Доступність посилання

ТОП новини

Кучма вважає, що ЄЕП може стати центром світового тяжіння.


Марина Пирожук

Київ, 15 вересня 2004 - Сьогодні у Казахстанi в Астані розпочався саміт держав-учасниць Єдиного економічного простору. На засіданні ради глав держав - учасниць ЄЕП були присутні президенти 4-х країн. Учасники саміту розглянути перебіг реалізації домовленостей, досягнутих під час травневої зустрічі глав держав-учасниць ЄЕП у Ялті нинішнього року, а також підписали низку нових документів.

На сьогодні Україна на засіданні Ради глав урядів держав-учасниць ЄЕП підписала 23 документи, серед яких зокрема документи про посилення багатостороннього торгово-економічного cпівробітництва в рамках ЕЄП, про координацію боротьби з організованою злочинністю та іншими небезпечними видами злочинів на території держав –учасниць СНД тощо.

У той же час Україна не підписала концепцію співробітництва і координації діяльності держав-учасниць у валютній галузі, угоду про створення резерву ресурсів та їх використання у енергетичних системах держав-учасниць ЕЄП, та документ, який стосується військово-економічної співпраці країн.

Глава української держави Леонід кучма в Астані заявив, що бачить ЄЕП впливовим регiональним об''єднанням.

Леонід Кучма: “Хочу нагадати, що після підписання рішення про створення ЄЕП, були ініціатори, вони перед вами сидять, були прихильники, були противники, були песимісти. Але сьогоднішній розвиток подій, а головне результати нашої господарської діяльності показують, що ініціатори і прихильники наші перемогли”.

Кучма зазначив, що Україна не ображається на Європейський Союз, який не бачить місця для України у своєму складi.

Він вважає, що геополiтичний центр змiщується в бiк азiатського регiону. Кучма також наголосив на великих потенціалах країн-учасниць ЕЄП, і що співпраця в рамках ЕЄП може суттєво пожвавити економічний ріст держав-учасниць.

Про те, що інтеграція в рамках ЄЕП призведе до істотного підвищення рівня життя, говорив в Астані і глава РФ Володимир Путін.

Володимир Путін: “Літо поточного року, коли ми збиралися у Ялті, і поставили перед групою високого рівня досить складне завдання: узгодити документи, які ми вважаємо першочерговими з точки зору будівництва ЄЕП і від першого етапу - формування зони єдиної торгівлі. Це завдання групи високого рівня вирішене, це було складне завдання, і воно заслуговує на підтримку. Якщо мета, яка поставлена сьогодні, а саме : підписати ці документи остаточно до 1-го липня наступного року буде виконана. Ми виходимо з того, що в цілому правова база у створенні зони вільної торгівлі буде створена”.

З оптимізмом на перспективи ЄЕП дивиться і господар нинішнього саміту, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

Нурсултан Назарбаєв: “Загалом я задоволений тим, як пройшло засідання. Це задоволення розділяють мої колеги. Ми бачимо перспективу реального прогресу у вдосконаленні роботи співдружності тим, щоб кожна країна-учасниця змогла розраховувати на вирішення питань, які її хвилюють в рамках цієї організації і просуванні своїх інтересів в усіх тих сферах, які належать до компетенції СНД”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG