Україні.

Сьогоднішніми гостями Київського бюро радіо "Свобода" були заступник директора школи політичної аналітики при Києво–Могилянській академії Олена Вітер, кандидат у президенти України, лідер ліберально–демократичної партії Ігор Душин, кандидат у президенти України, лідер партії "Організація українських націоналістів в Україні" Роман Козак. Дякую вам всім за участь в передачі.

Спасибі слухачам "Свободи" за запитання, які вони ставили учасникам передачі.

За режисерським пультом працював Михайло Петренко, вів передачу Сергій Кисельов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG