Доступність посилання

ТОП новини

Угорське військо розбудовуватиметься на нових засадах.


Василь Плоскіна

Угорщина, 28 вересня 2004 – Цієї осені в Угорщині відбудеться останній призов на термінову військову службу. Про нові принципи діяльності збройних сил Угорщини розповів днями головнокомандувач сухопутними силами країни генерал-лейтенант Золтан Сенеш.

Угорська Республіка здійснює військові реформи в армії від моменту вступу країни до Північно-атлантичного Союзу наприкінці 1990-х років. Однією з ключових ланок цих заходів є поступовий перехід до формування війська на добровільно-контрактній основі. Цієї осені військові комісаріати Угорщини завершують останній набір новобранців строкової служби терміном на півроку. Але вже зараз у військових частинах країни служить понад 11 тис. військових-контрактників, а за декілька місяців кількість професійних солдатів може збільшитися в кілька разів.

Про це розповідав під час минулих вихідних головнокомандувач сухопутних військ Угорщини генерал-лейтенант Золтан Сенеш, виступаючи з приводу вшанування 156-ї річниці битви під містечком Раковзді у період національно-визвольної революції 1848-49 років. Генерал порівняв перехід до комплектування угорської армії військовими професіоналами зі зміною суспільно-політичного ладу.

Пояснюючи свої слова, Золтан Сенеш сказав, що йдеться насамперед про покращення умов служби й побуту контрактників, нові принципи прийому в армію та зміну статутних положень з метою викорінення так званої “дідівщини”.

“Це необхідно для того, щоб на початку ХХІ століття угорське військо могло прийняти нові виклики часу, призвичаївшись до сучасних умов ратної служби й водночас ефективно відстоюючи інтереси безпеки країни на батьківщині й за кордоном”, - сказав генерал-лейтенант Золтан Сенеш.

Останнім часом міністерство оборони Угорщини розгорнуло активну рекламну кампанію в мас-медіа країни, пропагуючи переваги професійної служби в армії. Молодим людям пропонують стабільну високу зарплату, кар’єрний поступ, непогані житлові умови і можливість служби за кордоном у “гарячих точках” планети. Запрошенням міністерства скористалося вже чимало юнаків.

Найбільше добровольців з’являється у провінційних військкоматах. Справа в тому, що на периферії рівень безробіття вищий, ніж у столиці, до того ж курси перекваліфікації працівників при центрах зайнятості населення не завжди можуть задовольнити амбіції угорської молоді. До речі, військові комісаріати запрошують до професійної служби в армії і угорських дівчат.
XS
SM
MD
LG