Доступність посилання

ТОП новини

США зацікавлені в зближенні з Україною – якщо вибори будуть вільні й чесні.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 15 вересня 2004 – Сенатор зі штату Аризона республіканець Джон МакКейн і колишній представник США при ООН демократ Ричард Голбрук вважають, що майбутні відносини України із Заходом залежатимуть від проведення вільних та чесних президентських виборів. Про це вони заявили під час другого дня конференції в Вашинґтоні, присвяченій питанням розвитку демократії в Україні. Хоча МакКейн та Голбрук належать до протилежних політичних сил, вони вважають, що і республіканці, і демократи зацікавлені в зближенні Сполучених Штатів із Україною. Однак кожен із них по-різному оцінює ймовірність цього.

І МакКейн, і Голбрук нещодавно відвідували Україну та зустрічалися і з представниками влади, і з опозицією. Ця поїздка, за словами сенатора МакКейна, викликала в нього сумніви, що Україна йде шляхом демократії:

“В Україні сьогодні є важливі елементи демократії, як, наприклад, сильна опозиція та широке обговорення різних питань напередодні президентських виборів у жовтні. Однак опозиція також зазнавала переслідувань упродовж кампанії, і існують серйозні ознаки того, що вибори не будуть вільними та чесними”.

На думку МакКейна, відомого своєю відвертістю, в Вашинґтоні зараз забувають про важливість України для реґіону та для США. Але він також вважає, що українська влада своїми діями відвертає західних партнерів:

“Оскільки до цього часу кампанія велася з порушеннями, українській владі необхідно буде переконувати дуже скептично налаштований світ, навіть якщо чесні вибори відбудуться. Хоча демократія в Україні і перебуває в облозі, та якщо президент і прем’єр-міністр таки вирішать, що українці мають право вільно обирати свою владу, якщо вони вирішать, що майбутнє України пов’язане з демократією, а не з автократією, і якщо вони дозволять провести чесні вибори, то світ повинен бути готовий відреагувати на це. Це означає розгляд перспективи членства України в НАТО, розширення наших двосторонніх відносин та поліпшення торговельних відносин. Це означає ставлення до України як до сильної, гордої, демократичної держави, якою, я сподіваюся, вона стане”.

Про можливість вступу України в НАТО в разі проведення демократичних виборів говорив і Ричард Голбрук. Він вважає, що це може статися навіть упродовж найближчих декількох років. Водночас упередженість деяких західних держав щодо перспектив співпраці з Україною пов’язана, на думку Голбрука, з тенденційним висвітленням у західних засобах масової інформації:

“Багато хто на Заході має помилкове уявлення про Україну через дуже просту причину: журналісти, які пишуть про Україну, працюють у Москві. Це неприємна правда. І те ж саме відбувається стосовно Азербайджану, Казахстану та Грузії. Однак це особливо стосується України. Все ще багато американців не можуть усвідомити, що Україна – незалежна держава і буде такою завжди”.

Присутній на конференції колишній спікер українського парламенту Іван Плющ закликав обох американських політиків до гостріших заяв щодо порушень виборчого процесу, зокрема під час виборів у Мукачевому. У відповідь Голбрук зауважив, що той рівень уваги, яку міжнародна спільнота вже приділила виборам у Мукачевому, не дозволить владі вдатися до таких самих порушень на національному рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG