Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківщина – єдина область у державі, де в кожному районі створені бізнес-центри.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 29 вересня 2004 - Українсько-канадський бізнес-центр, що діє в Івано-Франківську, та Канадське агентство з міжнародного розвитку спільними зусиллями втілюють проект зі створення на Прикарпатті мережі бізнес-центрів. Зараз Івано-Франківщина – єдина область у державі, де в кожному районі діє бізнес-центр.

На Прикарпатті майже немає підприємств великої промисловості. Отож основна ставка робиться на розвиток малого та середнього бізнесу. Чи не найефективнішою програмою на Івано-Франківщині є спільний проект Українсько-канадського бізнес-центру та Канадського агентства з міжнародного розвитку під назвою “Малий бізнес та економічний розвиток Івано-Франківщини: реґіональна мережа”.

Починаючи з 1997 року у межах цього проекту на Прикарпатті почали створювати в районних центрах окремі бізнес-центри. На сьогоднішній день ця частина проекту вже завершена. Про те, що Івано-Франківщина – єдина область у країні, де здійснено таку роботу, говорить координатор проекту Геннадій Русанов:

“Узагалі Івано-Франківщина, на мою думку, є унікальною областю, де в кожному районі створений бізнес-центр”.

У таких бізнес-центрах підприємці можуть не лише отримати фахово-консультаційну допомогу, навчитись складати бізнес-плани, вивчити іноземну мову, але й пройти курс дистанційного навчання і отримати вищу освіту. При кожному з бізнес-центрів існує також позичковий фонд. Зараз уже більше 100 малих підприємств Івано-Франківщини взяли позики в бізнес-центрах.

Завдяки цій програмі лише впродовж останніх років на малих підприємствах створені понад тисячу нових робочих місць. До 2005 року всі бізнес-центри на Івано-Франківщині повинні перейти на самофінансування. Позитивним прикладом для них є діяльність Українсько-канадського бізнесцентру в Івано-Франківську, який уже давно не отримує жодної допомоги від міжнародних структур, заробляючи гроші власними зусиллями наданням інтелектуальних послуг.

Менеджер проекту Геннадій Русанов про ефективність програми говорить наступне:

“Наскільки мені відомо (я б не хотів хвалитися), Канадським агентством з міжнародного розвитку цей проект визнано в галузі економічного розвитку та підприємництва. Оскільки уряд Канади допомагає Україні в багатьох галузях, це, на їхню думку, найкращий проект, який практично діє на місцевому рівні”.

Проведене опитування серед підприємців, як вони оцінюють ефективність проекту, також засвідчило, що бізнесмени-початківці переконані: саме такі програми приносять їм реальну користь.
XS
SM
MD
LG