Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі правозахисники критикують пропозицію Австрії відкрити табір для втікачів з Чечні на території України.


Надія Кандиба

Німеччина, 24 вересня 2004 - Німецькі правозахисники розкритикували пропозицію Австрії та трьох держав Балтії відкрити табір для втікачів з Чечні за межами Європейського союзу, а саме в Україні. На думку представника німецької правозахисної організації “Pro Asyl” Карла Коппа, таким чином порушуються міжнародні конвенції із захисту втікачів.

Складається враження, що ідея німецького міністра внутрішніх справ Отто Шилі відкрити табір для втікачів з кризових регіонів у Північній Африці, тобто, за межами Європейського союзу, сподобалася європейським політикам. За аналогією з пропозицією Шилі нещодавно міністри внутрішніх справ Австрії та держав Балтії запропонували відкрити подібний табір і на території України. Офіційний Київ відразу відкинув таку пропозицію. Критикують її й західні правозахисники. В інтерв”ю радіо “Свобода” представник німецької правозахисної організації “Pro Asyl” Карл Копп зауважив :“Україну навіть ніхто не запитав, чи готова вона до такого кроку”. “Крім того, соціально-економічна ситуація та проблеми з дотриманням прав людини в Україні не дозволяє їй приймати таку кількість втікачів”.

За даними організації “Pro Asyl”, чеченці нині утворюють в Європі одну з найбільших груп людей, які шукають притулку за межами своєї батьківщини. Раніше міністр внутрішніх справ Австрії Ернест Штрассер повідомив, що тільки в його країні цього року попросили політичного притулку понад 4000 російських громадян. Карл Копп: “Це просто дивовижно, що тепер Штрассер серйозно гадає, начебто він може взяти і, так би мовити, перекласти проблему втікачів з Австрії на якусь третю країну. Це цинічно, нечесно і, до того ж, порушує міжнародну конвенцію захисту втікачів. Союз 25 держав мав би бути в змозі й сам забезпечити людям, які шукають захисту, право на чесний процес отримання політичного притулку”.

В Європі для вирішення проблеми з утікачами, на думку представника організації “Pro Asyl”, слід, по-перше, уніфікувати на рівні ЄС закони, що регулюють надання притулку людям, які прибувають з кризових регіонів. Це допомогло б рівномірніше розподіляти їх на території Європейського союзу. По-друге, як зауважив німецький експерт, ЄС мав би вже давно натиснути на російське керівництво з метою політичного врегулювання конфлікту на Північному Кавказі.

Тим часом Україна перетворилася на класичну транзитну державу для нелегалів та втікачів, які прибувають не тільки з Чечні, але й з Китаю, Індії, Пакистану та цілої низки інших азіатських країн. За оцінками газети “Франкфуртер альгемайне цайтунг”, торік через українську територію до Європейського союзу нелегально потрапило близько півмільйона осіб. На кордоні затримано було тільки 2200. З огляду на таку ситуацію, в інтерв”ю радіо “Свобода” Карл Копп не виключив: “Цілком імовірно, що ЄС наполягатиме на запровадженні суворішого контролю також на східних кордонах України і, можливо, навіть надасть гроші для цього”.

Водночас перенесення проблеми втікачів на сусідні держави, такі як Україна, фактично означає, що втікачі не зможуть отримувати притулок на Заході, вважають німецькі правозахисники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG