Доступність посилання

ТОП новини

Почесний консул України в Америці вважає, що став жертвою полювання на відьом.


Сергій Куделя

Вашингтон, 22 вересня 2004 - Почесний консул України в США Андрій Футей вважає, що він став жертвою “полювання на відьом”, тобто політичного переслідування з боку Демократичної партії штату Огайо. Про це він повідомив радіо “Свобода” після завершення судового процесу у справі підкупу високого посадовця уряду штату. Минулого тижня окружний суд штату Огайо наклав на почесного консула України у США Андрія Футея штраф у розмірі 1000 доларів та встановив для нього 6-місячний випробувальний термін.

Навіть після вироку суду Андрій Футей переконаний, що не здійснив жодних порушень. Як професійний лобіст, він просто забезпечував свого клієнта необхідними для ведення бізнесу зв’язками в уряді штату Огайо. Розповідає Андрій Футей:

“Я представляв особу, брокера, який займався бізнесом в офісі скарбника штату. Ця особа виявилася злочинцем і зараз перебуває у в”язниці. Ніхто серед тих, хто мав з ним справу, не знали, що він злочинець. І через те, що я допомагав йому, сторона обвинувачення виступила і проти мене. Я вважаю, що це просто наслідок брудної політики у Сполучених Штатах Америки”.

За словами Футея, демократи у штаті Огайо просто хотіли домогтися поразки скарбника штату, який належить до республіканців, на чергових виборах. Оскільки їм це не вдалося, то вони розпочали переслідувати близьких до нього осіб, серед яких був і Андрій Футей.

“Якщо ви не можете впіймати велику “шишку”, то починаєте переслідувати осіб на нижчих щаблях. Сторона обвинувачення, пов’язана з Демократичною партією, розпочала таким чином “полювання на відьм” проти декількох осіб, які не мають фінансових ресурсів для того, щоб вести довгий судовий процес”.

Андрій Футей не вважає, що судовий вирок завдав якоїсь шкоди його репутації. Він навіть каже, що його тепер ще більше поважають колеги-республіканці в Огайо. Тому, він не думає, що нашкодив репутації України і готовий надалі виконувати функції почесного консула. Схожу думку висловила і прес-секретар українського посольства Ірина Безверха:

“Американська преса жодним чином не асоціювала пана Футея з Україною і його роботою як почесного консула. Скоєне паном Футеєм правопорушення вважається так званим “misdemeanor”, тобто проступком. Про це свідчить і рішення суду, за яким покарання зводиться до тисячі доларів штрафу. Однак посольство було занепокоєне цим випадком і таке занепокоєння посол висловив під час розмови з Андрієм Футеєм, роботою якого посольство було в принципі задоволене”.

Водночас пані Безверха зазначила, що роботу Андрія Футея на користь Республіканської партії необхідно розглядати виключно як “громадську діяльність”. Закон України про консульські відносини забороняє почесним консулам брати активну участь у політичному житті держави перебування. Але Андрій Футей каже, що буде й надалі активним у політиці штату. За його словами, Міністерство закордонних справ України досі не мало щодо цього жодних заперечень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG