Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті й далі розробляють нові напрямки розвитку туризму в реґіоні.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 15 вересня 2004 - Уже впродовж кількох років розвиток туризму на Івано-Франківщині визначено основним напрямком розвитку місцевої економіки. Майже на половину за минулий рік зросла кількість туристів, які відвідали Прикарпаття. У реґіоні переконані, що в наступні роки завдяки туризму буде суттєво поповнюватися державний бюджет. Зараз на Івано-Франківщині й далі розробляють нові напрямки розвитку рекреаційної сфери.

Два роки тому на Прикарпатті було прийнято програму соціально-економічного розвитку реґіону. До 2010 року туризм у цій програмі визнано стратегічним напрямком, фінансові надходження від якого мали б у першу чергу поповнювати державний бюджет. Пріоритет, який надається розвитку туризму на Івано-Франківщині, не випадковий, адже завдяки послідовному розвитку туристично-рекреаційної інфраструктури в реґіоні за цей час вдалося суттєво збільшити кількість відпочивальників.

З цього приводу керівник відділу розвитку туризму Івано-Франківської обласної держадміністрації Олесь Семчук зауважив:

“Хочу сказати, що кожен рік у нас число туристів та наданих їм послуг зростає на 30-40 %. Тому на 2004 рік ми сподіваємось, що буде понад 500 тисяч туристів і відповідно зросте об”єм послуг”.

Зараз ще не підведені остаточні підсумки щодо відвідин туристами Прикарпаття. Однак в обласній держадміністрації заявляють, що цифра в півмільйона до зимового періоду буде досягнена. На сьогоднішній день на Івано-Франківщині працює 34 ліцензовані туроператори. Минулого року таких турагентств було 84. Їхню кількість відповідними розпорядженнями скорочено на початку цього року.

Про це, зокрема, повідомив керівник відділу туризму облдержадміністрації:

“Зараз кількість ліцензованих туристичних фірм зменшилась у 2 рази, тому що останній реєстр турфірм, який я привіз, складає 34 ліцензії проти 84, які були у 2003 році”.

Скорочення фірм пов”язане з тим, що більшість з них займалися найрізноманітнішою господарською діяльністю, яка не мала нічого спільного з туризмом. Зараз же отримання ліцензії на ведення туристичного бізнесу коштує від 10 до 30 тисяч євро залежно від кількості видів здійснюваної діяльності.

У контексті програми розвитку туризму на Прикарпатті активно діє Інститут туризму Прикарпатського університету. Він існує вже другий рік. Його робота повністю спрямована на підготовку фахівців, які обслуговуватимуть рекреаційну інфраструктуру області. В інституті викладають спеціально запрошені фахівці з різних східноєвропейських країн.

Влада на Прикарпатті наголошує, що для забезпечення населення роботою і подальшого розвитку реґіону в Прикарпаття є лише один шлях – розвиток туризму. І зараз необхідно якомога більше коштів укладати саме в цю сферу, активно залучати вітчизняних та іноземних інвесторів.
XS
SM
MD
LG