Доступність посилання

ТОП новини

Потенційні покупці з Угорщини приглядаються до земельних ділянок в Україні і чекають на результат президентських виборів.


Василь Плоскіна

Угорщина, 1 жовтня 2004 – За останні кілька днів принаймні у двох угорських виданнях з’явилися публікації про стійкий інтерес представників угорського бізнесу до ситуації на земельному ринку України. Через правову невизначеність у цій сфері вони поки що не спішать укладати такі торгові угоди в сусідній державі. Однак цей стан може змінитися залежно від того, хто переможе на президентських виборах в Україні.

Цієї теми торкнулася шведська газета “Метро”, яка друкується в Угорщині і має тут один із найбільших тиражів. А напередодні оглядова публікація з’явилася і в іншому угорському виданні – газеті “Світова економіка” (“Вілаґґаздашаґ”). Вони пишуть про те, що з деяких пір угорський середній і малий бізнес Угорщини з інтересом слідкує за ринковими змінами в сусідніх країнах.

Наприклад, акціонерні компанії – нафтогазовий концерн “МОЛ” та ощадний банк “ОТП” – відкрили свої представництва в Румунії, Словаччині і навіть в Україні. (“МОЛ”, зокрема, має мережу бензозаправок на Закарпатті). Ці компанії, а також деякі інші, радо придбали б і земельні ділянки в Україні, пишуть угорські економічні оглядачі. Потенційні покупці, однак, не поспішають цього робити через правову невизначеність у сусідній Україні.

Наприклад, румунські закони не дозволяють фізичним особам укладати торгові угоди щодо купівлі-продажу землі. Однак юридичні особи таку можливість мають. І цим уже скористалися сотні угорських компаній, пише газета “Метро”. Найбільше нових земельних власників із Угорщини з’явилося на лісових розробках і в сільському господарстві Румунії.

Водночас у Словаччині, як пише газета “Вілаґґаздашаґ”, угорських покупців відносно мало. Проте їх може стати більше, вже починаючи з осені наступного року, коли там набере чинності закон про повернення рухомого й нерухомого майна колишнім власникам залежно від того, громадянами якої держави вони є.

Разом із тим румунські та словацькі закони не встановлюють обмежень для іноземців на торгові угоди в сфері будівництва й купівлі житла. Така сама ситуація спостерігається і в сусідній Хорватії, де дуже багато угорців мають нерухоме майно, скажімо, на узбережжі Адріатичного моря.

Однак цього не можна з упевненістю сказати, наприклад, про Сербію й Чорногорію або Україну, зауважують угорські економічні аналітики. В Україні зараз діє майже 300 спільних українсько-угорських підприємств. Їхні представники досить добре обізнані з законами, що регулюють ділову сферу в Україні. Однак серед цих людей можна зустріти дуже мало оптимістів, які хотіли би придбати земельні ділянки в Україні, пишуть угорські газети. Бізнесмени наразі вичікують, чим закінчаться президентські вибори в цій державі і чи стане там земля предметом купівлі-продажу, як у країнах Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG