Доступність посилання

ТОП новини

Ображені угорські дружини кандидатові в прем’єри: “Ми Вам цього, пане, ніколи не подаруємо!”


Василь Плоскіна

Угорщина, 16 вересня 2004 – Дванадцять жіночих організацій Угорщини днями оприлюднили відкритого листа-нотацію до кандидата в прем’єр-міністри Угорщини Ференца Дьюрчані. Це послання ображених угорських дружин вмістила популярна газета “Метро”.

Лист 12-ти громадських організацій жінок спричинився до справжньої сенсації в Угорщині. Цими днями майже половина угорського населення, а це, звісно, жіноцтво, жваво обговорює звернення літніх дружин до Ференца Дьюрчані, чинного міністра з питань спорту й молоді, який незабаром може стати главою угорського уряду. Йому трохи більше сорока років і він наразі тільки виконує обов''язки першого міністра. Однак деякі його вислови, як то кажуть, встигли зачепити за живе його співвітчизниць.

Організації “Світовий форум угорських жінок”, Спілка незалежних жінок, Товариство “Більше жінок у суспільне життя” та декотрі інші склали такого листа.

“ Ми з подивом довідались, - пишуть вони Ференцу Дьюрчані, - що Ви недавно заявили на громадському телебаченні наступне: “Хто має підстаркувату дружину, той заслуговує на молодшу”.

“Ваші слова глибоко ображають і принижують нас, жінок, які упродовж десятиліть чесно виконують роль домашніх господинь і трудяться на виробництвах”, - йдеться в цьому листі.

Далі його автори продовжують: “ Ми протестуємо проти того, щоб Угорщина стала такою країною, де стане можливим замінити літніх жінок, що доглядають стареньких батьків, проводжають дітей у доросле життя і пильнують онуків. Ми, жінки, не заслуговуємо на це!” – заявляють вони.

Відкритий лист зайняв цілу шпальту в угорському виданні популярної шведської газети “Метро” на правах реклами. Звісно, такий обсяг друкованої площі коштує недешево. Однак жінки зібрали необхідні кошти, як кажуть, у складчину, щоб висловити те, що наболіло. Багато читачів вважають, що це найрезонансніша публікація від часу урядової кризи в Угорщині, яка, крім інших тем, ще більше підсилила полум’я політичного скандалу довкола деяків керівних фігур уряду.
XS
SM
MD
LG