Доступність посилання

ТОП новини

Україна не підтримає економічну блокаду Придністров’я.


Марія Щур

Прага, 16 вересня 2004 – Україна і Молдова не можуть дійти згоди щодо врегулювання придністровської кризи. Український президент Леонід Кучма заявляє про те, що Україна не підтримає економічну блокаду Придністров’я, а президент Молдови Владімір Воронін звинувачує Київ у тому, що він є співучасником контрабанди з Придністров’я.

Президент України Леонід Кучма, перебуваючи на саміті СНД в столиці Казахстану Астані, заявив, що Україна не схвалює дії Молдови і не приєднається до економічної блокади Придністров’я:

«Україна засудила Придністров’я, коли вони поставили питання про невідкриття молдавських шкіл першого вересня. Ми виступили з різкою заявою. Ми не підтримуємо позицію молдовської сторони про оголошення економічної блокади Придністров’я, тим більше головним чином руками України».

Тим часом президент Молдови, який не приїхав на саміт СНД, заявив у середу, що з нинішнім керівництвом Придністров’я не має про що говорити. Виступаючи у Кишиневі, Владімір Воронін звинуватив Україну у фактичному потуранні керівництву Придністров’я. За словами Вороніна, якого цитує агентство “Інтерфакс”, він надіслав «доволі відвертого листа» прем’єр-міністрові України Вікторові Януковичу, де він «називає конкретні факти прямої співучасті українських урядовців у контрабанді на придністровському відтинку українсько-молдовського кордону».

Таке відкрите звинувачення українських урядовців із вуст президента Молдови пролунало вперше, хоч раніше на цю проблему вказували численні західні експерти. В інтерв’ю радіо “Свобода” аналітик вашинґтонського Інституту стратегічних та політичних досліджень Владімір Сокор сказав:

«Українське керівництво в Києві, а також місцеве керівництво в Одесі прямо підтримують у Придністров’ї організовану злочинність, незаконну торгівлю та контрабанду в усіх різновидах. Хоча Україна й заявляє про своє бажання стати членом Європейського Союзу, керівництво країни ігнорує заклики ЄС припинити підтримувати незаконну торгівлю та організовану злочинність у Придністров’ї, що було б у національних інтересах України».

Численні західні дослідження з цієї проблеми вказують на те, що українські чиновники особисто зацікавлені в існуванні «сірої зони» з огляду на міжнародне законодавство. На думку Марка Ґалеотті, експерта британського аналітичного видання “Jane’s Intelligence Review”, вся економіка Придністров’я будується на безкоштовному газі з Росії та контрабанді з і до України. Одеський порт, що лише за кілька годин шляху від Придністров’я, є такою собі «дорогою життя» для тамтешніх контрабандистів. Колишній мер міста Едуард Гурвіц вважає, що Придністров’я контролюється одеською мафією, яка переправляє з Придністров’я наркотики та зброю, що лишилася у Тирасполя ще з радянських часів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG