Доступність посилання

ТОП новини

Соціологи в Одесі не можуть визначити можливого переможця президентських виборів.


Петро Каландирець

Виступає Голова "За Україну, За Ющенко" в Одесі Анатолій Ворохаєв
Одеса, 5 жовтня 2004 - Cоціологам важко визначити позицію виборців на майбутніх виборах Президента України. Про це повідомив під час круглого столу “Фактори впливу на забезпечення чесних і прозорих виборів” в Одесі доцент кафедри соціології Інституту соціальних наук Одеського національного університету, кандидат соціологічних наук Анатолій Худенко.

Соціологи з’ясували, що від третини до чверті населення України досі не визначилися з вибором кандидата. Саме тому прогнозувати результат голосування практично неможливо. Згідно з соціологічними дослідженнями, нині в Україні є два лідери. Кількість виборців, які мають намір голосувати за них, практично не відрізняється.

“Однак чесність цифр визначається моніторингом політичної ситуації від виборів до виборів. Все, що ми бачимо нині, - це набір цифр, а не дані, які дозволяють робити аналіз і висновки”, - зазначив Анатолій Худенко.

Для прогнозу чи можливих варіантів підсумків виборів Президента необхідно проводити соціологічні дослідження протягом чотирьох років президенства. Висуванці мають збирати відомості про кількість своїх прихильників заздалегідь, щоб мати можливість до початку передвиборчої кампанії змінити ситуацію.

“Тим часом, в Україні соціологія починає діяти лише під час передвиборчої кампанії кандидатів”, - зауважив Анатолій Худенко.

Нині завершується видача списків для голосування. Дільничі виборчі комісії готують звіти про спільні засідання, які вже проведені.

Голова Одеської обласної організації УРП "Собор" Федір Нарійчук
На круглому столі в Одесі виступав і лідер Одеської обласної організації Української республіканської партії “Собор” Федір Нарійчук. Він висловив оцінку перебігу передвиборчої кампанії в регіоні:

“Якщо на початку виборчої кампанії ,здавалося на перший погляд, що вона відбувається більш -менш толерантно і без особливих зіткнень представників кандидатів і регіональних штабів, нині спостерігається більш жорстка робота особливо з боку провладного кандидата.

Дуже часто в регіоні з’являються агітаційні матеріали без вихідних даних. Мають місце випадки використання приміщень різних установ без відповідної плати аренди. Відомі факти агітації з боку державних службовців. Все це робиться на користь Віктора Януковича. Хоча, є випадки коли штаби і деяких інших кандидатів на посаду Президента України також використовують агітматеріали без вихідних данних”.


За словами Голови Одеської обласної організації УРП “Собор” Федора Нарійчука, “серед виборців в регіоні починають нагнітати певні страхи, що наче ця агітаційна кампанія може вилитися у масові зіткнення. Пророкують застосування силових методів”.

Тим часом 7 % одеситів готові віддати свої голоси за кандидата на Президента України від Партії промисловців і підприємців - Анатолія Кінаха. Про це повідомила соціологічна служба інформаційного агенства УНІАН.

Опитування проведені одночасно у трьох українських містах: Києві, Харкові та Одесі. З 1200 опитаних одеситів 86 на виборах будуть голосувати саме за Анатолія Кінаха.

За даними опитування, лідер Партії промисловців і підприємців України входить до п’ятірки найбільш перспективних кандидатів на Президента, поділяючи почесне п’яте місце у списку симпатій мешканців Одеси з Головою Соцпартії Олександром Морозом.
XS
SM
MD
LG