Доступність посилання

ТОП новини

США можуть запровадити санкції проти українського керівництва у разі недемократичних виборів.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 29 вересня 2004 – Сполучені Штати готові запровадити санкції проти найвищих українських урядовців у разі, якщо ті порушать процедуру чесних та вільних президентських виборів. Про це у вівторок заявили представники Конґресу США та Білого дому під час конференції, присвяченої найближчим виборам в Україні та Білорусі. Конференцію провів аналітичний центр “Спадщина”, який вважають наближеним до адміністрації президента Джорджа Буша.

Американські посадовці визнають, що всі дипломатичні зусилля з боку Сполучених Штатів, покликані заохотити українське керівництво провести вільні та чесні президентські вибори, виявилися марними. Як зазначив директор відділу Центральної, Східної та Північної Європи у Раді національної безпеки США Деймон Вілсон, мінімальним завданням політики Сполучених Штатів було забезпечити впорядкований відхід зі своєї посади Президента України Леоніда Кучми.

Водночас під час усіх останніх візитів американських посадовців до Києва вони, за словами Вілсона, наголошували на особистій відповідальності Кучми за проведення демократичних виборів.

Однак, як каже Вілсон, зараз у Білому домі пересвідчилися, що їхні вимоги були проігноровані:

“Стан демократії в Україні погіршився впродовж року. Ми пильно слідкуємо за подіями в Україні, і вже очевидні зловживання податковою поліцією, державними структурами під час кампанії, нерівний доступ до засобів інформації та випадки залякування кандидатів. Тому дуже важко назвати те, що відбувається зараз в Україні, вільними та чесними виборами”.

Професор університету Джорджа Вашинґтона Тарас Кузьо пов’язує таке нехтування позицією США з байдужістю української влади до перспективи євроатлантичної інтеграції України та до вступу до НАТО. Водночас, як вважає Кузьо, Київ дурить Вашинґтон у питанні про присутність українських миротворців в Іраку. Погрожуючи можливим виведенням своїх військ із Іраку, українські можновладці розраховують, що змусять Сполучені Штати бути обережнішими в оцінках українських виборів.

Тому, за переконанням Кузя, адміністрація Буша повинна зараз прямо заявити, що підтримує основні принципи законопроекту конґресмена Дани Рорабахера. Цей законопроект передбачає запровадити жорсткі санкції проти українських урядовців, причетних до порушень демократичності виборів. Серед запропонованих санкцій – конфіскація майна, розміщеного на території США, та закриття рахунків в американських банках.

На підтримку такого законопроекту висловився й присутній на конференції конґресмен від штату Нью-Джерсі та голова Гельсинкської комісії США Кріс Сміт:

“Якщо ці вибори будуть фальсифіковані, нам необхідно бути дуже твердими. Тому, я думаю, ініціатива Рорабахера – це шлях, яким треба йти. Необхідно провести межу і сказати, що ми не жартуємо. Нам набридли нечесні вибори. Вже краще не проводити вибори взагалі, ніж мати псевдовибори, які намагаються виглядати легітимними, але насправді далекі від цього. Коли ми діємо згідно зі своїми принципами, коли ми ізолюємо диктаторські режими, посилюємо тиск, то це єдиний шлях, який вони розуміють”.

Представник Ради національної безпеки США Деймон Вілсон також заявив про можливість запровадження санкцій:

“Оскільки позитивні стимули не спрацьовують, ми шукаємо інші шляхи, які б вражали сильніше, особисто українських можновладців. Серед них заборона надавати візи всім корумпованим посадовцям, відповідальним за порушення процедури чесних виборів. Ми запровадили це щодо Білорусі та Молдови, і наступною буде Україна”.

Водночас, за словами Вілсона, повної ізоляції України в разі фальсифікації президентських виборів не відбудеться. Співпраця України та США триватиме, зокрема і в питаннях боротьби з тероризмом. Однак, на думку працівника Білого дому, контакти на найвищому рівні з недемократично обраним Президентом України будуть холодні та обмежені. А про українсько-американське стратегічне партнерство можна буде забути до наступних виборів в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG