Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні заходи з підтримки ВІЛ-інфікованих у Києві.


Богдана Костюк

19 вересня з ініціативи Представництва ООН та Міжнародного альянсу з ВІЛ – СНІДу в Україні проведений “День об’єднання зусиль у відповідь на ВІЛ – СНІД”. У рамках Дня міжнародний Пробіг задля життя та концерт сучасної української музики у Києві. Для участі у пробігу зареєструвались понад 5 тисяч учасників, серед яких українські урядовці, іноземні дипломати, київські студенти і школярі. Ця акція мала благодійний характер, і зібрані при реєстрації учасників кошти будуть передані до лікарень Києва, де перебувають ВІЛ-інфіковані люди та хворі на СНІД.

Серед учасників благодійного марафону – керівник місії ООН в Україні Джеремі Гартлі, який подякував усім, хто причетний до проведення Пробігу задля життя:

“Це були наші колеги і наші друзі з органів державного управління, муніципальних інститутів, громадських організацій та спонсорських, ділових структур. Але найбільша моя подяка усім учасникам пробігу та тим молодим людям, які мужньо взяли участь у нашому марафоні – людям, ураженим ВІЛ-інфекцією”.

А таких серед учасників Пробігу, за даними всеукраїнського об’єднання «Мережа ВІЛ-інфікованих», було близько 200 осіб. Цього року вперше Пробіги задля життя відбувались не лише у Києві, а і в інших містах України, про що повідомила одна з учасниць акції – міністр у справах сім’ї та молоді Валентина Довженко:

“До нас приєднались молодь і люди різних поколінь у Херсоні і Харкові, в Одесі і Симферополі, у Дніпропетровську та Донецьку. Ми хочемо допомогти людям, які попали у складну ситуацію – тим людям, до яких прийшло горе. Ми всі з вами зробили вибір : за здорових дітей і молодих людей”.

Ані Лорак
Привернути увагу молоді до проблем, пов’язаних з розповсюдженням СНІДу, були покликані й учасники концерту у Києві. Серед яких відомі співачки Ані Лорак та Марія Бурмака. Слово Ані Лорак, яка завоювала почесний титул Посла Доброї Волі у справах СНІДу:

“Я нещодавно була у лікарнях, де лікуються ВІЛ-інфіковані люди. Вони живуть у жахливих умовах. І на ті гроші, які були (зібрані) з минулого пробігу, вони придбали холодильник і ліки. І це завдяки вам! І я хочу ще раз для молоді нагадати три причини: секс без презервативу може спричинити ВІЛ; друга – через кров, і третя – від матері до дитини. У всьому іншому ми можете бути нормальними людьми і спілкуватися з ВІЛ-інфікованими , адже СНІД не передається через дружбу!”

Марія Бурмака - авторка пісні “Не бійся жити!”- також долучилась до акції на підтримку ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД:

“Не можна цю акцію називати проти СНІДу, тому що не можна бути проти того, що фактично вже є. СНІД можна попередити: можна інформувати людей, можна говорити про засоби індивідуальної безпеки, можна говорити про шляхи передачі СНІДу. Можна говорити про те, що у нас один відсоток ВІЛ-інфікованих людей у нашій країні, і вони живуть з цим діагнозом. І вони повноправні члени нашого суспільства”.

За словами Марії, пісню “Не бійся жити” вона присвятила цим людям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG