Доступність посилання

ТОП новини

США «тиснуть на Україну» напередодні виборів.


Сергій Драчук

Прага, 23 вересня 2004 – Російський клуб, який відкрився нещодавно в Києві, слідом за президентом Леонідом Кучмою заявляє, що Україна зазнає безпрецедентного тиску з-за кордону. Такий тиск «Російський клуб» побачив із боку США. Представники Сполучених Штатів дійсно останніми днями пішли на низку твердих ініціятив стосовно майбутніх президентських виборів в Україні.

Російський клуб – російська неурядова організація, що діє в Києві – в своїй заяві пригадує нещодавні слова заступника держсекретаря США Поли Добрянскі про те, що на програму забезпечення вільних і справедливих виборів в Україні Сполучені Штати витрачають 13 мільйонів доларів. Російський клуб переконаний, що насправді США хочуть не забезпечити вільні й демократичні вибори, а, навпаки, не допустити вільного волевиявлення народу України. Через це російська організація турбується про безпрецедентний тиск із-за кордону на незалежну і суверенну Україну, бо, як мовиться в заяві, члени Російського клубу виступають на захист суверенітету України.

Учора майже дослівно так само, про «величезний тиск» на Україну напередодні виборів і «безпрецедентну увагу» до них, говорив президент України Леонід Кучма.

Українськими виборами переймаються не тільки громадські організації Росії і урядові кола США. І кандидат на президента США від Демократичної партії Джон Керрі днями оприлюднив спеціяльну заяву, в якій висловив занепокоєння розвитком подій в Україні через те, що українська влада регулярно чинить зловживання й залякує опозиційних кандидатів та їхніх прихильників.

Далі пішов конґресмен від Республіканської партії Дейна Рорабакер, який подав до Палати Представників проєкт закону про демократичні й справедливі вибори в Україні. Оглядачі – як, наприклад, у статті київського англомовного щоденника «Київ Пост», який видають представники західної спільноти, – звертають увагу, що цей захід спрямовано не проти української економіки чи загалом громадян України, а конкретно проти української владної еліти та її майна у США. Через низку порушень, які чинить нинішня українська влада на чолі з президентом Леонідом Кучмою й прем’єр-міністром Віктором Януковичем, автор законопроєкту пропонує негайно покарати представників цієї влади забороною в’їзду до США їм самим та їхнім родичам і замороженням їхнього майна у США, доки вони не виправляться і президент США не вирішить зняти ці санкції.

Як пише «Київ Пост», одним із тих, кого може зачепити цей законопроєкт, якщо стане законом, є колишній голова «Нафтогазу України» й нинішній керівник державного управління справами адміністрації президента Ігор Бакай. Як свідчать офіційні американські документи, що їх має газета, Бакай та його родичі брали участь у кількох купівлях чи продажах нерухомості у США загалом більш як на 15 мільйонів доларів.

Колишній американський конґресмен-республіканець Джон Конлан, який нині живе й працює в Україні, висловив газеті думку, що в Конґресі багато хто підтримує запровадження санкцій проти представників української влади, які беруть участь у несправедливому виборчому процесі. За його словами, законопроєкт практично не має шансів бути ухваленим до виборів, бо невдовзі Конґрес іде на канікули. Але вельми ймовірно, що Конґрес візьметься за нього після президентських виборів у США (і в Україні), і, як уважає колишній американський конґресмен, тоді закон про санкції проти високих українських урядовців може пройти, пише щоденник «Київ Пост».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG