Доступність посилання

ТОП новини

Румунія та Болгарія намагаються пришвидшити реформи на шляху до ЄС, але на перешкоді залишається корупція.


Марія Щур

Прага, 30 вересня 2004 – Болгарія та Румунія намагаються прискорити реформування своїх економік для вступу до Європейського Союзу, однак на перешкоді урядовим планам стає поширена корупція в державних інституціях, а у випадку Болгарії ще і високий рівень злочинності. Тим не менше, ці дві cхідноєвропейські країни сподіваються стати членами ЄС 2007 року.

Після того, як у травні нинішнього року до Євросоюзу долучилися 10 країн Центральної та Східної Європи, позаду вони залишили менш успішних сусідів – Румунію та Болгарію. Ці дві держави значно бідніші, ніж теперішні нові члени ЄС, і в економіці та суспільстві мають значно більше проблем, які скоріше нагадують українські, ніж центральноєвропейські. З іншого боку, від України їх відрізняє широкий політичний консенсус щодо необхідності реформ та просування до ЄС.

Як зауважують аналітики американської дослідницької компанії “Планекон”, протягом останнього часу і в Румунії, і в Болгарії відбулися важливі зрушення в економіці. У другому кварталі, останньому, за який є повні дані, валовий внутрішній продукт в обох країнах зріс приблизно на 6%. Щодо Румунії аналітики зазначають, що відбулися якісні зміни, і якщо раніше могло здаватися, що економічне зростання буде недовгим, то тепер стає очевидним, що воно має солідну основу, бо починає спиратися на інвестиції у технологічне виробництво та послуги. Підтримує зростання і дедалі потужніший внутрішній попит.

Румунам, які досі в середньому отримують близько 200 доларів зарплати, відкрився доступ до споживчих кредитів, і вони почали купувати автомобілі та інші дорогі та переважно імпортні товари. У Болгарії, де зарплати приблизно на тому ж рівні, попит був нижчим через побоювання зростання безробіття. Воно продовжує виражатися двозначними цифрами, хоча і зменшується, згідно з офіційними даними. Станом на липень, без роботи було близько 12% болгар. Ці побоювання, однак, не дуже вплинули на впевненість виробників, які, за опитуваннями, відчувають, що надалі їхній бізнес буде складатися краще. Американські експерти дорікають виробникам , що дешева робоча сила затримує збільшення інвестицій у технологічне обладнання.

На думку аналітиків компанії “Планекон”, досі серйозною проблемою для обох країн залишається висока корупція в органах влади. Населення все ще не довіряє діям влади, хоча усі головні політичні сили та суспільство в цілому підтримують курс на вступ до Євросоюзу. На це звертають увагу і в самому ЄС і рекомендують Румунії та Болгарії пришвидшити реформи у державній адміністрації. Особливою проблемою Болгарії експерти називають злочинність. Перестрілки на центральних вулицях болгарської столиці все ще не рідкість і залишаються серйозною перешкодою на шляху до ЄС.
XS
SM
MD
LG