Доступність посилання

ТОП новини

Буш випереджає Керрі в опитуваннях громадської думки.


Сергій Куделя

Вашингтон, 7 вересня 2004 - Вперше за час цьогорічної президентської кампанії у США президенту Бушу вдалося досягнути суттєвої переваги над своїм опонентом – кандидатом від демократичної партії Джоном Керрі. Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, проведеними у вихідні дні журналами “Newsweek” і “Time”, Буш користується підтримкою 53% виборців, а Керрі - 42%. До цього часу різниця у рейтингах двох кандидатів не перевищувала 2-3%. Тому, перевага Буша в 11% стала несподіваною навіть для багатьох республіканців з його кампанії, які до останнього часу прогнозували збереження рівноваги між двома кандидатами аж до дня виборів.

Падіння популярності Джона Керрі і стрімке зростання підтримки Буша політичні аналітики пов’язують із двома факторами. Перший – це кампанія дискредитації Керрі у засобах масової інформації, яка проводиться нібито з ініціативи його бойових колег часів В’єтнамської війни. Упродовж серпня провідні телевійзійні канали демонстрували рекламу, в якій ветерани спростовували твердження про героїзм Керрі під час бойових дій.

Вони звинувачують його у свідомій брехні заради здобуття політичних дивідендів. Ця негативна кампанія, як виявилося, фінансувалася республіканськими донорами – прихильниками президента Буша. Її ефективність була викликана тим, що Джон Керрі неодноразово згадував про свій досвід у В’єтнамі, як свідчення власної готовності стати головнокомандувачем збройних сил США.

Іншим фактором, який сприяв зростанню популярності Буша, став його переконливий, на думку оглядачів, виступ на з’їзді Республіканської партії. Лейтмотивом виступу стала ідея про необхідність збереження у Білому домі осіб, які вже мають успішний досвід боротьби з тероризмом. Президент Буш зобразив свого опонента нерішучим політиком без чіткої та зрозумілої стратегії боротьби з тероризмом. Отже, на думку республіканців, зміна керівництва на майбутніх виборах лише створить для США нові ризики та призведе до непередбачуваних наслідків.

Схоже, більшість американців повірили цьому аргументу. Адже, як вказують результати останніх опитувань, близько 55% американців довіряють саме Бушу у боротьбі з тероризмом. Керрі має довіру лише 37%. Як зазначають американські аналітики, саме питання безпеки, а не економічного добробуту стануть вирішальними у визначенні переможця майбутніх виборів.

В останні дні Джон Керрі, намагючись змінити несприятливий для себе хід кампанії, запросив до свого передвиборчого штабу колишніх стратегічних радників Біла Клінтона. Однак, як зазначають екперти, американська історія не на боці Керрі. Адже, в усіх попередніх президентських кампаніях перемагав саме той кандидат, який на початку вересня випереджав в опитуваннях громадської думки. Втіхою для Керрі може бути лише те, що єдиним винятком став чинний президент, який чотири роки тому поступався у популярності віце-президенту Альберту Ґору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG