Доступність посилання

ТОП новини

У РЕЙТИНГУ 50 НАЙБАГАТШИХ ЛЮДЕЙ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ ПОЛЬСЬКОГО ЖУРНАЛУ «ВПРОСТ» - П’ЯТЬ УКРАЇНЦІВ.


Польський щотижневий журнал “Впрост” опублікував черговий щорічний рейтинг 50 найбагатших людей Центральної та Східної Європи.

Найчисленнішою серед них є група росіян – їх 29. По п’ять осіб представляють Україну і Румунію, четверо - поляки, ще троє – серби, по два - представники Чехії та Болгарії. Загальна вартість капіталів, якими володіє ця група осіб, становить, за підрахунками “Впрост”, близько 86,5 мільярдів доларів. Це більш як на 13 мільярдів доларів перевищує відповідний показник минулого року.

Головною відмінністю цьогорічного рейтингу журналу “Впрост” відносно представників України є те, що в ньому немає глави адміністрації Президента України Віктора МЕДВЕДЧУКА. Він не потрапив у цей рейтинг не тому, що став біднішим, а тому, що його конкуренти упродовж останнього року стали значно багатшими, повідомляє радіо «Свобода».

Першим серед українців і шостим серед найбагатших людей Центральної та Східної Європи є донецький підприємець Рінат АХМЕТОВ. Експерти “Впрост” пишуть, що останній рік був для Р.АХМЕТОВА особливо вдалим, оскільки дозволив йому вдвічі збільшити свої капітали, загальну вартість яких польський тижневик оцінює в 3,5 мільярди доларів.

Десяте місце у цьому рейтингу посідає дніпропетровський бізнесмен Віктор ПІНЧУК. “Впрост” пише, що його капітал за останній рік зріс до суми у 2,5 мільярди доларів.

На 12-му місці – головний акціонер групи “Приват” Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ. Польські експерти пишуть, що «конкурентні війни, які група “Приват” вела останнім часом з “Індустріальним Союзом Донбасу”, не завадили І.КОЛОМОЙСЬКОМУ збільшити його капітал до 2,2 мільярдів доларів».

З невеликим відривом від І.КОЛОМИЙСЬКОГО - на 15-му місці - розташувався співвласник згаданого вище “Індустріального Союзу Донбасу” Сергій ТАРУТА. За даними “Впрост”, упродовж останнього року контрольована С.ТАРУТОЮ група збільшила вартість своїх активів на 1,2 мільярда доларів, а сам С.ТАРУТА володіє нині капіталом в 1,9 мільярда доларів.

Останній з п’яти українців, котрі потрапили до рейтингу найбагатших людей Центрально-Східної Європи, це Олександр ЯРОСЛАВСЬКИЙ, котрий посів 27-ме місце з сумою в 850 мільйонів доларів. “Впрост” пише, що «багатства О.ЯРОСЛАВСЬКОГО спираються на дві основи: фракцію у Верховній Раді та добрі стосунки з дружиною Президента Леоніда КУЧМИ – Людмилою».

Оцінюючи ж загальні тенденції у житті українських капіталістів, “Впрост”, зокрема, зазначає, що «українські олігархи бояться відходу від влади Президента Л.КУЧМИ, котрий досі оберігав їхні інтереси. Деякі з них, на думку польських експертів, намагаються втекти зі своїми капіталами до Європейського Союзу, зокрема й через Польщу». Як приклад, приводиться невдала спроба С.ТАРУТИ придбати металургійний завод у місті Ченстохова, а також не названі конкретно інвестиції І.КОЛОМОЙСЬКОГО в польську економіку.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG