Доступність посилання

ТОП новини

ПСПУ ЗАКЛИКАЄ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ НЕ ГОЛОСУВАТИ ЗА МОРОЗА, ЩОБ НЕ ДОПУСТИТИ В КРАЇНІ ПОЛІТИЧНИХ САМОСУДІВ.


Прогресивна соціалістична партія України закликає виборців не голосувати за кандидата в президенти України, соціаліста Олександра МОРОЗА, щоб не допустити в країні "політичних самосудів".

Як повідомили УНІАН у прес-службі ПСПУ, про це сказано в заяві Президії ЦК ПСПУ "Брехунам не місце у владі!", переданому агентству.

У тексті заяви нагадується, що 2 жовтня 1999 р. в ході президентської кампанії було скоєно замах на життя державного діяча, народного депутата України, лідера ПСПУ, кандидата в Президенти України Наталію ВІТРЕНКО.

14 червня 2001 р. судова колегія з кримінальних справ Дніпропетровського обласного суду розглянула у відкритому судовому засіданні кримінальну справу і встановила, що довірена особа кандидата в Президенти О.МОРОЗА Сергій ІВАНЧЕНКО організував, а Володимир ІВАНЧЕНКО і Андрій САМОЙЛОВ реалізували замах на життя Н.ВІТРЕНКО, кинувши в неї дві бойові гранати РГД-5.

В результаті цього постраждали Н.ВІТРЕНКО і ще 43 чоловіки, що прийшли на зустріч з лідером ПСПУ, серед яких були члени ПСПУ і два народні депутати України - Володимир МАРЧЕНКО і Наталія ЛИМАР.

"Скоєний теракт не лише скалічив десятки громадян, а й схвилював наш народ і світову спільноту злочинними методами ведення передвиборної боротьби социалістами-морозiвцями", - наголошується в заяві.

Як повідомляється в документі, рішення суду базувалося на безлiчi фактів, перевірених і підтверджених під час судового процесу, зокрема й на добровільних свідченнях В.ІВАНЧЕНКА і А.САМОЙЛОВА.

За ходом розслідування, дотриманням усіх законодавчих норм, за судовим процесом спостерігало міжнародне співтовариство, представники Держдуми Росії (оскільки В. ІВАНЧЕНКО і А. САМОЙЛОВ громадяни Росії), Уповноважена з прав людини Ніна КАРПАЧОВА, - підкреслюють представники ПСПУ.

"Ні в кого з них не було претензій до якихось порушень прав звинувачених або у відмові суду розслідувати будь-який факт, будь-який доказ, що відноситься до даної справи", - йдеться в документі.

При цьому в тексті заяви наголошується, що "ніяких доказів ні О.МОРОЗ, ні СПУ не надали в суд на підтвердження тієї брехні, яку вони тиражують у суспільстві, що 2-го жовтня 1999 року була здійснена провокація проти О.МОРОЗА".

Президія ЦК ПСПУ підтримує заяву кандидата на пост Президента України Н.ВІТРЕНКО "Кривавий жовтень 99-го", зроблену 1 жовтня 2004 року, в якому вона вимагає від О.МОРОЗА і Соцпартії принесення публічних вибачень і покаяння перед постраждалими і всім народом України за теракт 2-го жовтня 1999 року.

"Президія ЦК ПСПУ вважає, що не всі виннi притягнутi до відповідальності і понесли покарання, оскільки слідством не розглядалося питання, з ким із заступників О.МОРОЗА узгоджувався теракт, як це випливає із записів, зроблених С.ІВАНЧЕНКОМ у блокноті, що знаходиться в матеріалах справи", - підкреслюється в документі.

У зв''язку з тим, що ні О.МОРОЗ, ні СПУ не "принесли вибачення і не покаялися", Президія ЦК ПСПУ розцінює це як "прямий захист ними злочинців, визнання нормальним ведення передвиборної компанії методами терористичних актів, фізичного знищення своїх опонентів".

"Ця правда викриває брехню нав''язуваної тези, що О.МОРОЗ "чесний політик", - наголошується в заяві президії.

"Президія ЦК ПСПУ звертається до виборців України із закликом не голосувати за О.МОРОЗА, щоб не допустити в країні політичних самосудів, культивування в суспільстві брехні, подвійних стандартів політиків, повернення в режим репресій 37-го року", - йдеться з документі.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG