Доступність посилання

ТОП новини

ЧЛЕНИ ДЕЛЕГАЦІЇ КОЛИШНІХ АМЕРИКАНСЬКИХ КОНГРЕСМЕНІВ ЗАЯВЛЯЮТЬ ПРО ПОРУШЕННЯ У ХОДІ ПРЕЗИДЕНТСЬКОЇ КАМПАНІЇ В УКРАЇНІ.


Делегація з колишніх американських конгресменів після відвідин трьох українських областей - Харківської, Полтавської та Сумської - вказала на серйозні порушення у президентській виборчій кампанії. Підсумки візиту, що тривав з 25 до 31 липня, оприлюднено у виданому звiтi, повідомляє “Голос Америки”.

Найбільше занепокоєння делегації викликала недовіра виборців до результатів майбутнього голосування і звинувачення місцевої влади у використанні адмінресурсу на підтримку провладного кандидата. Делегацію зокрема вразило, що більшість населення не вірить у чесні вибори, оскільки вважає, що переможця визначено заздалегідь, а результати голосування сфальсифікують. З посиланням на незалежні соціологічні дослідження, у звіті зазначається, що таку думку поділяють близько 70% електорату.

Американська делегація висловила стурбованість і з приводу звинувачень, що адмінресурс використовується для чинення тиску на виборців з метою підтримки провладного кандидата. Не маючи можливості провести незалежне розслідування цих та інших звинувачень, колишні конгресмени закликають український уряд забезпечити дотримання законів на місцях і звернути особливу уваги на наступні із перелічених у звіті порушення: погрози звільненням з роботи; блокування міліцією руху автобусів і машин на опозиційні мітинги; примушування державних службовців, вчителів і лікарів підписувати листи на підтримку Вiктора ЯНУКОВИЧА; примушування обласних рад схвалювати резолюції на його підтримку; примушування вчителів і селян збирати підписи на його підтримку під загрозою втратити відпустку або роботу; змушення студентів розповсюджувати агітаційну літературу на його підтримку; погрози пацієнтам виписати їх з лікарні або відмовити у наданні медичної опіки, якщо вони відмовляться віддати свій підпис або голос за провладного кандидата.

Документ про підсумки виборчої кампанії в трьох українських областях буде передано Центральній виборчій комісії України, адміністрації США, урядам європейських країн, міжнародним організаціям та мас-медіа. Делегація не підтримує жодного з кандидатів чи будь-якої політичної партії, і зацікавлена лише у забезпеченні вільних і чесних виборів в Україні.

Візит американської делегації організувала Фундація “Україна-США” у співпраці з Асоціацією колишніх членів Конгресу США за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG